Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Winst Shell valt hoger dan verwacht uit
Beeld: Royal Dutch Shell

Winst Shell valt hoger dan verwacht uit

(ABM FN-Dow Jones) Shell heeft in het eerste kwartaal een hoger dan voorziene winst geboekt. Dit bleek donderdag uit cijfers van de energiereus. 

In het afgelopen kwartaal werd een aangepaste winst geboekt van 7.734 miljoen dollar, waar analisten die bijdroegen aan de consensus op 6.462 miljoen dollar mikten. Dat was 7.306 miljoen dollar in het vierde kwartaal. In het eerste kwartaal van 2023 kwam er een winst van 9.646 miljoen dollar in de boeken.

De operationele vrije kasstroom van Shell kwam uit op ruim 13,3 miljard dollar tegen een voorziene 13,2 miljard dollar door analisten. Dat was in het eerste kwartaal van 2023 14,2 miljard dollar en in het vierde kwartaal 12,6 miljard dollar.

Begin april kwam Shell al met een voorlopige update voor het eerste kwartaal, waarbij het concern zich positief uitte over de prestaties van Integrated Gas in het eerste kwartaal. Wel waarschuwde Shell toen dat de resultaten bij deze tak lager zou uitvallen dan in de laatste maanden van 2023. Toen kwam de aangepaste winst uit op 3.968 miljoen dollar. Donderdag bleek dat de aangepaste winst uit deze tak in het afgelopen kwartaal uitkwam op 3.680 miljoen dollar. 

De gemiddelde analistenverwachting was dat de aangepaste winst bij Integrated Gas in het eerste kwartaal zou zijn uitgekomen op 2.895 miljoen dollar.

De resultaten bij Marketing zullen vergelijkbaar zijn met die in het vierde kwartaal, zei Shell in april. Dit bleek inderdaad het geval met een aangepaste winst uit Marketing van 781 miljoen dollar tegen 794 miljoen dollar een kwartaal eerder. 

En bij Chemicals & Products zouden de prestaties een stuk hoger uitvallen dan in het vierde kwartaal, toen de aangepaste winst bij deze tak uitkwam op 29 miljoen dollar, zo was de verwachting van Shell. Dit bleek in het eerste kwartaal 1,6 miljard dollar. Analisten mikten op 1,1 miljard dollar. 

Voor de divisie Upstream werd in het eerste kwartaal een winst voorzien van 2.160 miljoen dollar. Dat was 3.060 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2023 en werd in het eerste kwartaal van 2024 uiteindelijk 1.933 miljoen dollar. 

Shell kondigde verder een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 3,5 miljard dollar, dat bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal moet worden afgerond. Shell wil nog steeds een dividend uitkeren van 0,344 dollar per aandeel. 

De schuld daalde op kwartaalbasis met 3 miljard dollar tot 40,5 miljard dollar.

Outlook

Shell mikt voor dit jaar op 22 tot 25 miljard dollar aan kosten kwijt te zijn. De aangepaste winst moet uitkomen tussen de 1,7 en 2,3 miljard dollar. Voor heel 2024 rekent de analistenconsensus op een aangepaste winst voor Shell van 2.389 miljoen dollar.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Shell bereikt akkoord over acquisitie Pavilion Energy
  2. Mooie opsteker voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC kopen verkopen

89% zegt kopen

19 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.