Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Zweedse investeerder is geïnteresseerd in overname KPN'

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 18:49 | Views: 13.050

KPN 27 nov

2,54 0,00 (0,00%)

STOCKHOLM (AFN) - De Zweedse investeerder EQT is naar verluidt geïnteresseerd in een overname van KPN. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de Zweden met adviseurs praten over de mogelijkheden. Het telecombedrijf zelf en de investeerder weigeren commentaar te geven.

Volgens de bronnen van Bloomberg zouden de gesprekken tussen EQT en de adviseurs zich nog in een vroege fase bevinden. Daardoor is het ook nog niet zeker of de Zweden daadwerkelijk met een bod gaan komen.

De marktwaarde van KPN bedraagt meer dan 9 miljard euro, waardoor het voor EQT om zijn grootste overname ooit zou gaan. Dat de Zweden kansen zien in de telecomwereld is bekend. Eerder telde de firma met hoofdkantoor in Stockholm al miljarden euro's neer voor Zayo Group, een bedrijf dat actief is met glasvezelnetwerken. Ook investeerde EQT onder meer in het Nederlandse DELTA Fiber.

Samenspraak

Maar wie KPN wil inlijven kan dat eigenlijk alleen doen in samenspraak met de onderneming zelf en de Nederlandse overheid. Het telecombedrijf wordt onder meer beschermd door de Stichting Preferente Aandelen B. Die is ingesteld in 1994 bij de beursgang van KPN en fungeert als een soort waakhond voor de belangen van het bedrijf. Zo kan de stichting in actie komen wanneer een vijandige koper de kop opsteekt.

Dit laatste gebeurde in 2013. Destijds zag het Mexicaanse telecomconcern América Móvil van miljardair Carlos Slim een poging tot een overname van KPN stranden. De inlijvingspoging zorgde in politiek Den Haag voor veel ophef, vanwege de vrees dat belangrijke Nederlandse infrastructuur zomaar in vreemde handen zou kunnen vallen. Het ministerie van Economische Zaken wil desgevraagd niet reageren op de nieuwe marktgeruchten.

De laatste jaren wordt er vaker gespeculeerd op een verdere consolidatie in de telecomsector. Vorig jaar doken er nog geruchten op dat de Canadese investeerder Brookfield gesprekken voerde met de Nederlandse pensioenbeleggers APG en PGGM over een bod op KPN. In Nederland heeft KPN te maken met toenemende concurrentie van VodafoneZiggo en het fusiebedrijf T-Mobile/Tele2. Beide rivalen zijn al het product van een krachtenbundeling tussen meerdere partijen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KPN 80% zegt kopen 25 stemmen

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 MOEdig Voorwaarts 9 oktober 2020 19:16
  Al die "nationale" telecombedrijven staan wat mij betreft op een "debiel lage waardering", waarbij KPN wat mij betreft nog niet eens het hoogst scoort.

  Glasvezelnetwerken is wel een van de speerpunten van EQT, dus wie weet. Een van hun andere Nederlandse deelnemingen in die hoek scoort wat mij betreft overigens niet al te best op klantenservice, dus wellicht zal dat een van de argumenten van de overheid zijn om voor een dergelijke overname te gaan liggen; op het vlak van overnames in "cruciale" infrastructuur heeft de overheid recent immers wel vaker onverklaarbaar nationalisistische standpunten ingenomen (Bpost <> Postnl). In het verlengde daarvan lijkt me het voorkomen dat KPN in handen valt van gelouterde "bottenkluivers" zo gek nog niet!!

  Ik kan er overigens nog steeds niet bij dat beleggers in hun "blinde" liefde voor alles wat digitaal is de "facilitators" zo schandelijk links laten liggen, maar wellicht is dat alleen een persoonlijke frustatie ;-)
 2. dechatdokter 9 oktober 2020 19:33
  quote:

  Stephan010 schreef op 9 oktober 2020 19:19:


  [...]


  Koers KPN zal exploderen as maandag. En wanneer NL regering een overname gaat tegenhouden kan koers van KPN komende maanden fors zakken.  Nee, zo onprofessioneel kan men toch niet zijn, als dit waarheid is, dan wordt dit van het weekeinde concreet en komt er een bod voor maandagochtend 09.00

 3. Coni 9 oktober 2020 23:13
  Een veel te laag bod als dat het wordt. Verdubbel het maar, die telecomnetwerken hebben de toekomst met alle nieuwe snufjes en apparaten die op 5G gaan komen. Zoals autos die connected gaan zijn. KPN is bovendien een techcompany met die clouddiensten erbij. Dit soort inrastructuur gaat alleen maar meer waard worden met de digitalisering.
 4. Henkk 10 oktober 2020 00:05
  (ABM FN-Dow Jones) Het is onduidelijk wat de meerwaarde zou zijn van een overname van KPN door een private equity bedrijf. Dit schreven analisten van Jefferies vrijdagavond in reactie op de berichtgeving van persbureau Bloomberg dat de Zweedse investeerder EQT aast op het Nederlandse telecombedrijf.

  Volgens Jefferies is niet duidelijk wat een private equity bedrijf meer zou kunnen doen wat niet al mogelijk is onder de huidige publieke eigendomsstructuur. De analisten erkennen wel dat het bedrijf met bepaalde structurele uitdagingen kampt, waaronder de concurrentie, regulering en de marktstructuur. Daarom luidt het advies op het aandeel KPN ook Onderwogen.

  Verder wijst Jefferies op de machtige beschermingsconstructie van KPN, die ook al werd ingezet toen América Móvil trachtte het bedrijf over te nemen in 2013.

  Deze overnamebescherming heeft niet alleen met de financiële belangen van KPN te maken maar bijvoorbeeld ook met de hoge mate van investeringen in de Nederlandse telecominfrastructuur, aldus
  Jefferies.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare