Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Toezichthouder niet akkoord met postfusie

Gepubliceerd op 5 sep 2019 om 07:34 | Views: 3.311

PostNL 16 okt

2,11 +0,05 (+2,23%)

AMSTERDAM (AFN) - De voorgenomen samensmelting van postbedrijven PostNL en Sandd gaat als het aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt niet door. De toezichthouder verleent geen vergunning voor de overname. De postbedrijven proberen nu via de politiek alsnog toestemming te krijgen voor de samensmelting.

Bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM stelt dat met de voorgenomen overname van Sandd door PostNL een monopolist op het gebied van postbezorging ontstaat. "Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post. Na zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen van de overname zijn wij daarom tot de conclusie gekomen dat we geen vergunning kunnen verlenen."

Sandd is volgens de ACM praktisch gezien de enige landelijke concurrent van PostNL. Zonder de concurrentiedruk van Sandd zouden de prijzen van PostNL voor zakelijke post van bijvoorbeeld banken, ziekenhuizen en overheidsorganisaties mogelijk met 30 tot 40 procent stijgen. Ook consumenten zullen na de overname duurder uit zijn.

'Overname niet noodzakelijk'

Ook is de overname volgens de ACM niet noodzakelijk voor de uitvoering van de universele postdienst. Dat is het basispakket aan postdiensten voor consumenten, waarvoor PostNL wettelijk verantwoordelijk is. PostNL en Sandd maakten eind februari hun fusieplannen bekend bij de ACM. Begin april werd bekend dat voor de deal een vergunning noodzakelijk is.

PostNL en Sandd vragen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nu de beslissing van de ACM te overrulen. Dat kan door een beroep te doen op artikel 47 van de Mededingingswet, waarin staat dat een minister kan ingrijpen op het moment dat het algemeen belang zwaarder weegt dan de mogelijke concurrentieverstoring.

Ministerie behandelt de zaak

"Door de aanhoudende krimp is het nu al heel moeilijk voor bedrijven in de postsector om rendabel te werken. Consolidatie is daarom absoluut nodig en de enige manier om de postvoorziening voor iedereen bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te houden", aldus PostNL.

Het ministerie van EZK laat weten kennis te hebben genomen van het besluit van de ACM en het verzoek van PostNL en Sandd. Dit zal volgens het ministerie, conform de regels, binnen twaalf weken worden behandeld.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Hudige trend
PostNL 94% zegt kopen 17 stemmen

Gerelateerd

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Knight V
0

Heel simpel....

Geen fusie...

1 vd twee verdwijnt dan of er wordt flink gesneden in organizatie of er blijft toch 1 over die de markt gaat bepalen.

Kun je de fusie net zo goed door laten gaan.

Chasse_Patate
0
Goed nieuws voor PostNL want 130 miljoen betalen voor een werknemers uitbuitende, bijna failliete tent is waanzin.
schubi007
0
Het is een logische beslissing vanuit monopolie-visie. De toestemming zal op een ander niveau moeten plaatsvinden. Bewuste keuze voor behoud van een postnetwerk en daarbij is het efficiënter om elke dag maar 1 bezorger door de straat te sturen voor de laatste poststukken.
salt
0
BDP54
0
Mona gaat er ook weer 12 weken over doen. Je zou toch zeggen, dat het benodigde voorwerk al gedaan is, want de uitspraak van de ACM komt niet als een verrassing. Het zou dus sneller moeten kunnen.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gesponsorde links