Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen openen vlak

Europese beurzen openen vlak

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen negeerden maandag een nieuwe duikeling van de Chinese beurzen, waar tegenvallende inflatiecijfers het sentiment vergalden. Vorige week duikelden indices wereldwijd na onder meer twee aandelencrashes in 's werelds op een na grootste economie.

Na ruim een half uur handelen stond de AEX in Amsterdam 0,6 procent hoger op 413,18 punten. De MidKap van middelgrote fondsen steeg 0,3 procent tot 659,05 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Parijs gingen 0,6 procent in de plus. Londen kreeg er 0,1 procent bij.

De Chinese overheid deed een nieuwe poging om de waarde van de yuan te stabiliseren, maar kon de onrust op de beurzen niet wegnemen. De beurs in Shanghai sloot ruim 5 procent lager en de hoofdindex in ShenZhen leverde 6,6 procent in.

AEX

Philips en ASML voerden de AEX aan, met een winst van ruim 2 procent voor beide. Ahold, KPN en RELX waren de enige dalers en tekenden verliezen op tot 0,7 procent.

Staalconcern ArcelorMittal (plus 1 procent) was in de eerste minuten nog de sterkste daler, maar vond al snel de weg omhoog. Ook in Shell vond een omslag plaats, na een aanvankelijk koersverlies onder druk van dalende olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie daalde ruim 2 procent in prijs tot 32,46 dollar en Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 32,75 dollar per vat.

Euro

ING (plus 0,7 procent) maakte bekend de over het tweede kwartaal van 2015 gerapporteerde nettowinst met 1 miljard euro te verlagen omdat transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (plus 1,5 procent) destijds niet op de juiste manier in de boeken werden verwerkt. De stap heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern.

Air France-KLM (plus 2,3 procent) was een van de sterkste stijgers in de MidKap. Het bedrijf maakte bekend dat de aanslagen in Parijs, medio oktober, de omzet met ongeveer 70 miljoen euro hebben gedrukt. Ook kwam de luchtvaartcombinatie met vervoerscijfers over december. In die maand stapten 6,2 miljoen passagiers in, 1,1 procent minder dan een jaar eerder.

De euro werd verhandeld voor 1,0885 dollar, tegen 1,0894 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links