Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Economisch herstel Duitsland en Frankrijk eerder begonnen'

Gepubliceerd op 19 januari 2021 15:43 | Views: 2.986 | Onderwerpen: Duitsland, Frankrijk

WASHINGTON (ANP) - Het economisch herstel van de coronacrisis lijkt in grote Europese landen als Duitsland en Frankrijk eerder ingetreden dan voorzien. Althans dat denkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat zijn ramingen voor de grootste economieën uit de eurozone heeft bijgesteld.

Onderzoekers van de organisatie uit Washington komen voor beide landen nu uit op een iets kleinere krimp over 2020 dan ze in oktober nog voorzagen. Dat betekent ook dat er dit jaar verhoudingsgewijs een beperktere inhaalslag zal plaatsvinden.

De Duitse economie kromp vorig jaar 5,4 procent, en trekt volgens de nieuwe ramingen in 2021 waarschijnlijk weer 3,5 procent aan. Volgens het IMF komt de klap in Duitsland relatief minder hard aan dan in andere landen, en dat is mede te danken aan de forse Duitse overheidssteun om de economie te helpen. Er moet bij de oosterburen in eerste instantie wel rekening gehouden worden met een schokkerig en ongelijk verdeeld economisch herstel. Pas als er veel mensen gevaccineerd zijn zal het herstel aan kracht winnen, waarschuwt het fonds, dat er niet vanuit gaat dat de Duitse economie voor 2022 weer op zijn oude niveau terug is.

In Frankrijk nam de crisis vorig jaar een hap van 9 procent uit de economie, komt naar voren uit de cijfers. Daar is dit jaar waarschijnlijk sprake van 5,5 procent groei. Volgens het IMF is Frankrijk een van de landen die economisch het hardst geraakt wordt door de pandemie. Dat komt onder meer omdat de Franse economie voor de virusuitbraak al de nodige problemen kende. De Franse overheid zou er daarom goed aan doen bij haar steun aan het bedrijfsleven straks ook te kijken naar een aanpak van de hoge schulden in het land.

Het IMF publiceert vaker tussentijdse rapporten waarin het de economie van bepaalde landen onder de loep neemt. Volgende week komt het fonds ook weer met ramingen voor de wereldeconomie als geheel. IMF-topvrouw Kristalina Georgieva heeft onlangs al aangegeven dat die waarschijnlijk iets minder somber zullen zijn dan de laatste voorspellingen uit oktober. Dat is vooral te danken aan de vele positieve economische cijfers die afgelopen maanden zijn verschenen over het derde kwartaal, toen veel landen herstelden van de eerste coronalockdowns.

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 het zwaard 19 januari 2021 16:48
  Als er geld in de economie moet gepompt worden is duidelijk. Velen zitten op hun tandvlees.
  Dat dit ook met geleend geld gebeurd lijkt mij dan ook duidelijk. Van waar anders zou dit geld dan moeten komen. Iemand die zijn geld uitleent wil daar ook iets voor terug. Dus ook de Centrale banken. Als je echter niets doet blijf je in de kou staan of in de natte sneeuw. Tot de dag dat je ziek wordt of doodvriest . Het is dan ook naief om dit niet in te zien.
 2. IkWilVanIEXAf 19 januari 2021 17:23
  Euu, de EURO is geen geld maar een valuta en het is geen lening maar een valutacreatie van de overheid. Deze EURO's worden door de overheid gecreëerd en de waarde wordt ontleent aan de waarde van de bestaande bestaande valutahoeveelheid. Er is echter geen grotere hoeveelheid goederen/diensten terwijl de valutahoeveelheid wel toeneemt. Dus voor de goederen/diensten zal dan extra voor betaald moeten worden (inflatie). . Goud voldoet meer aan de definitie van geld omdat dit waardevast is.

  Er is met wat googelen best wel een goede uitleg over het verschil tussen geld en valuta.
 3. Guttepuhtut 19 januari 2021 17:54
  Dat is de grap ervan, centrale banken willen er helemaal niks voor terug, want die maken nieuw geld als ze iets kopen. Het is heel sympathiek natuurlijk om al die mensen en bedrijven te helpen op die manier, maar ooit moeten ze verder zonder die hulp. Het Grote Experiment dat plaats vindt is kijken of dat ook echt gebeurt, gaat het allemaal verder op eigen kracht of niet? Zo niet dan zijn we gewoon een miljard of 500 armer straks, zonder dat er iets voor terugkomt. Ik hoop dat het gaat lukken, maar ik denk van niet.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare