Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

DSM nieuws in 2014

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2.319 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 112 113 114 115 116 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
theo1
0
Inmiddels heb ik het persbericht gelezen en blij word je er niet van. Zeker niet als je iets dieper kijkt dan de headlines.

Nutrition
Verkopen zijn wel goed gestegen (12%), maar EBITDA heeft zo goed als niks gedaan. Die gestegen verkopen komen dan ook nog eens bijna helemaal uit overnames. Als je binnen nutrition gaat kijken, dan wordt het beeld nog treuriger: menselijke nutrition is gewoon gedaald tov Q3 en ongeveer gelijk aan Q4 2012. Na een jaar van overnames dus geen stap verder gekomen. Niet goed. Dierlijke nutrition is wel gestegen (qua verkopen dan), maar dat is herstel van een dip vorig jaar. Maar ook daar geen groei tov Q3. In Q4 is dus totaal geen vooruitgang geboekt. Integendeel.

Pharma
Kan ik kort over zijn: nog steeds net zo'n troosteloze toestand als altijd. Amper winstgevend. Waar doen ze het voor vraag je je af. Kappen met die handel.

Performance materials
Hier komt de "groei" vooral van herstel na een slecht 2012. Je kan dat natuurlijk goed noemen, maar dat is wel een beetje geforceerd.

Polymer intermediates
Groei tov Q4 2012 vooral te danken aan een fabriekssluiting voor onderhoud vorig jaar.

De groei in de headlines komt dus puur uit herstel van twee afdelingen die het vorig jaar moeilijk hebben gehad. En één daarvan ook nog eens door een fabriek die voor onderhoud heeft stilgelegen. Nutrition, waar de overnames voor gedaan zijn en waar het van zou moeten komen, heeft totaal geen groei laten zien.

En natuurlijk een heleboel gehuil over die vervelende valutaire tegenwind. Alsjeblieft zeg. Doe eens een beetje normaal zou Geert W zeggen. Unilever laat zich daar niet door tegenhouden, maar voor DSM is dat een heel erg groot probleem. Een ontzettend zielig zwaktebod naar mijn mening.

Er staat heel trots in de headlines dat DSM outlook voor 2014 gaat providen. En dan komt die lullige "ambitie" om valuta-effecten te gaan compenseren. Ter waarde van welgeteld 70 miljoen. Slapper kan het eigenlijk niet. Feike verdient het om eens goed verbaal in elkaar gebeukt te worden door de markt. Aan het werk man. Doe er wat aan.

Verder blijft totaal onduidelijk waarom ze ineens nu met dat persbericht komen, afwijkend van de aangekondigde kalender. En geen woord over dividend en andere best wel belangrijke zaken. Ik ben bang dat dit wel eens een schot voor de boeg zou kunnen zijn voor een dividendverlaging, of in elk geval geen verhoging. Ik vind het onheilspellend.
[verwijderd]
0
Ik heb ze mij op 50,88€ gekocht zojuist. Eens kijken wat het wordt. Ik werk daar. Dus is ook leuk om wat te hebben.
bartvde
0
quote:

ralph1978 schreef op 21 januari 2014 15:03:


Ik heb ze mij op 50,88€ gekocht zojuist. Eens kijken wat het wordt. Ik werk daar. Dus is ook leuk om wat te hebben.

Als je er werkt zul je vast wel voordeliger (met korting) kunnen kopen dan op de beurs?
Nidumova
0
quote:

theo1 schreef op 21 januari 2014 14:56:


Inmiddels heb ik het persbericht gelezen en blij word je er niet van. Zeker niet als je iets dieper kijkt dan de headlines.


De redenen of excuses zijn er inderdaad die je eerder verwacht van een puber die een slecht cijfer voor een tentamen heeft behaald...

Koers is nog wel extreem grillig nu, en neigt nog niet echt naar een tikje herstel. Dus ben er alweer uitgestapt met een mini verliesje.

Misschien later nog wat goedkoper oppikken. Maar overnight durf ik dit niet op dit moment. Misschien een strakke trailing stop erachter...
SB-FA
0
Ik twijfel ook om een gokje te wagen.. Echter denk ik dat dit aandeel verder naar beneden gaat. Misschien een heel kort technisch herstel maar op basis van de verwachte cijfers eind februari denk ik niet dat je moet opkijken als de koers goed onder de €50 gaat.

De 1,3 mld verwachtte operationele winst is niet mis maar ben bang dat als je naar de koers kijkt je vandaag al een "fair value prijs" betaald voor DSM. Neem die magere outlook erbij, dan hoef je dus niet echt uit te kijken naar flink positieve koersverwachtingen. Maar dat is natuurlijk mijn mening =)
RW1984
0
Ik heb het ook niet kunnen laten wat te kopen. Ook al is kopen in de daling natuurlijk altijd tricky, maar DSM is een mooi bedrijf dus ik heb er vertrouwen in.
Nidumova
0
Nieuws met wat concretere uitleg van wat getallen.

Bijvoorbeeld dit:
Het aandeel wordt nu verhandeld tegen 15,2 keer de winst van volgend jaar, wat een neerwaarts potentieel kan betekenen tot EUR47.AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke DSM nv (DSM.AE) heeft over 2013 slechter gepresteerd dan verwacht, voornamelijk door tegenvallende prestaties van onderdeel Nutrition in het laatste kwartaal, en is voor 2014 voorzichtig, gezien de ongunstige wisselkoersen en aanhoudend uitdagende economische omstandigheden.
Op de beurs gaat het aandeel fors onderuit. Met een verlies van 10% op EUR51,15, is DSM omstreeks 12.45 uur met afstand de sterkste daler onder de hoofdfondsen.
Over 2013 realiseerde het concern een winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie (EBITDA) van EUR1,31 miljard, 18% meer dan de EUR1,11 miljard een jaar eerder, blijkt dinsdag uit de voorlopige jaarcijfers, die het bedrijf onverwacht bekendmaakte. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers in november sprak het concern nog een verwachting uit van licht onder EUR1,35 miljard.
Voor 2014 gaat DSM uit van een aanhoudend uitdagend macro-economisch klimaat, met lage groei in Europa, bescheiden groei in de VS en een vertraging in de sneller groeiende economieen. Gebaseerd op die verwachting mikt het concern voor dit jaar op een verbetering van de prestaties, om in ieder geval de negatieve valuta-effecten van naar schatting EUR70 miljoen te compenseren.
Die verbetering moet vooral komen van autonome groei en van de eerder ingezette besparingsprogramma's, zegt chief financial officer (CFO) Rolf-Dieter Schwalb tijdens een telefonische toelichting op de voorlopige resultaten. Het macro-economisch klimaat zal volgens de financieel directeur vermoedelijk niet helpen. Ook grote acquisities hoeven niet te worden verwacht, vult chief executive Feike Sijbesma aan.
De geuite verwachtingen impliceren een vlakke tot licht hogere EBITDA in 2014, terwijl de markt een toename van 10% voorzag, zeggen analisten van Rabobank, die de outlook van het Heerlense bedrijf teleurstellend noemen.
Op basis van de dinsdag gegeven verwachtingen zou de consensus voor de winst per aandeel kunnen zakken tot rond de EUR3,09, een afname van 22%, vult ABN Amro aan. Het aandeel wordt nu verhandeld tegen 15,2 keer de winst van volgend jaar, wat een neerwaarts potentieel kan betekenen tot EUR47.
Over het vierde kwartaal bedroeg de EBITDA voor het bedrijf EUR316 miljoen, vergeleken met EUR243 miljoen in 2012. Bij het onderdeel Nutrition steeg het resultaat slechts licht tot EUR207 miljoen van EUR204 miljoen. Bij Materials Sciences verbeterde het resultaat veel sterker, tot EUR108 miljoen, van EUR66 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.
"We zijn tevreden met de sterke prestaties bij Materials Sciences in het vierde kwartaal. Ondanks de matige kwartaalcijfers in Nutrition, vanwege valuta-effecten en zwakte in de markt, bleef DSM's marktpositie sterk", aldus Sijbesma.
Nutrition had te kampen met diverse ongunstige, ongerelateerde ontwikkelingen die ook al speelden in eerdere kwartalen, maar in de laatste periode van 2013 nadrukkelijker werden, zoals zwakte in voedingssupplementen- en visoliemarkten in de VS, een zwakke vraag in de westerse food & beverage markten en prijsdruk bij met name vitamine E.
"DSM wees al eerder op deze ongunstige omstandigheden, maar de impact tot het einde van het jaar was meer uitgesproken dan verwacht", zegt het concern.
De verwachtingen van DSM impliceren dat de margedruk bij Nutrition zal aanhouden in 2014, zegt Rabobank. Een zeer ruwe eerste calculatie laat zien dat het onderdeel een marge van circa 20% zal realiseren in 2014, helemaal aan de onderkant van de guidance van 20-23% in 2015, becijferen de analisten.
Wat betreft de valuta-effecten merken de bestuurders op dat met name de sterke euro het bedrijf raakt. De hoge koers van de Europese munt ten opzichte van de dollar is van groot belang, maar ook vergeleken met andere valuta, zoals de Zwitserse frank, Indiase roepi, Japanse yen, Britse pond en Braziliaanse real, is de stijging van de euro ongunstig, zegt Schwalb.
Een van de redenen dat het bedrijf de boeken dinsdag eerder dan verwacht opent, is omdat de mix van de resultaten anders is dan gebruikelijk, legt Sijbesma uit. Ook het feit dat DSM pas laat in het cijferseizoen - eind februari - staat gepland, was een reden om de resultaten al eerder voor te leggen. "We willen transparant zijn", zegt Sijbesma.
De doelen voor de langere termijn blijven ongewijzigd. Voor Nutrion wordt ingezet op een omzetgroei van 2% boven het bbp en een EBITDA-marge van 20-23% in 2015. Bij Performance Materials ligt de target op twee keer de bbp-groei en een EBITDA-marge van 13-15%. Voor Polymer Intermediates blijft DSM zoeken naar mogelijkheden om de blootstelling aan caprolactam te verminderen.
theo1
0
Ze doen dit dus omdat de mix anders is dan gebruikelijk. Met andere woorden, omdat Nutrition zwaar tegenvalt. In feite is dit dus een winstwaarschuwing voor het onderdeel Nutrition.
easy56
0
quote:

Yvez75 schreef op 21 januari 2014 11:19:


150 sprintertjes Long in the pocktet.. voor volgende week zit er weer 5% bij
Welke serie ? Heb geen ervaring met sprinters ,koop je ze in meervouden van 10? bijv 50 of 60 110 of ook 55,65 etc bijv.dank
Geef_Kwaliteit_de_Tijd
0
Zeker de moeite waard om DSM gewoon in portefeuille te houden, het dividend op te strijken en wachten op betere tijden. En als binnenkort de caprolactam divisie wordt verkocht voor een mooie prijs, staan we zo weer op 60euro. De ebitda van caprolactam verdubbelde in q4 2013 t.o.v. q4 2012, zeer gunstig voor de verkoop en de prijs.
[verwijderd]
0
quote:

easy56 schreef op 21 januari 2014 15:49:


[...]Welke serie ? Heb geen ervaring met sprinters ,koop je ze in meervouden van 10? bijv 50 of 60 110 of ook 55,65 etc bijv.dank


Sprinter werkt met een hefboom en een financieringsniveau. Jij betaald een deel van een aandeel en de bank. Voor het deel dat de bank voor jou betaald, betaal jij rente.

Stel een aandeel is 50,00 en je betaald er 47,00 voor (dan betaald de bank er dus 3,00). Per stijging of daling bijvoorbeeld 1% gaat het niet met 1% maar iets meer omhoog omdat er een hefboom is.

Zo zijn er ook sprinters waar je bij een aandeel van 50,00, 25,00 betaald per aandeel. Alleen is dan de hefboom heel hoog.

Stel je neemt een hefboom van 20 dan betaal je wellicht minder voor de aandelen, maar neem je een Sprinter Long, en hij daalt 1%, dan daalt jouw vermogen in dat aandeel met 20%. met 1% stijging zou je dan 20% krijgen.

Een sprinter is dus niks meer dan een aandeel waarvan de bank een deel financieert, hiervoor betaal jij rente, en heb je voordeel als de koers in de richting beweegt die je verwacht Long of Short.
easy56
0
quote:

roobaaro schreef op 21 januari 2014 15:54:


[...]

Sprinter werkt met een hefboom en een financieringsniveau. Jij betaald een deel van een aandeel en de bank. Voor het deel dat de bank voor jou betaald, betaal jij rente.

Stel een aandeel is 50,00 en je betaald er 47,00 voor (dan betaald de bank er dus 3,00). Per stijging of daling bijvoorbeeld 1% gaat het niet met 1% maar iets meer omhoog omdat er een hefboom is.

Zo zijn er ook sprinters waar je bij een aandeel van 50,00, 25,00 betaald per aandeel. Alleen is dan de hefboom heel hoog.

Stel je neemt een hefboom van 20 dan betaal je wellicht minder voor de aandelen, maar neem je een Sprinter Long, en hij daalt 1%, dan daalt jouw vermogen in dat aandeel met 20%. met 1% stijging zou je dan 20% krijgen.

Een sprinter is dus niks meer dan een aandeel waarvan de bank een deel financieert, hiervoor betaal jij rente, en heb je voordeel als de koers in de richting beweegt die je verwacht Long of Short.
Dank. Ga me er eens meer in verdiepen. Maar in welke eenheden moet je ze kopen? 10,20,50,100 etc. of mag t ook bijv.15 of 32 of 132 zijn?
[verwijderd]
0
quote:

easy56 schreef op 21 januari 2014 16:01:


[...]Dank. Ga me er eens meer in verdiepen. Maar in welke eenheden moet je ze kopen? 10,20,50,100 etc. of mag t ook bijv.15 of 32 of 132 zijn?


gaan per 1
easy56
0
quote:

rghh schreef op 21 januari 2014 16:04:


[...]

gaan per 1
tnx. Ben wel met opties goed bekend,maar dan kan je onder tydsdruk komen testaan in je visie. Met sprinters lijkt me dat veel minder.
voda
0
DSM voorzichtig over 2014 na teleurstellend laatste kwartaal - 2e update
(2e update van eerder gepubliceerd bericht om meer informatie, reactie analisten en actuele koers toe te voegen)

Door Ben Zwirs

Van DOW JONES NIEUWSDIENST

AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke DSM nv (DSM.AE) heeft over 2013 slechter gepresteerd dan verwacht, voornamelijk door tegenvallende prestaties van onderdeel Nutrition in het laatste kwartaal, en is voor 2014 voorzichtig, gezien de ongunstige wisselkoersen en aanhoudend uitdagende economische omstandigheden.

Op de beurs gaat het aandeel fors onderuit. Met een verlies van 10% op EUR51,15, is DSM omstreeks 12.45 uur met afstand de sterkste daler onder de hoofdfondsen.

Over 2013 realiseerde het concern een winst voor rente, belasting, afschrijving en amortisatie (EBITDA) van EUR1,31 miljard, 18% meer dan de EUR1,11 miljard een jaar eerder, blijkt dinsdag uit de voorlopige jaarcijfers, die het bedrijf onverwacht bekendmaakte. Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers in november sprak het concern nog een verwachting uit van licht onder EUR1,35 miljard.

Voor 2014 gaat DSM uit van een aanhoudend uitdagend macro-economisch klimaat, met lage groei in Europa, bescheiden groei in de VS en een vertraging in de sneller groeiende economieen. Gebaseerd op die verwachting mikt het concern voor dit jaar op een verbetering van de prestaties, om in ieder geval de negatieve valuta-effecten van naar schatting EUR70 miljoen te compenseren.

Die verbetering moet vooral komen van autonome groei en van de eerder ingezette besparingsprogramma's, zegt chief financial officer (CFO) Rolf-Dieter Schwalb tijdens een telefonische toelichting op de voorlopige resultaten. Het macro-economisch klimaat zal volgens de financieel directeur vermoedelijk niet helpen. Ook grote acquisities hoeven niet te worden verwacht, vult chief executive Feike Sijbesma aan.

De geuite verwachtingen impliceren een vlakke tot licht hogere EBITDA in 2014, terwijl de markt een toename van 10% voorzag, zeggen analisten van Rabobank, die de outlook van het Heerlense bedrijf teleurstellend noemen.

Op basis van de dinsdag gegeven verwachtingen zou de consensus voor de winst per aandeel kunnen zakken tot rond de EUR3,09, een afname van 22%, vult ABN Amro aan. Het aandeel wordt nu verhandeld tegen 15,2 keer de winst van volgend jaar, wat een neerwaarts potentieel kan betekenen tot EUR47.

Over het vierde kwartaal bedroeg de EBITDA voor het bedrijf EUR316 miljoen, vergeleken met EUR243 miljoen in 2012. Bij het onderdeel Nutrition steeg het resultaat slechts licht tot EUR207 miljoen van EUR204 miljoen. Bij Materials Sciences verbeterde het resultaat veel sterker, tot EUR108 miljoen, van EUR66 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder.

"We zijn tevreden met de sterke prestaties bij Materials Sciences in het vierde kwartaal. Ondanks de matige kwartaalcijfers in Nutrition, vanwege valuta-effecten en zwakte in de markt, bleef DSM's marktpositie sterk", aldus Sijbesma.

Nutrition had te kampen met diverse ongunstige, ongerelateerde ontwikkelingen die ook al speelden in eerdere kwartalen, maar in de laatste periode van 2013 nadrukkelijker werden, zoals zwakte in voedingssupplementen- en visoliemarkten in de VS, een zwakke vraag in de westerse food & beverage markten en prijsdruk bij met name vitamine E.

"DSM wees al eerder op deze ongunstige omstandigheden, maar de impact tot het einde van het jaar was meer uitgesproken dan verwacht", zegt het concern.

De verwachtingen van DSM impliceren dat de margedruk bij Nutrition zal aanhouden in 2014, zegt Rabobank. Een zeer ruwe eerste calculatie laat zien dat het onderdeel een marge van circa 20% zal realiseren in 2014, helemaal aan de onderkant van de guidance van 20-23% in 2015, becijferen de analisten.

Wat betreft de valuta-effecten merken de bestuurders op dat met name de sterke euro het bedrijf raakt. De hoge koers van de Europese munt ten opzichte van de dollar is van groot belang, maar ook vergeleken met andere valuta, zoals de Zwitserse frank, Indiase roepi, Japanse yen, Britse pond en Braziliaanse real, is de stijging van de euro ongunstig, zegt Schwalb.

Een van de redenen dat het bedrijf de boeken dinsdag eerder dan verwacht opent, is omdat de mix van de resultaten anders is dan gebruikelijk, legt Sijbesma uit. Ook het feit dat DSM pas laat in het cijferseizoen - eind februari - staat gepland, was een reden om de resultaten al eerder voor te leggen. "We willen transparant zijn", zegt Sijbesma.

De doelen voor de langere termijn blijven ongewijzigd. Voor Nutrion wordt ingezet op een omzetgroei van 2% boven het bbp en een EBITDA-marge van 20-23% in 2015. Bij Performance Materials ligt de target op twee keer de bbp-groei en een EBITDA-marge van 13-15%. Voor Polymer Intermediates blijft DSM zoeken naar mogelijkheden om de blootstelling aan caprolactam te verminderen.

Door Ben Zwirs; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715200; ben.zwirs@wsj.com

Diegy
0
Totaal geen herstel deze middag. Koers die bij Day low zit. Ik zou erg oppassen met dit aandeel.
easy56
0
Toch maar beetje aandelen gekocht op 50,61 Eerst me meer verdiepen in sprinters voordat ik daar aan begin.
Diegy
0
2.319 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ... 112 113 114 115 116 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

DSM Koninklijke Meer »

Koers 101,900   Verschil 0,00 (0,00%)
Laag 98,880   Volume 527.857
Hoog 102,800   Gem. Volume 834.748
2 apr 2020 17:35
label premium

DSM: Barbaren kloppen aan de poort

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium

Gerelateerde Video's

Arend Jan Kamp over DSM 14 februari 2018 14:07
Dalende economische groei China 12 november 2012 12:53
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare