Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Chipfabriek in EU om afhankelijkheid van Azië te verkleinen'

Gepubliceerd op 11 februari 2021 14:55 | Views: 4.433 | Onderwerpen: Azië, Europa

ASML 17:38

464,00 -7,45 (-1,58%)

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat er in Europa een grote chipfabriek komt. Daarmee moet de afhankelijkheid van producenten in met name Azië worden verkleind, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Mogelijk worden Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) en Samsung daarbij betrokken. Dat zijn twee van de grootste chipfabrikanten ter wereld.

De commissie wil dat in de nieuwe fabriek geavanceerde chips kunnen worden gemaakt met verbindingen dunner dan 10 nanometer. Hoe dunner de verbindingen op een chip hoe meer er op een chip passen en hoe krachtiger die kan zijn. Ook wordt het mogelijk om een even krachtige chip veel kleiner te maken. Uiteindelijk zou Brussel willen dat chips met verbindingen met een dikte van 2 nanometer in Europa worden geproduceerd.

De plannen zijn nog niet vergevorderd. Zo wordt er nog gekeken of een bestaande chipfabriek zou kunnen worden opgeknapt of dat er een nieuwe fabriek moet worden gebouwd.

Europa had enkele decennia geleden nog meerdere chipfabrieken, maar bedrijven als NXP en Infineon laten hun chips tegenwoordig liever maken bij gespecialiseerde bedrijven als TSMC. De afhankelijkheid die dat oplevert komt momenteel naar voren uit een tekort bij de chips voor auto's.

Critici menen dat het veel geld kost om te kunnen concurreren met partijen als TSMC en Samsung. "Er is door de industrie een heel efficiënte leveringsketen gecreëerd", zei topman Peter Wennink van chipmachinemaker ASML vorige maand al. "Het zal jaren duren om even goedkoop te kunnen produceren, niet maanden."

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ASML 53% zegt kopen 17 stemmen

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. SimpeleZiel 11 februari 2021 16:08
    Dit was de reden van Trump om naast werkgelegenheid ook minder afhankelijk te worden van globale ontwikkelingen. Denk niet dat de huidige ouwe rot ook deze visie heeft en lekker de afhankelijkheid in stand wilt houden want "productie is schadelijk voor het milieu/niet goed voor het klimaat"
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare