Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vakbond in beroep tegen uitspraak ontslagronde KLM

Gepubliceerd op 20 juli 2020 15:39 | Views: 1.685 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 17:38

4,06 -0,10 (-2,40%)

SCHIPHOL (AFN) - Vakbond voor cabinepersoneel VNC gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechter dat KLM niet de laatst aangenomen werknemers als eerste hoeft te ontslaan bij een ontslagronde. De bond heeft dat besloten na een ledenraadpleging en heeft het gerechtshof Amsterdam gevraagd om een spoedappel. Mogelijk is er dan binnen enkele maanden een uitspraak.

VNC kreeg in een kort geding geen gelijk dat KLM het zogeheten last in, first out uit de cao moet hanteren bij een grote ontslagronde. KLM wilde liever een afspiegeling waarbij het personeel in leeftijdsgroepen wordt verdeeld. Volgens de rechter is dat ook de norm bij grote reorganisaties en kan daar alleen van afgeweken worden als er goed dichtgetimmerde afspraken in de cao staan, maar daarvan was volgens de rechter geen sprake.

Bovendien merkte de rechtbank op dat KLM bij het toepassen van last in, first out veel meer ontslagen nodig heeft om tot dezelfde kostenbesparing te komen omdat nieuw personeel meestal minder verdient. Verder zouden daardoor in de toekomst problemen voor het personeelsbeleid kunnen ontstaan.

VNC meent dat de rechter daarmee te kort door de bocht is gegaan. De bond wijst erop nooit akkoord te zijn gegaan met het verlaten van het principe van last in, first out. Ook benadrukt VNC dat KLM dat principe in december nog opnieuw is overeengekomen toen een nieuwe cao werd afgesproken. Volgens de vakbond moeten werknemers kunnen vertrouwen op de afspraken in de cao.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 60% zegt verkopen 5 stemmen

Gerelateerd

luchtvaart

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Air France-KLM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Mijn Vriend 20 juli 2020 16:22
  quote:

  MartijnN1932 schreef op 20 juli 2020 16:09:


  zo zie je maar vakbonden zijn er alleen voor de oudere medewerkers..
  helaas..


  Ik ben geen lid van een vakbond, maar nogal ouderwets met afspraak is afspraak. KLM had nooit LIFO moeten afspreken, De jeugd heeft de toekomst, maar bij KLM zit dat heel anders.
 2. Knife Catcher 20 juli 2020 16:59
  Er is veel te zeggen voor LIFO, en er is niets onlogisch aan de gemaakte afspraken.
  Probleem is dat de huidige situatie niet echt was te voorzien en LIFO nu een blok aan het been is. De vakbonden zouden hun leden uit moeten leggen dat
  - procederen de kans op succesvol blijven opereren voor KLM verkleind.
  - er zelfs de kans is dat iedereen op straat komt
  - Bovendien is de kans op succes in een rechtsgang niet op voorhand hoog te noemen
 3. Eric-Jan H te D 21 juli 2020 15:32
  .
  Gewoon het aantal functies drastisch verhogen en zorgen dat je de mensen die je kwijt wil in een functie plaatst die vervalt. Zo deed mijn bedrijf dat 20 jaar geleden met instemming van het CWI. :-(

  Je kunt bijvoorbeeld een steward linker en rechter gangpad creëren. Of een steward delfts blauwe Amsterdamse huisjes. Een steward welkom heten en een steward uitzwaaien. Laat gewoon je fantasie de vrije loop.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare