Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel DSM FIRMENICH AG AEX:DSFIR.NL, CH1216478797

  • 105,300 26 apr 2024 17:35
  • +2,600 (+2,53%) Dagrange 103,100 - 105,700
  • 620.967 Gem. (3M) 461,7K

Eerste acquisitie is binnen

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 december 2010 08:23
    =DSM wil Martek Biosciences overnemen voor ca EUR829 mln


    Door Harm Luttikhedde

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke DSM nv (DSM.AE) wil de Amerikaanse producent van gezonde voedingsingredienten Martek Biosciences Corp. (MATK) overnemen voor $1,09 miljard (ca EUR829 miljoen), zo meldt het concern dinsdag.

    DSM brengt een openbaar bod op alle uitstaande aandelen Martek uit van $31,50 per aandeel in contanten. DSM financiert de overname uit bestaande middelen.

    Het bod vertegenwoordigt een premie van 35% op de slotkoers van het aandeel Martek gisteren. Het bestuur van Martek adviseert zijn aandeelhouders om op het bod in te gaan.

    Het biedingsproces zal naar verwachting in februari 2011 worden afgerond, de transactie misschien nog in het eerste of anders het tweede kwartaal van dat jaar.

    De overname zal direct EUR0,15 tot EUR0,20 op jaarbasis bijdragen aan de winst per aandeel van DSM.

    Martek wordt de eerste grote acquisitie van DSM na de transformatie van het concern tot Life Sciences- en Materials Sciences-onderneming. De overname voegt een nieuw groeiplatform toe binnen het cluster Nutrition.

    Martek producent natuurlijke, gezonde voedingsingredienten op basis van meervoudig onverzadigde vetzuren.


    Door Harm Luttikhedde; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; harm.luttikhedde@dowjones.com
  2. [verwijderd] 21 december 2010 08:38
    Op het eerste gezicht geen al te extreem waardevernietigende overname, hoewel het niet alles goud is dat er blinkt; de hoofdmoot van de omzet van Martek komt van "Infant formula market". De omzet van die divisie groeide in Q4 2010 met 14% naar 80 mln USD, terwijl deze drie jaar eerder ook al ruim 72 mln USD bedroeg. De kennelijke tussentijdse groeidip zullen we dan maar onder het kopje "crisis-effect" schuiven.

    Hoe dan ook lijkt er wel wat groei en potentie in te zitten en betaald DSM "slechts" 2.5x de omzet en 20x de winst, terwijl Martek's balans er bovendien meer dan gezond uit ziet.

    Ik ben al lang blij dat er geen knock-out bid op Rhodia (een Franse producent van speciaalchemie) is gedaan. Overname van dit supercyclische en zeer zwaar gefinancierde bedrijf zou ik een slecht plan hebben gevonden. Met de geplande overname van Martek wordt de kans hierop echter weer kleiner.

    Ook in de aanwending van de balansruimte kiest DSM dus voor een solide stap-voor-stap aanpak.

  3. [verwijderd] 21 december 2010 10:14
    quote:

    atypisch schreef:

    [quote=Baerke]
    Een gezond bedrijf wordt nog sterker; dat gaan we vast wel zien aan de koers.
    [/quote]

    las vorige week nog deze 'visie': digitaleeditie.nrc.nl/NH/2010/11/2010...
    Wat een bullsjit...
    „Ik zie ze niet”, zegt analist Mark van der Geest van ABN Amro. „In de markten waarop DSM actief is, zijn er niet veel geschikte overnamekandidaten.” Van der Geest vreest een voor beleggers ongunstig scenario: dat het acquisitieprogramma dat het management in het hoofd heeft veel minder florissant verloopt dan de gisteren afgeronde desinvesteringsoperatie. „Ik vermoed dat dat de komende twee jaar als grote onzekerheid boven de markt blijft hangen.”
  4. forum rang 10 voda 21 december 2010 16:06
    2e UPDATE: DSM wil Martek overnemen voor ca EUR829 mln


    (Tweede update van eerder gepubliceerd bericht 'DSM wil Martek Biosciences overnemen voor ca EUR829 mln' om informatie, koersreactie en commentaar bestuur toe te voegen.)


    Door Harm Luttikhedde

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke DSM nv (DSM.AE) wil het Amerikaanse Martek Biosciences Corp. (MATK) overnemen voor $1,09 miljard (ca EUR829 miljoen) om zijn positie op het gebied van voedingsingredienten te versterken, zo meldt het concern dinsdag.

    DSM brengt een openbaar bod op alle uitstaande aandelen Martek uit van $31,50 per aandeel in contanten. Het bedrijf financiert de overname uit bestaande middelen.

    Het bod vertegenwoordigt een premie van 35% op de slotkoers van $23,36 van het aandeel Martek gisteren en een premie van 39% op de gemiddelde slotkoers in de laatste drie maanden. Het bestuur van Martek adviseert zijn aandeelhouders om op het bod in te gaan.

    Het biedingsproces zal naar verwachting in februari 2011 eindigen. Een van de voorwaarden is dat een meerderheid van de uitstaande aandelen Martek moet worden aangeboden wil DSM het bod gestand doen. Als dat gebeurt kan de transactie in de eerste jaarhelft van 2011 worden afgerond.

    De overname zal direct tussen de EUR0,15 tot EUR0,20 op jaarbasis bijdragen aan de winst per aandeel van DSM. In het eind oktober afgelopen boekjaar boekte Martek een omzet van $450 miljoen, een operationeel resultaat van $50,8 miljoen en een nettowinst van $27,9 miljoen, ofwel $0,83 per verwaterd aandeel.

    Beleggers weten de keuze voor het Amerikaanse bedrijf te waarderen en sturen het aandeel DSM dinsdagmiddag rond 14.05 uur 3,8 hoger EUR42,59, terwijl de AEX met 0,7% wint.

    Analisten vinden dat DSM een redelijke prijs betaalt voor het in 1985 opgerichte bedrijf uit de stad Columbia, net ten noorden van de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Analist Wim Hoste van KBC Securities, die een buy-advies hanteert, noemt de overnameprijs 'acceptabel' voor een bedrijf met een EBITDA-marge van tenminste 25%.

    Michel Veul van SNS Securities noemt de overname bovendien zinvol in het licht van DSM's strategie om meer waarde te creeren voor zijn Nutrition-activiteiten.

    Martek wordt de eerste grote acquisitie van DSM, na de transformatie van het voormalige chemieconcern tot Life Sciences- en Materials Sciences-onderneming. De overname voegt een nieuw groeiplatform toe binnen het bedrijfsonderdeel Nutrition, dat vitamines en mineralen produceert.

    Het Amerikaanse bedrijf produceert natuurlijke, gezonde voedingsingredienten op basis van meervoudig onverzadigde vetzuren, ofwel bepaalde Omega 3- en Omega 6-vetzuren. Martek haalt het grootste deel van zijn omzet in zijn thuismarkt en levert vooral aan producenten van babyvoeding. Volgens DSM groeit de markt voor Omega-vetzuren jaarlijks met meer dan 10%.

    DSM stelt de groei van Martek te kunnen versnellen door de activiteiten te internationaliseren en de toepassingen in andere producten te stimuleren, zoals in (sport)drankjes, voedingsmiddelen en voedingssupplementen. DSM doet dit bijvoorbeeld al met zijn eiwit PeptoPro, dat veel door sporters wordt gebruikt om meer spiermassa te kweken.

    Door meer schaalgrootte te creeren voor de activiteiten van Martek verwacht DSM belangrijke synergievoordelen te behalen en aldus de winstgevendheid te vergroten. DSM wil desgevraagd de verwachte synergievoordelen niet kwantificeren.

    Ook in technologisch opzicht is de overname volgens DSM interessant. Martek maakt bij de productie van de vetzuren gebruik van algen, wat een goede aanvulling vormt op de bestaande biotechnologieportfolio van DSM, waarin gisten en enzymen de basis vormen.

    Martek wordt voor DSM de grootste overname sinds het in 2003 de vitamine- en fijnchemietak van Roche Holding ag (ROG.VX) kocht voor EUR1,95 miljard.

    DSM zegt momenteel over een oorlogskas te beschikken van tussen EUR2,5 miljard en EUR3 miljard. Ongeveer EUR1,2 miljard van dit bedrag is vrijgekomen door de verkoop van cyclische activiteiten met een lage marge.

    In de september vorig jaar gepresenteerde strategie 'DSM in motion: driving focused growth' liet het concern weten de twee pijlers Life Sciences en Material Sciences verder te willen versterken, via autonome groei en door acquisities en partnerships.

    In de komende jaren mikt DSM op een autonome omzetgroei van 5% tot 7%, die voor een grootste deel gedreven zal worden door groei in snelgroeiende economieen zoals China. Voor het onderdeel Nutrition streeft het bedrijf naar een omzetgroei die 2% hoger is dan de wereldwijde economische groei.


