Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

  • 5,780 26 apr 2024 17:35
  • +0,205 (+3,68%) Dagrange 5,600 - 5,820
  • 475.734 Gem. (3M) 327,6K

TomTom oktober2023

1.375 Posts
Pagina: «« 1 ... 63 64 65 66 67 ... 69 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 NewKidInTown 30 oktober 2023 14:05
    quote:

    ILoveThisDay schreef op 30 oktober 2023 12:15:

    Hoe gaat dat nu in zijn werk als TT van de beurs gehaald wordt en wat met de langlopende opties. Kan iemand hier iets over vertellen?
    "Voor opties die via beursuitbater Euronext verhandeld worden, zijn er duidelijke regels over de aanpassing of afwikkeling van de opties bij een overname. Er zijn hierbij twee belangrijke momenten: de bekendmaking van het overnamebod en het moment dat het bod gestand wordt gedaan.

    Moment 1: bekendmaking
    Als eerste is de bekendmaking van een openbaar bod natuurlijk een marktontwikkeling die een grote impact heeft op de waarde van de opties op het betreffende aandeel. Tot het moment van gestanddoening kunnen deze opties nog gewoon worden verhandeld en lopen deze gewoon af op de expiratiedatum.

    Moment 2: het bod wordt gestand gedaan
    De opties worden pas aangepast of afgewikkeld door Euronext zodra het overnamebod gestand wordt gedaan (daarmee is namelijk duidelijk dat de overname definitief doorgaat). Mocht een bod opeens toch niet gestand worden gedaan, dan blijven de optieseries dus doorlopen tot aan de expiratie.

    Vervolgens zijn er twee manieren waarop de afwikkeling van Euronext-opties plaatsvindt. Dat zijn de ratiomethode en de fair-valuemethode. Welke afwikkelmethode Euronext hanteert, hangt af van de vraag of de overnemende partij de overname betaalt met eigen aandelen of in contanten.

    Fair-valuemethode
    Wanneer een overname in contanten wordt betaald, kunnen de opties niet blijven bestaan en vindt de afwikkeling plaats volgens de fair-valuemethode. Deze methode betreft een geldelijke verrekening en werkt als volgt. Voor iedere optieserie berekent Euronext de fair value-prijs. Dat gebeurt aan de hand van de volgende variabelen: de overnameprijs, volatiliteit, dividend en rente.

    De overnameprijs bepaalt de intrinsieke waarde van een optie (het verschil tussen de uitoefenprijs en de overnameprijs) bij deze fair value-afwikkeling. In de periode tot eventuele gestanddoening van het bod, blijft de optie verhandelbaar. De prijs wordt dan bepaald op basis van vraag en aanbod, waarbij de inschattingen van de markt over de kans dat de overname doorgaat, ook een rol spelen.

    Bij de berekening van de fair value wordt per serie gekeken naar de uitoefenprijs, de resterende looptijd, het type optie (call of put) en de stijl (Europees of Amerikaans).

    Implied volatiliteit
    Bij de volatiliteit of beweeglijkheid van het onderliggende aandeel gaat Euronext uit van de gemiddelde implied volatiliteit, op basis van de slotkoersen van de tien dagen voorafgaand aan de bekendmaking van het bod. Deze implied volatiliteit wordt afgeleid uit de optieprijzen. Let wel, het gaat om de periode voorafgaand aan de bekendmaking van het bod, waarin het aandeel doorgaans beweeglijker is dan in de periode daarna.

    Een hogere volatiliteit van de onderliggende waarde, zoals een aandeel, maakt het waarschijnlijker dat een optie de uitoefenprijs bereikt en wordt uitgeoefend. Dat maakt beweeglijkheid een belangrijke factor voor de waarde van een optie. Daarmee wordt uit de optieprijzen een impliciete volatiliteit afgeleid voor de periode tot aan de expiratie.

    De optieprijzen in de periode tussen de bekendmaking en de gestanddoening van een bod zullen normaal gesproken rond de intrinsieke waarde liggen, omdat de beurskoers rond de biedprijs beweegt. De volatiliteit is vanaf dat moment beperkt. Voor de afwikkeling van de optieseries kan echter, vanwege de hogere volatiliteit in de periode voor de lancering van het bod, een hogere prijs van toepassing zijn.

    Dat is vooral voor verkopers (schrijvers) van opties oppassen geblazen. Een optieschrijver kan een bedrag verschuldigd zijn aan de optiekoper, zelfs als de intrinsieke waarde nul is.


    De daadwerkelijke afwikkeling vindt namelijk plaats tussen de houders en schrijvers van de opties op het moment van gestanddoening van het bod. Wanneer de betreffende optie nog waarde heeft, moet de belegger die de optie heeft verkocht, zijn tegenpartij - de partij die de optie heeft gekocht - de fair value-waarde uitbetalen.

    Euronext maakt na gestanddoening van het bod in een zogeheten notice bekend tegen welke prijs de opties op fair value worden afgewikkeld. Hierna houden deze opties op te bestaan."

    www.veb.net/artikel/08784/wat-gebeurt...
  2. forum rang 8 Wereldbelegger 30 oktober 2023 14:14
    quote:

    JustRevisited schreef op 30 oktober 2023 12:17:

    [...]

    De move van TomTom is mijns inziens juist een teken dat al die sprookjes over een delisting wel de prullenbak in kunnen. TT heeft het ooit geprobeerd en overwogen. Dat was 10 jaar geleden ofzo, toen TomTom in de luwte de transitie wilde doormaken en de continuïteit van de onderneming mogelijk in het geding was.

    Inmiddels is TT op het droge, groeit het, is er positieve cashflow en een zak geld op de bank. Er kan ook ingekocht worden. Er is dus geen inhoudelijke aanleiding voor een delisting. En de founders kunnen ook gewoon via de beurs vermogender worden, dat hoeft niet met een exit.

    Ik zie dit veel meer als een move om ontevreden aandeelhouders te pleasen -- die hebben denk ik bij TT terecht aan de deur gerammeld. Ook het topkader van TomTom dat o.a. van Amazon, Microsoft en Google is aangetrokken met ook aandelen beloning wil je wel tevreden houden en niet hun nieuwe vermogentje zien verdampen. Dit gaat het aandeel een jaar lang steunen op dips en zal hopelijk ook hedgefunds tot inkeer brengen. Ze kunnen verder shorten, maar dat aanbod gaat opgevangen worden. Delisting zou ook ingewikkeld zijn nu er dat nieuwe internationale management team is met aandelen in de zaak. Moeten die dan uitgekocht worden?

    Deel van post weggelaten; zie hierboven.
    Je kan het ook omdraaien; de sprookjes van beursgenoteerd blijven.
    Een (dirty) exit brengt juist nu veel voordelen voor het management en inner circle.
    Van de beurs halen, bedrijf opschonen, hapklare brok(ken) van maken.
    Over een jaar verkopen of naar Nasdaq brengen onder een nieuwe naam.
  3. forum rang 6 JustRevisited 30 oktober 2023 14:45
    quote:

    Wereldbelegger schreef op 30 oktober 2023 14:14:

    [...]

    Je kan het ook omdraaien; de sprookjes van beursgenoteerd blijven.
    Een (dirty) exit brengt juist nu veel voordelen voor het management en inner circle.
    Van de beurs halen, bedrijf opschonen, hapklare brok(ken) van maken.
    Over een jaar verkopen of naar Nasdaq brengen onder een nieuwe naam.
    Daar past deze aandelen inkoop niet bij. Doe dan in één keer een bod op de aandelen tomtom en ga ze niet inkopen voor 50 miljoen wat ongeveer gelijkstaat aan 50x de verhandelde waarde per dag.

    TT doet had dit niet hoeven aankondigen en vestigt hiermee de aandacht op de vrije kasstroom die ze heeft — dit lees je ook in de berichtgeving van ING. TT wil hiermee ook het aandeel steunen.

    Jaarlijks in mei komt altijd aandeelhouders teruggave aan de orde en dat kan in de vorm van dividend of aandelen inkoop. De VEB agendeerde dit steeds en tomtom zei dat de voorwaarde is dat er niet alleen voldoende kas is, maar ook voldoende zicht op langdurig positieve kasstromen, omdat ze geen éénmalige actie willen doen en daarna weer intrekken.

    Je mag er van uitgaan dat tomtom zich dus nu in staat acht 50 miljoen per jaar ‘terug te geven’ aan aandeelhouders in welke vorm dan ook. Op deze koersen geef ik uiteraard voorkeur aan aandelen inkoop boven dividend.

    Door het aantal aandelen terug te brengen richting 100 miljoen is daarna ook een 50 cent per aandeel dividend mogelijk. Op de huidige koers is dat bijna een 10% yield, maar ik zie tomtom in die toekomst als een 10+ aandeel en dan is dat een mooie 4-5% dividend yield. Óf ze gaan door met aandelen inkopen. Het is in elk geval niet iets eenmalig, verwacht ik (op basis van uitspraken)
  4. forum rang 6 pwijsneus 30 oktober 2023 15:04
    Hoor ik iemand over TomTom + Dividend :)))

    TomTom's dividend policy is not to distribute dividends. The company gives priority to increasing technology investments to strengthen its capabilities and competitive position. The company believes that allocating its cash resources to these priorities serves shareholders' interests and the company's objective of long-term value creation.

    April 2022
  5. forum rang 6 marique 30 oktober 2023 15:12
    quote:

    Spoorstudent schreef op 30 oktober 2023 14:19:

    Ik begrijp het concept aandeleninkoop maar gedeeltelijk.
    Wie heeft daar eigenlijk baat bij?
    (...)
    In theorie de aandeelhouders.
    In praktijk is dat helemaal niet zo helder.
    Zie verder maar op Google. Er is daar voldoende leesvoer over dit fenomeen te vinden.
  6. forum rang 6 JustRevisited 30 oktober 2023 15:16
    quote:

    pwijsneus schreef op 30 oktober 2023 15:04:

    Hoor ik iemand over TomTom + Dividend :)))

    TomTom's dividend policy is not to distribute dividends. The company gives priority to increasing technology investments to strengthen its capabilities and competitive position. The company believes that allocating its cash resources to these priorities serves shareholders' interests and the company's objective of long-term value creation.

    April 2022

    Ik schakelde dividend en aandelen inkoop gelijk om deze reden (uit de AVA stukken)

    De heer Bongers
    Voorzitter, mijn naam is Jan-Jaap Bongers van Teslin. Als reactie op de heer Jorna (VEB), wil ik toch graag aangeven dat, gelet op de huidige beurskoers en hoe wij tegen de waardering aankijken van de onderneming, wij op dit moment de voorkeur zouden geven aan een aandeleninkoopprogramma. Mocht er een overweging worden gemaakt met betrekking tot kapitaalallocatie.

    Taco Titulaer
    Ik ben het volledig met u eens dat, als het moment daar is en wij een deel van onze kas kunnen uitkeren, we dat waarschijnlijk vanuit voorzichtigheid eerst met een aandeleninkoopprogramma gaan doen. Voordat we met een dividendplan gaan beginnen. Ook omdat, zoals ik al eerder heb gezegd, zodra we met dividend gaan beginnen, dat het dan niet de verwachting is dat we daar dan snel weer mee gaan stoppen. Je moet om dividend uit te keren tien procent (10%) aan vrije kasstroom hebben en ook de vooruitzichten hebben dat dat gehandhaafd kan worden. Als je daar niet aan voldoet, dan kan je als alternatief bedenken dat je dan eerst aandelen gaat inkopen (en daarna dividend gaat uitkeren).

    Bovenstaande is in een stroomversnelling geraakt a) door de lage koers en b) doordat TT voor ligt op schema met free cashflow. Er is dit jaar een FCF die eigenlijk in 2024 verwacht werd. Zoals je leest is de aandelen inkoop dus als een voorbode voor dividend. En je ziet hier ook direct de mening van Teslin. Vind je wellicht ook interessant.
  7. forum rang 6 pwijsneus 30 oktober 2023 15:18
    quote:

    JustRevisited schreef op 30 oktober 2023 15:16:

    [...]

    Ik schakelde dividend en aandelen inkoop gelijk om deze reden (uit de AVA stukken)

    De heer Bongers
    Voorzitter, mijn naam is Jan-Jaap Bongers van Teslin. Als reactie op de heer Jorna (VEB), wil ik toch graag aangeven dat, gelet op de huidige beurskoers en hoe wij tegen de waardering aankijken van de onderneming, wij op dit moment de voorkeur zouden geven aan een aandeleninkoopprogramma. Mocht er een overweging worden gemaakt met betrekking tot kapitaalallocatie.

    Taco Titulaer
    Ik ben het volledig met u eens dat, als het moment daar is en wij een deel van onze kas kunnen uitkeren, we dat waarschijnlijk vanuit voorzichtigheid eerst met een aandeleninkoopprogramma gaan doen. Voordat we met een dividendplan gaan beginnen. Ook omdat, zoals ik al eerder heb gezegd, zodra we met dividend gaan beginnen, dat het dan niet de verwachting is dat we daar dan snel weer mee gaan stoppen.

    Dit is in een stroomversnelling geraakt a) door de lage koers en b) doordat TT voor ligt op schema met free cashflow. Er is dit jaar een FCF die eigenlijk in 2024 verwacht werd.

    Ik zie de aandelen inkoop dus als een voorbode voor dividend. En je ziet hier ook direct de mening van Teslin. Vind je wellicht ook interessant.
    Dat zou zomaar kunnen. Dan wordt dat hoogstwaarschijnlijk bekend gemaakt bij de Q4 en FY results wanneer ook het orderbook en outlook wordt afgegeven. Althans, dat lijkt me het geschikte moment om dividend aan te kondigen. Zou de markt deze verwachting al hebben ingeprijsd?
  8. forum rang 8 Wereldbelegger 30 oktober 2023 15:19
    ‘Concurrent’ van Tomtom vertrekt na zeer bewogen tijd van beurs

    Een bijna-faillissement, een sjoemelende commissaris en een boekhoudschandaal overleefde digitalekaartenmaker GeoJunxion – voorheen AND Publishers – allemaal. Maar het vinden van een gecertificeerde accountant draaide het beursfonds uiteindelijk de nek om.

    ‘Het internet gemist’
    Maar de achterstand op die twee concurrenten kon niet meer ingelopen worden, moest Van der Linde’s opvolger Thierry Jaccoud in 2020 aan het FD toegeven. De achterstand met het snel gegroeide Google Maps was al helemaal niet te evenaren. ‘We hebben het internet gemist’, zei toenmalige ceo Thierry Jaccoud in 2020 tegen het FD. 'En daarna misten we ook de volgende trend van het aanleveren van realtime-kaartinformatie voor websites en apps. Wij verkochten altijd onze gehele database. Grote deals, waarvoor we één keer betaald kregen en daarna niet meer. We hebben ons tafelzilver verkocht.'

    Met een rebranding naar GeoJunxion ging het bedrijf zich vanaf dat jaar toeleggen op diensten waar de concurrentie geen interesse in had, zoals de kaartjes waarop een webshop laat zien waar een besteld pakketje is.

    fd.nl/financiele-markten/1494288/conc...
  9. forum rang 8 Wereldbelegger 30 oktober 2023 15:34
    quote:

    JustRevisited schreef op 30 oktober 2023 14:45:

    [...]

    Daar past deze aandelen inkoop niet bij. Doe dan in één keer een bod op de aandelen tomtom en ga ze niet inkopen voor 50 miljoen wat ongeveer gelijkstaat aan 50x de verhandelde waarde per dag.

    TT doet had dit niet hoeven aankondigen en vestigt hiermee de aandacht op de vrije kasstroom die ze heeft — dit lees je ook in de berichtgeving van ING. TT wil hiermee ook het aandeel steunen.

    Jaarlijks in mei komt altijd aandeelhouders teruggave aan de orde en dat kan in de vorm van dividend of aandelen inkoop. De VEB agendeerde dit steeds en tomtom zei dat de voorwaarde is dat er niet alleen voldoende kas is, maar ook voldoende zicht op langdurig positieve kasstromen, omdat ze geen éénmalige actie willen doen en daarna weer intrekken.

    Je mag er van uitgaan dat tomtom zich dus nu in staat acht 50 miljoen per jaar ‘terug te geven’ aan aandeelhouders in welke vorm dan ook. Op deze koersen geef ik uiteraard voorkeur aan aandelen inkoop boven dividend.

    Door het aantal aandelen terug te brengen richting 100 miljoen is daarna ook een 50 cent per aandeel dividend mogelijk. Op de huidige koers is dat bijna een 10% yield, maar ik zie tomtom in die toekomst als een 10+ aandeel en dan is dat een mooie 4-5% dividend yield. Óf ze gaan door met aandelen inkopen. Het is in elk geval niet iets eenmalig, verwacht ik (op basis van uitspraken)
    Wat een aannames weer.
    (l'histoire se répète; met dezelfde overtuiging als vorig jaar)

    Inmiddels zijn we een reverse split, een 50 miljoen aandeleninkoop verder
    Waarbij dezelfde argumenten klonken: een aanloop naar dividendbetaling.
    Niets van dat alles.

    Nu wordt het tweede 50 miljoen aandeleninkoop aangekondigd.
    En dat zou dan wel de voorbode van dividendbetaling zijn?

