Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fugro blijft last houden van stroeve markt

Fugro blijft last houden van stroeve markt

LEIDSCHENDAM (AFN) - Bodemonderzoeker Fugro blijft kampen met moeizame marktomstandigheden op de offshore olie- en gasmarkt. Het bedrijf zag zijn omzet in het eerste halfjaar verder dalen. Onder de streep resteerde wederom een verlies, al was het tekort minder dan een jaar eerder.

De omzet ging in de eerste zes maanden van het jaar met 14,5 procent omlaag naar 774 miljoen euro. De krimp viel volgens het bedrijf wel lager uit dan in de afgelopen twee jaar. Het verlies in de periode bedroeg 96,4 miljoen euro, tegenover een min van 202,1 miljoen euro een jaar eerder.

Door de lage olieprijzen investeren oliebedrijven minder in offshore projecten, waardoor dienstverleners als Fugro in het nauw komen. Volgens Fugro zijn er wel voorzichtige aanwijzingen dat het bedrijf in rustiger vaarwater lijkt te komen. Wel gaf de bodemonderzoeker aan dat het herstel van de olie- en gasmarkt minder snel gaat dan voorzien. Dat komt volgens het bedrijf onder meer door de opleving van de schaliewinning in de VS.

Voorspelling

Topman Paul van Riel durfde geen voorspelling te doen over wanneer de bodem daadwerkelijk bereikt zal worden. Hij benadrukte daarbij dat het moeilijk voorspelbare vierde kwartaal voor de deur staat, waarbij weersinvloeden van invloed zijn op de resultaten.

Om de lastige marktcondities het hoofd te bieden en kosten te besparen, sneed Fugro afgelopen tijd in het personeelsbestand. Van Riel denkt dat verdere banenreducties noodzakelijk zijn. Daardoor staan tientallen, mogelijk meer dan honderd banen op de tocht. Over exacte aantallen liet hij zich niet uit.

Opleving

Voor het hele jaar voorziet Fugro een daling van de omzet, die minder hoog zal uitvallen in vergelijking met de eerste jaarhelft. Het werk dat nog bij Fugro voor het komende jaar op de plank ligt bedraagt 971 miljoen euro aan opdrachten. Dat was een jaar eerder bijna 1,1 miljard euro. Volgens Van Riel zal er op den duur een opleving zijn op de olie- en gasmarkt doordat er de afgelopen jaren fors minder is geïnvesteerd.

Toch zal Fugro niet wachten op dat kantelmoment. Fugro haalt nu circa 40 procent van zijn omzet uit activiteiten die niet zijn gerelateerd aan de olie-en gasmarkt en blijft daar op inzetten. Volgens het bedrijf worden bij deze divisies, zoals bouw en infrastructuur en de dienstverlening aan windparken op zee, wel betere resultaten geboekt.

Lees over dit aandeel ook

  1. 25 apr Jaarvergadering Fugro akkoord met alle punten
  2. 04 apr Fugro is het schoolvoorbeeld van een geslaagde turnaround

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Fugro

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Fugro

23,580 26 apr
+0,180 +0,77%
Premium

Fugro is het schoolvoorbeeld van een geslaagde turnaround

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links