    Door Harm Luttikhedde; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; harm.luttikhedde@dowjones.com


    (END) Dow Jones Newswires

  5. forum rang 10 voda 21 december 2010 17:03
    DSM geeft nieuwe strategie verder vormDINSDAG 21 DECEMBER 2010, 11:01 uur | 514 keer gelezen
    HEERLEN (AFN) - Met de aankondiging van de plannen voor een overname van het Amerikaanse Martek krijgt de nieuwe strategie van chemieconcern DSM steeds meer smoel. Vorige week kondige het concern uit Heerlen ook al een samenwerkingsverband aan en heeft het de afgelopen tijd niet-kernonderdelen afgestoten.

    Dinsdag werd bekend dat DSM 829 miljoen euro (ruim 1 miljard dollar) overheeft voor het Amerikaanse Martek, een bedrijf dat natuurlijke en gezonde voedingsingrediënten op basis van meervoudig onverzadigde vetzuren maakt. Het bestuur van Martek steunt het overnamebod in contanten.

    Door de overname verwacht DSM in één klap een leidende speler te worden op het gebied van meervoudig onverzadigde vetzuren. Het concern denkt via dit groeisegment aansprekende financiële resultaten te behalen voor zijn aandeelhouders. Volgens het bedrijf zal Martek op jaarbasis 15 tot 20 eurocent aan de winst per aandeel bijdragen.

    Strategie

    De recente stappen van DSM passen in de september aangekondigde strategie voor de komende jaren. Het concern zet in op forse groei in opkomende landen. DSM mikt erop dat over vijf jaar 50 procent van de totale omzet uit deze landen gehaald wordt. Met name in China voorziet DSM grote kansen. Bovendien wil het concern zich meer en meer profileren als een 'Life Sciences en Material Sciences-bedrijf', dat zich toelegt op gespecialiseerde chemicaliën en vitaminen.

    Deze ambitie kreeg invulling met de verkoop van het onderdeel conjunctuurgevoelige basischemieonderdeel Elastomers. Daarmee rondde het concern het desinvesteringsprogramma af. ,,DSM is nu begonnen aan een tijdperk waarin de focus ligt op groei en een verbeterde winstkwaliteit'', aldus topman Feike Sijbesma toen. Vorige week kregen de Aziatische ambities van DSM al vorm door de aankondiging van het samenwerkingsverband met het Chinese chemiebedrijf Sinochem voor anti-infectiva.

    Overname

    Het concern zei dinsdag te zullen blijven kijken naar aankopen. DSM sluit een (grote) overname in 2011 niet uit.

    Zowel beleggers als analisten waren dinsdag te spreken over de plannen van DSM met Martek. Het aandeel stond gedurende de vroege ochtendhandel bovenaan de AEX met een koerswinst van bijna 4 procent. Analisten bestempelden het overnameplan als strategisch zinvol.

  6. forum rang 6 izdp 22 december 2010 03:30
    De beurs reageerde vrij opgetogen, maar eerlijk ben ik meer en nog steeds opgetogen van de deal met de chinezen.
    Eindelijk na decennialang getob, vretende aandacht en met beroerde cijfers als beloning de bron van het kwaad omarmt.
    Daardoor geplaatst in de lange rij van relatief kleine groeibriljantjes.
    Ik denk niet dat er veel bedrijven zijn die dat evenaren.
    Alltime high is het volgens mij en heel dik verdiend.
  7. gerrit 69 22 december 2010 22:38
    quote:

    izdp schreef op 22 december 2010 03:30:

    De beurs reageerde vrij opgetogen, maar eerlijk ben ik meer en nog steeds opgetogen van de deal met de chinezen.
    Eindelijk na decennialang getob, vretende aandacht en met beroerde cijfers als beloning de bron van het kwaad omarmt.
    Daardoor geplaatst in de lange rij van relatief kleine groeibriljantjes.
    Ik denk niet dat er veel bedrijven zijn die dat evenaren.
    Alltime high is het volgens mij en heel dik verdiend.
    De deal met de Chinezen vind ik zelf ook een geweldige stap voor DSM om in een markt te opereren van ruim 1,3 miljard Chinezen.
    Zo goedkoop vind ik de overname van Martek Biosciences Corp. nu ook weer niet.
    De kwartaalcijfers van Martek waren als volgt;
    02 maart 2010 Winst $ 0,31 per aandeel
    03 juni 2010 Winst $ 0,37 per aandeel
    01 sept.2010 Winst $ 0,38 per aandeel
    08 dec. 2010 Verlies $ 0,18 per aandeel
    Totale winst dit jaar slechts $ 0,88 per aandeel

