Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boete voor plaatsen aandelen bij bekenden

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch is zijn boekje te buiten gegaan bij het begeleiden van bedrijven die naar de beurs gingen. De bank plaatste voorafgaand aan de beursgangen aandelen bij bekenden, onder wie directe familieleden van medewerkers. Dat is verboden, dus moet Merrill Lynch een boete van 6 miljoen dollar betalen.

Volgens toezichthouder FINRA vonden de ongeoorloofde transacties plaats bij een aantal spraakmakende beursintroducties, zoals die van Facebook en Twitter. Gezien de waarde die deze ondernemingen werd toegedicht, waren de aandelen in de aanloop naar hun beursgang erg gewild. Door de effecten aan bekenden te verkopen, trok Merrill Lynch hen voor ten nadele van klanten.

Merrill Lynch plaatste de aandelen ook bij medewerkers van andere brokers, wat eveneens verboden is. Ten minste 120 medewerkers van de bank maakten zich schuldig aan de praktijken. Dat gebeurde bij 325 beursgangen die tussen 2010 en maar 2018 plaats hadden.

Merrill Lynch heeft inmiddels ingestemd met de boete van FINRA. De bank wil evenwel geen schuld bekennen, maar ontkent de aantijgingen ook niet.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. pmepme 20 december 2018 17:48
    Er is maar één passende sanctie: hoofdelijke aansprakelijkheid en min. 200% boete van het gefaudeerde bedrag. Komt het dan nog een keer voor moet iemand zijn bankmedewerkersbevoegdheid verliezen en mag hij/zij nooit meer bij financiele instellingen werken.

    Terugkomend op het witwas schandaal bij ING: waarom de CFO en de CEO niet hoofdelijk aansprakelijk gesteld en naast een boete voor de bank oo een substantiele persoonlijke boete geeist, desnoods een gevangeninsstraf. Dit is m.i. de enige weg waarop verantwoordelijken meer alert zullen zijn (en blijven) op wat er door financiele goochelaars in een bedrijf wordt bedacht en uitgevoerd.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links