Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

KvK: meeste ondernemers denken coronacrisis te overleven

Gepubliceerd op 2 juni 2020 14:19 | Views: 2.111

AMSTERDAM (ANP) - Het merendeel van de ondernemers in Nederland denkt dat zijn of haar bedrijf de coronacrisis zal overleven, maar een deel vreest de crisis niet te boven te komen. Dat meldde de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van een peiling onder meer dan 1800 ondernemers.

Volgens KvK geven circa zeven op de tien ondernemers aan te verwachten dat het bedrijf de coronacrisis, zeker of waarschijnlijk, zal overleven. Voor de sectoren cultuur, sport en recreatie, detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening ligt dit aandeel iets lager. Ondernemers zeggen veelal voldoende buffers of reserves te hebben opgebouwd, weinig vaste lasten te hebben, overheidssteun te ontvangen, creatief te zijn, maar ook omdat ze positief willen blijven.

De resterende drie op de tien ondernemers verwachten waarschijnlijk niet te kunnen overleven of kunnen het nog niet inschatten. Dit komt bijvoorbeeld door de onzekerheid over het binnenhalen van opdrachten of klanten, de duur van de crisis en de omvang van de schulden die niet meer zijn in te halen.

Vooral negatieve impact

Het KvK meldt verder dat bij acht op de tien ondernemers de coronacrisis tot nu toe vooral een negatieve impact op de financiële situatie heeft gehad. De negatieve impact is het grootst in de horeca, persoonlijke dienstverlening, cultuur, sport en recreatie.

Daarnaast zeggen twee op de tien ondernemers vrijwel geen impact te voelen van de crisis op de financiële situatie en een klein deel spreekt zelfs over een positieve impact. Het gaat dan bijvoorbeeld om het wegvallen van reistijd en lagere kosten bij gelijkblijvende inkomsten. Deze positieve impact wordt het meest ervaren in de bouw, ICT en media.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Branco P 2 juni 2020 14:57
  quote:

  WappieKappie schreef op 2 juni 2020 14:52:


  Stel dat er een komeet op de aarde af zou komen en er komt een nieuwsbericht dat de meeste mensen het denken te zullen overleven volgens een enquête.

  De titel had ook kunnen luiden: 80% van de ondernemers heeft last van Corona en 30% is bang failliet te gaan.


  30% vreest het voortbestaan OF kan het niet inschatten...

  Heel raar om die twee groepen onder 1 noemer te scharen... totaal nietszeggend bericht geworden daardoor
 2. forum rang 6 Lepre Chaun 2 juni 2020 15:05
  Prachtig nieuws als start van de maand en zomer.
  Al die horror en doom die er gewoon door de meeste media over ons aller heen werd gestort alleen maar om hoop op crisis en recessie en onrust.
  Gelukkig zijn er verstandige mensen .
  Zoals IK en de Fed en ECB, geweldige President Trump en natuurlijk nog een paar.
 3. geobeo 3 juni 2020 00:04
  Wow, niet 100 % gaat failliet, maar slechts 30 % van alle bedrijven.

  Waar hebben we het over? 30 % van alle ondernemers failliet in 1 jaar. Dat is inderdaad wel zo positief als de titel doet vermoeden (sarcasme). De propagandamachine draait volle toeren.

  En als inderdaad die 30 % failliet gaat, dan blijven die 70 % resterende naivelingen zeker zonder problemen doordraaien?

  Zorgelijk...
 4. forum rang 4 Traveler@repair 3 juni 2020 04:11
  De prijs akties bij de supermarkten waren opwaarts, net als bij de bouwmarkten, tuincentra en meubelverkopen en vergeet de verfboer niet. De basis van de samenleving is nog steeds de boer. De kleine boer was al weg, nu gaan straks ook de MKBérs om. Op naar de superboer, de super groenteteler, groot Bayer . En de kroeg, waar vroeger een D'66 is ontstaan, die gaat dicht.
 5. forum rang 4 Traveler@repair 3 juni 2020 04:16
  De prijsakties bij de supermarkten waren nu opwaarts, net als bij de bouwmarkten, meubelverkopers, keukens, verfboeren, tuincentra. De basis van de samenleving is de boer. De kleine was al weggevaagd, de MKBér gaat er nu aan door welke maatregel dan ook, op naar de superboer Bayer. De kroeg waar o.a. een D'66 is ontstaan gaat dicht.
 6. forum rang 4 Traveler@repair 3 juni 2020 04:20
  Het zou mij niets verbazen als er straks nog bedrijven failliet gaan dankzij de acties van Halsema.

  Welke akties doelt u op ? Het onzinnige van de 1,5 meter buiten is al lang bewezen nonsens.
  Het opsluiten van onze bejaarden en dichtgooien van onze verzorgingshuizen kan worden gezien als moord met voorbedachten rade. Zal me van een ab osterhaus whiskey niet verbazen.
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare