Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opmars lira in gevaar na ingreep Erdogan

ANKARA (AFN/BLOOMBERG) - De waardestijging van de Turkse lira sinds mei lijkt ten einde te komen. Het ontslag van de gouverneur van de Turkse centrale bank door president Recep Tayyip Erdogan wakkert naar verwachting de zorgen over de bemoeienis van de Turkse overheid in het rentebeleid van de centrale bank weer aan.

De lira was sinds begin mei bezig aan een ongekende opmars, en mocht zich zelfs de best presterende valuta ter wereld noemen. De munteenheid had daarvoor juist een zware periode achter de rug, onder meer na een hoog oplopende diplomatieke ruzie van Turkije met de Verenigde Staten over de aanhouding van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson.

Ook waren er veel zorgen over de druk die Erdogan zou uitoefenen op de centrale bank om de rente te verlagen. De door Murat Cetinkaya geleide centrale bank weigerde sinds september de rente verlagen van het relatief hoge niveau van 24 procent. De hoge rente was bedoeld om de lira te ondersteunen, maar Erdogan wilde juist met renteverlagingen de inflatie te lijf gaan, zo bleek uit een verklaring van Erdogan in Turkse media over het ontslag van Cetinkaya.

Volgens analisten heeft de nieuwe baas van de centrale bank voor een lastige taak. Als hij de rente verlaagt staat in ieder geval direct zijn geloofwaardigheid als onafhankelijke toezichthouder op het spel en wordt het vertrouwen in de Turkse economie verder geschaad. Er wordt alom gerekend op een stevige daling van de koers van de lira op maandag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 juli 2019 15:19
    Rome is ooit ten onder gegaan met het uithollen van de valuta. (Al hadden ze toen nog geen digitale valuta zoals nu...) Overigens geldt dit voor elke natiestaat indien men niet voldoet aan het basisprincipe; Namelijk vertrouwen en waardevastheid.

    Voor uw beeldvorming: Het huidige valutabeleid van de ECB, FED, BOC houdt geen stand.... De rente zal constant omlaag moeten, om de schulden betaalbaar te houden, en daarmee het systeem in de benen te houden. ECHTER, indien inflatie opdoemt, zal men de rente MOETEN optrekken om het vertrouwen in het systeem te blijven behouden!

    Iets wat Erdogan nu niet goed doet. Of de ECB, FED, BOC dit wel waar kunnen maken, is iets wat ik betwijfel.

    In 2008 / 2009 heeft men het niet aangedurfd om de rente te verhogen, en de schulden te executeren, waarbij men wel de het spaargeld kon garanderen.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links