    DSM betaalt dus dit jaar ruim 30 keer de behaalde winst voor Martek.
    De gemiddelde winst van Martek in voorgaande jaren lag wel boven de $ 1,30 per aandeel.
    Waardoor het verlies van Martek in het laatste kwartaal is veroorzaakt, is mij niet duidelijk.
    Het aantal uitstaande aandelen van Martek is 33.460.000
    Ruim 33 miljoen aandelen dus.
    De omzet was op 20 dec. 209.800 stuks met een slotkoers van $ 23,36
    De omzet was op 21 dec. 30.075.400 stuks met een slotkoers van $ 31,67
    De laatst genoemde omzet werd dus genoteerd na de bekend making van het bod door DSM.

    Ik ga er dus vanuit, dat DSM al 90 % van Martek in handen heeft door dit knock-out bod.
    Natuurlijk kan DSM wel meer betalen, maar dit bod is een fair bod, ook al zullen enkele advocaten in de VS daar niet mee eens zijn.

    Mvrgr. van Gerrit
  8. forum rang 10 voda 22 december 2010 22:43
    Algen met potentie
    22 december 2010, 12:00 uur | FD.nl
    Gisteren maakte DSM de overname van Martek Biosciences bekend. Voor DSM betekent dat een toevoeging van een nieuw technoligisch platform. Maar wat krijgt DSM daarmee in handen?

    Martek Biosciences, de nieuwe loot aan de stam van het DSM-concern, ontwikkelt, produceert en verkoopt ingrediënten met een gezondheidsclaim voor vooral babyvoeding. Het doet dit op basis van fermentatie met algen.

    De transactie is in elk geval in lijn met de strategie van DSM om meer waarde toe te voegen aan de divisie Nutrition. DSM vergroot daarmee de kurk waarop het concern drijft. Het was immers Nutrition dat het concern door de crisis heeft geholpen. De transactie is ook in lijn met de belofte van DSM om na de zojuist voltooide desinvesteringen van de basischemie, alle focus te richten op groei. Nog vorige week werd de desinvestering voltooid van elastomeren en 'special products' en werd een alliantie bekendgemaakt met een grote Chinese chemiegroep om de penicillines van DSM in China aan de man te brengen.

    'Pro forma'

    DSM betaalt $1,1 mrd in contanten voor het aan de Nasdaq genoteerde Martek. Dat is volgens DSM circa achtmaal het brutobedrijfsresultaat (ebitda), dat daarmee op $ 135 mln uitkomt. Het genoemde resultaat is overigens wel 'pro forma', dat wil zeggen, het is inclusief het resultaat van het eveneens Amerikaanse Amerifit. Martek nam deze branchegenoot dit voorjaar over. Het bedrijf staat dus officieel pas voor een half jaar in de boeken van Martek.

    etc.

    www.fd.nl/artikel/21004568/algen-pote...
  9. [verwijderd] 23 december 2010 00:01
    Wil er even op wijzen dat DSM in het verleden ook overnames gedaan heeft in de life science sfeer die minder goed afgelopen zijn.
    Ik weet ook wel dat de wereld toen anders in elkaar zat en het belang van van vitamines en voedingssupplementen in die tijd overschat zijn door DSM.
    Er is een kentering gaande van curatieve geneeskunde naar preventieve geneeskunde en biotech speelt daar een grote rol in .
    DSM is van oudsher heel goed in industrieele procestechniek.
    De slag is gemaakt met Percivia naar implementeren van de knowhow in het veld van antilichamen productie met de PerC6 cellijn van Crucell.
    Nu uitbereiding van voedingsadditieven in babymelk met Omega 3 6 vetzuren op basis van algen is nu ook de divisie Nutrtition weer versterkt.

    Het zijn verschuivende panelen in de tijd , eerst biotech met Crucell, nu versterking Nutrition met Martek om dat de markt er nu wel rijp voor is.
    Ik verwacht op termijn nog meer overnames/allianties en denk daarbij aan innoverende biotech bedrijven die hun vindingen in eigen beheer met een partner als DSM te gelde willen maken.

    Van bulkchemie reus naar live science reus...... we gaan er nog heel veel meer van zien.

12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Marktomstandigheden DSM-Firmenich verbeteren sterk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links