Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gazprom levert GasTerra niet langer

Gazprom levert GasTerra niet langer
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) GasTerra krijgt in de periode 31 mei tot en met 30 september dit jaar 2,0 miljard kuub aan gecontracteerd gas niet geleverd door Gazprom. Dit maakte het Nederlandse GasTerra maandag bekend.

GasTerra heeft hierop geanticipeerd door elders gas in te kopen.

Het bericht volgde nadat GasTerra meldde dat het heeft besloten niet in te gaan op de eenzijdige betalingseisen van Gazprom. Deze betalingseisen zijn een gevolg van een door de Russische president Vladimir Poetin opgesteld decreet over de betaling van de levering van Russisch gas, dat voortaan moet worden voldaan in roebels.

GasTerra vreest voor schending van de door de EU opgestelde sancties, maar ook omdat er te veel financiële en operationele risico's kleven aan de vereiste betalingsroute. "Met name het openen van rekeningen in Moskou onder Russisch recht en de controle hiervan door het Russische regiem zijn een te groot risico", zei het bedrijf uit Groningen.

"GasTerra heeft er herhaaldelijk bij Gazprom op aangedrongen de contractueel afgesproken betalingsconstructie en leveringsverplichtingen te respecteren, helaas tevergeefs."

Shell Nederland is voor 25 procent aandeelhouder van GasTeraa en Esso Nederland ook. De Nederlandse Staat heeft een belang van 10 procent en EBN van 40 procent.

Bron: ABM Financial News


Vanaf Beursplein 5 volgt de redactie van ABM Financial News de ontwikkelingen op de beurzen, en de Amsterdamse effectenbeurs in het bijzonder, op de voet. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Exxon Mobil Corp 50% zegt kopen 8 stemmen
SHELL PLC 71% zegt kopen 14 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

  1. 94,000
    +0,87% +0,810
  2. SHELL PLC 12 aug
    26,200
    +0,15% +0,040

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links