Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Handelsspanningen raken winst ThyssenKrupp

Gepubliceerd op 12 februari 2019 07:40 | Views: 2.855

ArcelorMittal 17:39

8,95 +0,14 (+1,54%)

THYSSENKRUPP AG O.N. 27 mei

5,89 -0,08 (-1,31%)

ESSEN (AFN/BLOOMBERG) - Het Duitse staal- en industrieconcern ThyssenKrupp heeft in de afgelopen periode een lager resultaat behaald, mede onder druk van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Wel wist het bedrijf de omzet en orderontvangst op te voeren. Daarnaast kwam ThyssenKrupp met meer details over de afsplitsing van de Europese staalactiviteiten.

Het onderliggende resultaat, dus exclusief de Europese staaldivisie, daalde in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar naar 168 miljoen euro, van 265 miljoen euro een jaar eerder. Bij de liftendivisie ging de winst omlaag door hogere materiaalkosten in China en de importheffingen in de Verenigde Staten. Ook bij de meeste andere divisies bijvoorbeeld voor auto-onderdelen ging de winstgevendheid omlaag.

De aangepaste omzet steeg met 3 procent tot 7,9 miljard euro, met een orderontvangst die 6 procent klom tot 8,1 miljard euro. ThyssenKrupp haalde verschillende grote liftenorders binnen in het Verre Oosten. De nettowinst bedroeg 145 miljoen euro, tegen 93 miljoen euro een jaar eerder, toen de winst werd gedrukt door lasten voor de Amerikaanse belastingwijzigingen.

Opsplitsing concern

De onderneming uit Essen gaf aan dat de economische en politieke onzekerheden in de wereld aan het toenemen zijn. Wel handhaaft ThyssenKrupp zijn verwachting dat het resultaat uit voortgezette activiteiten in het hele boekjaar hoger dan 1 miljard euro zal zijn, van 706 miljoen euro een jaar eerder. De nettowinst neemt naar verwachting sterk toe.

Bij de staaldivisie had ThyssenKrupp te kampen met de lage waterstanden van de Rijn en zwakkere vraag uit de auto-industrie na productieverstoringen door de nieuwe uitstootregels. Daardoor ging hier het resultaat scherp omlaag. De Europese staalactiviteiten van het bedrijf worden samengevoegd met de Europese tak van het Indiase Tata Steel, waartoe ook het voormalige Hoogovens in IJmuiden behoort. De Europese Commissie is nog bezig met een onderzoek naar de deal.

ThyssenKrupp werkt ook aan een opsplitsing van het concern in twee delen. Daarbij wordt het bestuur van de twee nieuwe bedrijven Industrials en Materials verkleind en worden ondersteunende functies samengevoegd, waardoor de kosten moeten dalen. Het is de bedoeling dat vanaf 1 oktober dit jaar deze nieuwe bedrijven volledig apart actief zullen zijn. In januari 2020 zal een nog een definitieve aandeelhoudersstemming over de opsplitsing worden gehouden. In mei wil ThyssenKrupp met nog meer details komen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ArcelorMittal 83% zegt kopen 12 stemmen
THYSSENKRUPP AG O.N. 78% zegt kopen 9 stemmen

Gerelateerd

ArcelorMittal

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

THYSSENKRUPP AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare