Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grieken brengen zonnige stemming op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn woensdag met stevige winsten gesloten. Beleggers reageerden opgetogen op de ogenschijnlijke bereidwilligheid in Griekenland om alsnog tot een akkoord te komen met de andere eurolanden. De Griekse toenadering werd door betrokken politici echter met de nodige scepsis ontvangen, waardoor het nog allerminst zeker is of het op korte termijn tot een deal kan komen.

De AEX-index eindigde 2,2 procent in de plus op 482,83 punten. De MidKap steeg 0,9 procent naar 714,59 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt kregen er 1,9 en 2,2 procent bij. De FTSE-index in Londen ging 1,3 procent vooruit.

De Griekse regering bleek woensdag bereid het voorstel van haar schuldeisers met enkele aanpassingen te accepteren. Bronnen in Brussel lieten echter weten dat die aanpassingen flinke verzwakkingen betekenen van de oorspronkelijke voorstellen. Bovendien gaf de Duitse bondskanselier Angela Merkel nogmaals aan dat er geen nieuwe onderhandelingen zullen plaatsvinden vóór het referendum in Griekenland, aanstaande zondag.

Referendum

De Griekse premier Alexis Tsipras zei woensdag dat het referendum gewoon doorgaat. Hij adviseerde zijn bevolking opnieuw om nee te stemmen, omdat de Grieken dan een betere onderhandelingspositie zouden hebben in Brussel.

Beleggers richten zich woensdag niet alleen op Griekenland, er waren ook positieve berichten over de Europese economie. Halverwege de ochtend bleek dat de bedrijvigheid in de industrie van de eurozone in juni licht is toegenomen ten opzichte van mei.

Ordina

De AEX werd aangevoerd door Aalberts Industries, dat ruim 7 procent meer waard werd. De industrieel toeleverancier kreeg een adviesverhoging van de Belgische bank KBC, die in de komende jaren rekent op een flinke verbetering van de winstmarge bij het bedrijf. KPN was de enige verliezer met een min van 0,9 procent.

Op de lokale markt leed Ordina (min 7,4 procent) het zwaarste verlies. De automatiseerder kreeg een adviesverlaging van Rabobank voor zijn kiezen. De bank verwacht dat Ordina in de komende jaren op eigen kracht geen omzetgroei kan bewerkstelligen.

De euro was 1,1090 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde ruim 3 procent tot 57,61 dollar. Brentolie werd bijna 2 procent goedkoper en werd verhandeld voor 62,48 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links