    En als dat zou is, wie hebben daar dan het grootste voordeel aan?
    Wat blijft erover in de freefloat na dit inkoopprogramma?
  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 30 oktober 2023 15:35
    quote:

    Wereldbelegger schreef op 29 oktober 2023 12:01:

    Google gaat rijstroken laten zien in Google Maps
    Én Immersive View voor Amsterdam

    Google Maps wordt van diverse verbeteringen voorzien. De navigatie-app laat je straks ook rijstroken zien op de weg, zodat het duidelijker is waar je precies moet gaan rijden (en waar je nu rijdt).
    ...
    Rijkelijk laat.
  11. forum rang 6 JustRevisited 30 oktober 2023 15:36
    quote:

    pwijsneus schreef op 30 oktober 2023 15:18:

    [...]

    Dat zou zomaar kunnen. Dan wordt dat hoogstwaarschijnlijk bekend gemaakt bij de Q4 en FY results wanneer ook het orderbook en outlook wordt afgegeven. Althans, dat lijkt me het geschikte moment om dividend aan te kondigen. Zou de markt deze verwachting al hebben ingeprijsd?
    Door verkleinen van aantal aandelen is er best een behoorlijk dividend potentieel. De aandelen inkoop is 50 miljoen en de voorwaarde die TT stelt voor dividend is 60-70 miljoen cash aanwas (10% FCF). Dan kan 80% van de FCF dus naar de aandeelhouders en 20% toegevoegd worden aan buffers (die al groot zijn) of aangewend worden voor kleine overnames.

    Van de 325 miljoen die TomTom nu als reserves heeft staat tweederde op een deposito rente te vangen en is eenderde voor lopende rekeningen. Er is dus een oorlogskas(je) van 200 miljoen voor overnames (bolt on). Ik hoop wel dat TT wat overnames gaat doen die ook direct waarde en omzet toevoegen.

    Als CARIAD van Hella Aglaia afwil zou dat iets voor hen kunnen zijn? CARIAD kocht dit bedrijf dat samen met tomtom HD maps data crowdsourcet. cariad.technology/de/en/news/stories/... Maar CARIAD wil inmiddels weer krimpen en deel van acquisities van de hand doen, om zich op core activiteiten te richten. Als TT dit nou bijvoorbeeld overneemt van CARIAD in ruil voor de business die hieruit kan komen met ADAS/HD maps diensten voor VW? En VW aansluit op Overture, ten koste van HERE. Dan praten we ergens over.

    TT kan Volkswagen beter helpen dan CARIAD, omdat TT software roots heeft en CARIAD een bij elkaar geraapt zooitje Duitsers is en die zijn niet zo goed in software. Zit ook een beetje in de conservatieve cultuur.
  12. forum rang 6 JustRevisited 30 oktober 2023 15:38
    quote:

    Wereldbelegger schreef op 30 oktober 2023 15:34:

    [...]

    Wat een aannames weer.
    (l'histoire se répète; met dezelfde overtuiging als vorig jaar)

    Zie post 15:16

    Ik verzin het niet zelf he.

    Teslin (grootaandeelhouder waar TT elk kwartaal mee spreekt) wil dit.
    TT gaf in antwoord op Teslin aan dat ze aandelen aankoop als aanloop naar dividend een goed plan vinden.
  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 30 oktober 2023 15:42
    quote:

    win some... schreef op 29 oktober 2023 18:56:

    [...]
    Is inderdaad een grapje, maar wel met serieuze ondertoon. In 2015 ging TT samen met Tech Mahindra Adas ontwikkelen. Daarna hebben we de naam Tech Mahindra 7 jaar niet meer gehoord. En nu heeft Tech Mahindra een startup, M Mobility, opgericht om vanaf 2025 jaarlijks 100000 EV's te produceren. Misschien kan TT er via deelname in het project geld aan verdienen, maar mogelijk loopt het ook weer op niets of weinig uit.

    Ik roep even de deelname aan het apollo platform van Baidu in herinnering: niets meer over gehoord.

    Of de full stack voor de MG Hector. Is uiteindelijk ook maar bij 1 model voor de Europese markt gebleven.
    ...
    En 5-6 jaar geleden iets ingewikkelds met Cisco. Nooit meer wat van gehoord.
  14. ILoveThisDay 30 oktober 2023 15:45
    Bedankt voor de reactie. Maar toch nog niet helemaal duidelijk. Stel nogmaals TT gaat van de beurs voor een bedrag van 7 euro en ik heb een Gak van 8 euro. Ben ik dan 1 euro kwijt op mijn aandelen. De andere vraag blijft TT gaat voor t euro van de beurs en ik heb lang lopende opties cal 8, zijn deze dan niks meer waard?
1.375 Posts
Pagina: «« 1 ... 63 64 65 66 67 ... 69 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links