Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekse schuldencrisis drukt beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdagmiddag opnieuw stevig omlaag. Het verzoek van Griekenland om de betalingen aan het IMF uit te stellen zorgde voor onrust op de financiële markten. Ook werd gewacht op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat later op de dag verschijnt.

,,Beleggers smachten naar het einde van het gesteggel over Griekenland, maar dat is nu weer vooruitgeschoven tot eind deze maand. Ook zet Griekenland de boel verder op scherp met geluiden over nieuwe verkiezingen. Verder wordt uitgekeken naar het banencijfer uit de VS, aangezien dat één van de speerpunten is van het rentebeleid van de Fed", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 1,5 procent lager op 478,10 punten. De MidKap verloor 2 procent tot 726,67 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten 0,9 tot 1,6 procent.

Heineken

De hoofdindex in Athene leverde 4,7 procent in. Griekenland heeft een verzoek ingediend bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de vier betalingen die deze maand op de rol staan te mogen bundelen. Het totaalbedrag van circa 1,6 miljard euro moet nu op 30 juni worden betaald. Ook dreigt Griekenland met nieuwe verkiezingen als de internationale geldschieters hun eisen niet matigen.

Grootste daler in de AEX was bierbrouwer Heineken met een verlies van 2,9 procent, na een adviesverlaging door SNS. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco en uitzender Randstad volgden met minnen van 2,5 procent. Verzekeraar NN Group en tankopslagbedrijf Vopak waren de enige stijgers in de index.

Vodafone

In Londen zakte Vodafone 1,8 procent. Het Britse telecomconcern bevestigde gesprekken te voeren met Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, over een mogelijke ruil van activiteiten. Over een volledige fusie, waar beleggers op hadden gespeculeerd, wordt volgens Vodafone niet gesproken.

De euro was 1,1241 dollar waard, tegen 1,1262 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Op de oliemarkt werd gewacht op de uitkomsten van de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 57,64 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,3 procent tot 61,85 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Goedkoopbeleggen 5 juni 2015 12:11
    Begrijp niet waar de belegger zo somber over is. Griekenland kost veel geld en dat wordt alleen maar meer als ze wat halfzachte toezeggingen doen, en niet nakomen, waarna vervolgens weer een berg geld gestort wordt. Geld wat nooit meer, in tegenstelling wat banken en politici ons willen doen geloven, terug betaald wordt. Hoe moeten de Grieken dat terugverdienen. Een linkse weggeef regering, een export die niets voorstelt, een economie die op zwart geld draait, belastingontduikers die niet aangepakt worden, en een levenshouding die veel overeenkomt met "iemand anders zijn pot verteren". Beleggers kijk toch naar cijfers die er wel toe doen en neem afscheid van het Griekse gijzeling drama.
  2. Watermannetje2012 5 juni 2015 12:21
    Griekenland is als een junk... enkel willen hebben, er niets voor hoeven doen behalve bedelen, smeken, agressief gedrag vertonen, zielig doen, slachtofferschap spelen, dreigen... MAAR... met name de banken en politici in Europa hebben zachtgele boter op hun hoofd: leen nooit uit aan een junk, je krijgt het NOOIT meer terug. Verder dank aan Goldman Sachs die het meest smerige financiële spel heeft gespeeld door de cijfers van Griekenland te flatteren.

    Zie verder de uitzendingen van NPO: www.npo.nl/zoeken?utf8=%E2%9C%93&...

    Geniet van de zon!
  3. forum rang 5 theo1 5 juni 2015 14:45
    quote:

    Biobert schreef op 5 juni 2015 12:47:

    Om 13.00 uur belt Tsipras met Poetin.
    Het advies van Poetin: de schulden niet terugbetalen, ik help je wel. Al was het alleen maar om die Europese leiders met hun grote mond een poetintje te laten ruiken.
    Als de Grieken nog even doorgaan met rekken, kunnen ze mooi tegelijk met Rusland failliet gaan. Dat zou wel passend zijn: communisten en fascisten die gebroederlijk bankroet gaan.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links