Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Grootste krimp Britse economie sinds 1709

Gepubliceerd op 12 februari 2021 09:23 | Views: 3.262 | Onderwerpen: Groot-Britannië

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De economie van het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar met 9,9 procent gekrompen als gevolg van de coronacrisis. Dat is de grootste krimp sinds 1709, toen Europa werd getroffen door een ijskoude en lange winter.

De Britse economie werd afgelopen jaar hard geraakt door de lockdowns en de reisbeperkingen, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Britse centrale bank verwacht dat de economie in het eerste kwartaal weer veel last zal hebben van de strikte lockdownmaatregelen en de verstoringen door de brexit.

De Bank of England hoopt dat begin 2022 de economie weer helemaal is hersteld van de crisis. Dat is wel afhankelijk van een soepel vaccinatieproces tegen het virus, aldus de centrale bank.

In het vierde kwartaal van 2020 lag de omvang van de Britse economie 7,8 procent lager dan een jaar eerder. Wel was op kwartaalbasis sprake van een groei met 1 procent. In het derde kwartaal ging het om een groei met 16,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

"De cijfers van vandaag laten zien dat de economie een serieuze schok heeft gehad van de pandemie, die wereldwijd wordt gevoeld door landen", zei de Britse minister van Financiën Rishi Sunak. "Er zijn wel enige positieve signalen te zien van de weerbaarheid van de economie in de winter, maar we weten dat de huidige lockdown een aanzienlijke impact blijft hebben op veel mensen en bedrijven." Om de klap van de crisis te verzachten is de Britse overheid met omvangrijke steunmaatregelen voor de economie gekomen.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare