Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ECB wil dividendverbod banken met 6 maanden verlengen

Gepubliceerd op 4 december 2020 19:42 | Views: 7.976 | Onderwerpen: banken

ING 15:07

7,95 +0,10 (+1,27%)

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) dringt erop aan om het dividendverbod voor banken met nog eens zes maanden te verlengen. Banken hoopten er juist op om begin volgend jaar weer dividend te kunnen uitkeren aan hun aandeelhouders. Veel Europese banken zagen het afgelopen jaar door het dividendverbod de prijs van hun aandelen afkalven.

De toezichthoudende tak van de ECB wijst op de aanhoudende onzekerheid door de coronacrisis en een noodzaak om genoeg geld in kas te hebben om uit te kunnen lenen als redenen voor een mogelijke verlenging van het verbod. De vraag is, volgens de Ier Ed Sibley die daar zitting in heeft, hoe de ECB dat zou moeten afdwingen. De centrale bank kan zo'n verbod namelijk niet afdwingen.

De opmerkingen van de toezichthouder komen terwijl de grote Europese banken nog steeds worstelen met de dividendbeperking. Ook is de kans groot dat het Verenigd Koninkrijk het uitkeren van dividend weer toe zal staan. Banken in de Verenigde Staten zijn afgelopen jaar alleen gevraagd om een limiet op dividendbetalingen in te stellen, waardoor die geen last hadden van dalende aandelenkoersen.

Extra buffer

De ECB vroeg banken eind maart om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren. Dat geld konden de financiële instellingen beter achter de hand houden om een extra buffer te hebben om bijvoorbeeld klappen op te vangen van leningen aan bedrijven en consumenten die niet terugbetaald konden worden. Ook de inkoop van eigen aandelen was uit den boze.

In juli herhaalde de centrale bank de oproep met het verzoek om het geld tot het einde van het jaar anders te gebruiken. De ECB had eerder aangegeven in december weer een nieuw besluit te nemen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING 52% zegt verkopen 27 stemmen

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. Terechter 4 december 2020 21:38
  Misschien ook een idee om de riante salarissen bij de ECB voorlopig te bevriezen?
  Tot nu toe is hun beleid al jaren meer van hetzelfde doen, zonder in te zien dat dit niet werkt.
  De banken verbieden geen dividend uit te keren, werkt ook niet bepaald mee om het vertrouwen te bevorderen.
 2. Banana 5 december 2020 04:18
  ECB doet maar weinig.
  Bevoordeelt zuidelijke landen, stelt rente zeer laag in met alle gevolgen van dien.
  Zegt dat inflatie nog onder de 2 procent is, wat niet waar is, het hangt maar af van wat je meet.
  Teveel omhoog getild, deze bank , terwijl het goed is in geld drukken en dit goed te praten.
  Laten de banken volgend jaar zelf de koers bepalen.
 3. Batigol 5 december 2020 10:02
  Niets bizars aan hoor. Het betreffende artikel is pas heel laat opgepakt door reguliere media. Het oorspronkelijke bericht is exact om 16:30 CET geplaatst op Bloomberg:
  www.bloomberg.com/news/articles/2020-...

  Dit komt exact overeen met de korte daling van ABN Amro en in mindere mate ING op dat moment.
 4. forum rang 7 drooglegging 5 december 2020 11:41
  weer een kerel die op persoonlijke titel spreekt?
  De ECB is geen eenheid, zwalkend beleid?

  Er zal maandag voor 80-90 miljard euro aan genoteerde bankwaarde verdampen, er zit namelijk al heel veel "dividend" in de huidige koersen.

  Niet een kwartaal verlenging, gelijk maar 6 maanden is beter, meer bedenktijd waarschijnlijk.

  Golf1 aan afschrijvingen openbaart zich pas vanaf Q2 of Q3 2021 na de afbouwing of stopzetting virus-subsidies en zal 5-7 kwartalen zeker aanhouden.

  De in ons landje bevestigde ik meen 30 miljard euro "betaalvakanties" kan en gaat nu nog in de boeken als normaal debiteur, de ECB gaf daar afgelopen week weer goedkeuring/verlenging voor af.

  Maar het gros zal blijvend "niet renderend" (NPLs)aflopen, het hoopt zich al maanden op.

  Madame De la Garde is de eindbaas van de ECB, donderdag gaat zij spreken, misschien zal zij al haar voorgaande onderdanen de mond snoeren met de enige waarheid: "over 2019-2020 worden de banken dringend verzocht geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders"
 5. Banana 5 december 2020 16:21
  Taak van ECB is behouden van prijsstabiliteit in Europa. Dus dat de koopkracht behouden blijft.
  Dat banken in 2020 geen dividen uitkeren, dat kan een advies zijn en wordt ook door de banken uitgevoerd.
  Dat ook volgend jaar geen dividen de komende 6 maanden wordt geadviseerd, dat gaat het boekje van ECB mijns inziens te buiten.
  Terwijl vele on-line betaal apps beginnen op te komen in europa, zoals Alipay ( die helemaal niet streng wordt gereguleerd als de banken) , moeten banken overdreven luisteren naar ECB? Deze bank die de rente alleen weet te verlagen tot zelfs negatief en de geldpersen laat draaien en zegt dat de inflatie meevalt , deze bank wil dan ook zijn wil teveel opleggen aan de banken die toch al gebonden zijn aan veel regels.
  Genoeg is genoeg lijkt mij.
 6. Huppelkatje 5 december 2020 17:27
  Zoals ik het lees is er nog van alles mogelijk, er zou maatwerk kunnen worden toegepast aan de hand van bv risicoblootstelling en vermogenspositie per bank. In dat geval zal een ABN geen uitkering mogen doen, maar van Lanschot Kempen zeker wel. Bij vLK ligt er bovendien nog een fors dividend op het schap van 2019.
 7. forum rang 7 drooglegging 6 december 2020 15:41
  Het zou wel lekker zijn natuurlijk! 0,00/-0,5% rente op je spaarrekening en 6% zeker rente/dividend op je aandelen, de rente op bankaandelen komt waarschijnlijk nooit meer terug, het een houdt het ander tegen.

  Banken worden nutsbedrijven, liquidators in transacties, de conversie is gaande.

  Ik schat in dat er enorme afschrijvingen aankomen, zeker in ons landje, kijk om je heen op straat, dit kan toch niet blijvend goedgaan?

  Die 3,4 miljard euro voor KLM kan wel eens een lachertje worden als de NL-grootbanken eind volgend jaar in de rij staan voor respectievelijk 8 miljard euro(Abn), 10 miljard(ING) en 14 miljard(Rabo), met de vermelding erbij dat de laatstgenoemde bank oneigenlijk hard wordt getroffen door een corrigerende NL huizenmarkt.
 8. forum rang 5 Kees1 6 december 2020 15:47
  quote:

  drooglegging schreef op 6 december 2020 15:41:


  Het zou wel lekker zijn natuurlijk! 0,00/-0,5% rente op je spaarrekening en 6% zeker rente/dividend op je aandelen, de rente op bankaandelen komt waarschijnlijk nooit meer terug, het een houdt het ander tegen.

  Banken worden nutsbedrijven, liquidators in transacties, de conversie is gaande.

  Ik schat in dat er enorme afschrijvingen aankomen, zeker in ons landje, kijk om je heen op straat, dit kan toch niet blijvend goedgaan?

  Die 3,4 miljard euro voor KLM kan wel eens een lachertje worden als de NL-grootbanken eind volgend jaar in de rij staan voor respectievelijk 8 miljard euro(Abn), 10 miljard(ING) en 14 miljard(Rabo), met de vermelding erbij dat de laatstgenoemde bank oneigenlijk hard wordt getroffen door een corrigerende NL huizenmarkt.


  Eens.
  Veel leningen verstrekt aan:
  - horeca;
  - winkelvastgoed;
  - kantorenvastgoed;
  - detailhandel;
  - energie.
  Banken worden nutsbedrijven, uitvoerders van overheidsregelingen.
  De SVB keert ook geen dividend uit.
 9. forum rang 7 drooglegging 6 december 2020 16:10
  Maximaal 25% van de winst als dividend aan de aandeelhouder, donderdag de bevestiging?
  Afbouwen dus!

  Natuurlijk zal dat enige reuring geven, maar het waarom zal iedereen begrijpen.

  Een genoteerde bank is geen flappentap voor de aandeelhouder, hoe fijn dat ook is.

  Van elke euro ECB stimulus gaat nu xx cent naar de bankaandeelhouder middels fors dividend, het bereikt dus niet eens de reeele economie.

  Ik vrees de donderdag, er kunnen hele gekke plannen boven water komen, de ECB moet normaliseren, de stimulus versneld afbouwen en de rente weer ruimte geven om een beetje omhoog te gaan, op termijn altijd beter!
19 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare