Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schip blijft vastzitten in Suezkanaal, losmaken kan lang duren

Schip blijft vastzitten in Suezkanaal, losmaken kan lang duren

CAIRO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Een nieuwe poging om het gestrande containerschip dat het Suezkanaal blokkeert, weer vlot te trekken, is vrijdag mislukt. Dit betekent dat het waarschijnlijk nog dagen en mogelijk weken gaat duren voordat het schip loskomt, met veel problemen in het internationale transport tot gevolg. "De focus ligt nu op baggeren om zand en modder rond de bakboordzijde van de boeg van het schip te verwijderen", heeft Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), de technisch manager van het schip, laten weten.

De firma zei ook dat een Nederlands reddingsteam van Smit Salvage, een dochter van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis, heeft aangegeven dat er dit weekend twee extra sleepboten zullen aankomen om te helpen bij het loskrijgen van de 400 meter lange Ever Given. Een gespecialiseerd baggerschip is donderdag al gearriveerd. Ook zijn er berichten dat de Amerikaanse marine experts naar Egypte wil sturen.

Eerste onderzoek suggereert volgens BSM dat het schip deze week dwars is komen te liggen als gevolg van harde wind. Bijvoorbeeld een storing in de motoren en andere mogelijke oorzaken worden uitgesloten, aangezien het schip dinsdag door het kanaal voer met speciale kanaalloodsen aan boord. Verder is bekend dat de lading van het schip niet beschadigd is geraakt. De 25 bemanningsleden van het schip, allemaal met de Indiase nationaliteit, blijven voorlopig aan boord en verkeren volgens BSM in goede gezondheid.

Problemen bij bevoorrading

Kenners vrezen dat het op zijn minst tot ergens volgende week zal duren voordat de belangrijkste vaarroute tussen Azië en Europa weer toegankelijk wordt. Dit kan wereldwijde transportstromen flink raken. Het kanaal is goed voor ongeveer 12 procent van de wereldhandel. Elke dag wordt voor bijna 10 miljard dollar aan goederen door het kanaal vervoerd.

Ook Nederlandse winkelketens als Blokker, Action en HEMA kunnen problemen gaan krijgen bij de bevoorrading als de blokkade van het Suezkanaal veel langer gaat duren, met mogelijk lege schappen tot gevolg. "Daar gaan we zeker last van krijgen", zei topman Michiel Witteveen van Mirage Retail Group, het moederbedrijf van winkelketens als Blokker, Intertoys en BCC, eerder op vrijdag al. Momenteel is evenwel nog geen sprake van tekorten.

Weken extra vaartijd

Bol.com inventariseert nog wat de mogelijke gevolgen zijn. "We hebben signalen gehad van onze leveranciers dat zendingen vertragingen op kunnen lopen, omdat er voorraad op het vastgelopen containerschip zelf zit of omdat nieuwe leveringen vertragingen oplopen doordat het Suezkanaal vermeden wordt", stelt de webwinkel. Voorlopig zorgen de bestaande voorraden ervoor dat klanten nog niets merken.

De eerste schepen kiezen er inmiddels voor een tocht rond Afrika te maken in plaats van bij het Suezkanaal in de rij met wachtende schepen aan te sluiten. Dat zorgt voor weken extra vaartijd, met ook extra kosten en uitstoot tot gevolg. Verder heeft Rusland de opstopping aangegrepen om de route via de Noordelijke IJszee tussen Azië en Europa als alternatief te promoten.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 maart 2021 19:45
    Er ontstaan prive strandjes, naaktstranden, zwem sectoren, normaal gesproken schuift daar elke 7 minuten 200.000 ton staal voorbij.
    De luchtkwaliteit is ook weer de winnaar, het kanaal was letterlijk de afvoerpijp van de open haard die op zware stookolie werd opgepookt.

    De passage kosten gaan verdrievoudigen, de regels worden strakker, er gaat heel veel veranderen, veel ten goed ook!

    De prijs van speelgoed zal gaan pieken terwijl Sinterklaas en z....e Piet nog niet in het land zijn of misschien wel nooit meer langskomen.

    De Evergreen doet 16 meter diepgang(Google), die boot zit van voeren en van achteren ingeboord in de grond, het is inderdaad een "brug geworden", helaas kun je er niet onderdoor varen.

    Boskalis kan de komende weken lekker uurtjes schrijven, de wekker loopt nu snel op.
  2. forum rang 6 pietje-2005 27 maart 2021 10:05
    Site DW ?
    quote:
    Suez Canal: Blocked ship could be refloated in hours
    The owner of the giant cargo ship says the vessel is not damaged and will be able to continue its journey. The Ever Given has been wedged across the canal since Tuesday, blocking the way for other maritime traffic.
    Unquote
  3. [verwijderd] 27 maart 2021 12:24
    Dat baggeren is natuurlijk het toverwoord, misschien vanavond al.
    Links voor, rechts achter helemaal leegzuigen, dat gaat erg snel met die hoppers tegenwoordig, gelijk doorspuiten op de lege woestijnoever.

    De olieprijs gaat maandag, of in ieder geval snel, weer naar beneden, whats next?
  4. [verwijderd] 28 maart 2021 10:55
    Heb je een linkje voor de live beelden?

    Heb begrepen dat die twee NL super sleepers vanavond pas aankomen, ze stomen nu full power up naar de plaats delict/onheil.

    Mooie PR voor Boskalis, een lange reclame clip die nog heel lang de wereld over zal gaan.

    Is het een optie om het moment supreme op European prime time te plannen voor meer kijkers en maximale airplay?
  5. [verwijderd] 28 maart 2021 12:41
    www.parool.nl/wereld/zondag-nieuwe-po...

    Er zit dus beweging in, vanavond definitief los waarschijnlijk.

    Bekijk ook het filmpje, zet het geluid wat zachter:)

    "In Hamburg loopt nog een onderzoek naar een aanvaring met de Ever Given, in februari 2019 in de haven. De containerreus raakte bij harde wind uit de koers op de Elbe en ramde een veerboot die afgemeerd lag aan een steiger. De 27-jarige schipper raakte lichtgewond, twee andere bemanningsleden konden zich net op tijd in veiligheid brengen. De schade aan de veerboot bedroeg zo’n 1 miljoen euro"
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links