Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Economie Frankrijk krimpt bijna 14 procent door corona

Economie Frankrijk krimpt bijna 14 procent door corona

PARIJS (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De economie van Frankrijk is in het tweede kwartaal in het recordtempo van 13,8 procent gekrompen in vergelijking met de voorgaande periode door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Dat meldde het Franse nationale statistiekbureau in een voorlopige raming.

Het is de sterkste krimp sinds het begin van de metingen meer dan zeventig jaar geleden. Wel viel de krimp wat minder sterk uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee op een min van 15,2 procent op kwartaalbasis gerekend. In het eerste kwartaal van dit jaar liet de Franse economie al een bijgestelde min van 5,9 procent optekenen. Toen had Frankrijk ook al last van de crisis.

Ten opzichte van een jaar geleden kromp de economie van Frankrijk met 19 procent. Door de virusuitbraak werden de Franse industrie, de bouw en het toerisme hard geraakt, net als de investeringen, handel en consumentenuitgaven. Er wordt verwacht dat de Franse economie in het derde kwartaal weer een sterk herstel zal laten zien van de crisis, dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen. Daarnaast is de Franse overheid met enorme steunpakketten gekomen om de impact van de pandemie tegen te gaan.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei dat de cijfers wat minder slecht uitvielen dan gevreesd en dat moet worden doorgegaan met maatregelen om de economie te ondersteunen. De Franse overheid houdt voor heel 2020 rekening met een economische krimp van 11 procent.

Later op de dag komen ook cijfers over de economieën van Spanje, Italië en de eurozone in het tweede kwartaal. Ook hier worden scherpe dalingen voorspeld als gevolg van de coronacrisis. Donderdag werd al bekend dat de economie van Duitsland in de afgelopen periode met meer dan 10 procent is gekrompen, wat de sterkste neergang is sinds het begin van de metingen.

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links