Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bezuinigingen compenseren krimp PostNL

Bezuinigingen compenseren krimp PostNL

DEN HAAG (AFN) - PostNL heeft de stevige krimp van de Nederlandse postmarkt in het eerste kwartaal weten te compenseren met bezuinigingen en hogere prijzen. Dat meldde het postbedrijf dinsdag.

PostNL zag de omzet vorig kwartaal stabiliseren op 1,03 miljard euro. De operationele winst verdrievoudigde ruimschoots tot 77 miljoen euro, waarbij onder de streep een nettowinst overbleef van 54 miljoen euro. Een jaar eerder werd nog een verlies van 410 miljoen euro geboekt, doordat het belang in het voormalige zusterbedrijf TNT Express in die periode veel minder waard werd.

PostNL boekte vorig kwartaal een besparing van 41 miljoen euro, onder meer doordat post nog maar vijf dagen per week wordt bezorgd, in plaats van zes. De komende kwartalen nemen de besparingen af, waardoor het volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen lastig zal worden om de in haar ogen sterke prestaties van het eerste kwartaal te herhalen.

Duurdere postzegels

De Nederlandse postmarkt kromp vorig kwartaal met 11,5 procent. Dankzij de bezuinigingen en duurdere postzegels bleef de daling van de omzet beperkt tot 3 procent. PostNL bezorgde ruim 5 procent meer pakketten dan een jaar eerder, waardoor de opbrengsten van de pakketdienst met 2 procent stegen. De omzet van de buitenlandse activiteiten groeide met 1 procent. De winst verdampte echter bijna volledig, door de stevige concurrentie in Duitsland en de uitrol van nieuwe activiteiten in Groot-Brittannië.

Het bedrijf voorspelde dinsdag dat de onderliggende operationele winst over heel 2014 uitkomt aan de bovenkant van de eerder gegeven prognose van 180 tot 220 miljoen euro. In 2015 moet dat resultaat, zoals eerder gesteld, toenemen tot tussen 260 en 330 miljoen euro.

Prognoses

De prognoses voor de krimp van de Nederlandse postmarkt, de omzetgroei bij de pakketten en in het buitenland en de te behalen bezuinigingen in 2014 blijven overeind, liet financieel directeur Jan Bos in een toelichting weten. Daarbij rekent PostNL erop dat de postbezorging op de thuismarkt met 9 tot 12 procent krimpt. Voor pakketten en de internationale activiteiten wordt een omzetgroei van circa 5 procent ('mid single digit') voorzien, terwijl de besparingen moeten uitkomen op 95 tot 115 miljoen euro.

PostNL verkocht eind vorig jaar een eerste deel van zijn aandelen in TNT Express. Verhagen herhaalde dinsdag het voornemen om binnen 2 tot 4 jaar de resterende stukken tegen een goede prijs te verkopen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 10 mei Jefferies verlaagt koersdoel PostNL en Bpost
  2. 07 mei Resultaten PostNL nog slechter dan gevreesd, duurdere postzegel geen gamechanger

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
PostNL

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 mei 2014 08:44
    quote:

    TURBO-TA schreef op 6 mei 2014 08:09:

    De komende kwartalen nemen de besparingen af, waardoor het lastig zal worden om de sterke prestaties van het eerste kwartaal te herhalen.

    Dat bepaalt de koers van vandaag!
    Het hangt er maar vanaf hoe je "besparingen" interpreteert. Als die struktureel zijn, werken ze ieder kwartaal door!
    Daar ga ik vanuit. Anders had er eenmalige besparingen moeten staan!
  2. [verwijderd] 6 mei 2014 20:57
    die besparingen zullen uitgewerkt raken als ze hun medewerkers beter moeten gaan betalen en de uitgeknepen contracten niet meer mogen gebruiken,van overheidswege die nu nog makkelijk zijn uit te voeren.De pakketdienst ja daar zijn de bezorgers ook al in opstand alsmede hun ingehuurde wagenparkdienst,die ook al het bijltje er bij neer wil gooien als ze niet met meer vergoedingsgeld voor de ritten gaan betalen.Al met al er is nog veel werk te doen voor dienstverlening/bezorging postnl anno 2014/15 om iedereen tevreden te stellen
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

PostNL Koninklijke

1,260 13 mei
+0,004 +0,32%
Premium

Resultaten PostNL nog slechter dan gevreesd, duurdere postzegel geen gamechanger

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links