Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Akzo Nobel AEX:AKZA.NL, NL0013267909

  • 64,320 13 mei 2024 17:35
  • +1,240 (+1,97%) Dagrange 63,840 - 65,040
  • 451.605 Gem. (3M) 438,4K

Akzo Nobel - 2022

146 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 nine_inch_nerd 27 september 2022 13:55
    Het is mich get, he...

    KBC Securities verlaagt koersdoel Akzo Nobel na winstwaarschuwing
    Producent van verf en andere chemicaliën Akzo Nobel publiceerde deze ochtend een winstverwachting die fors lager was dan waar analisten tot dusver op rekenden. KBC Securities-analist Wim Hoste blijft ondanks de misser achter de positieve houding ten opzichte van het aandeel staan, maar verlaagde wel het koersdoel van 110 naar 90 euro.

    Moeilijk derde kwartaal

    Akzo bracht een voorzichtig bericht uit over het derde kwartaal, waarin het stelde dat de grote macro-economische onzekerheid - vooral in Europa en China - en het daaruit voortvloeiende lage consumentenvertrouwen leidden tot een proactieve voorraadafbouw bij de klanten en partners in deze regio's. Hiermee rekening houdend, gaat Akzo uit van een aangepast bedrijfsresultaat in het derde kwartaal van 2002 tussen 195 en 215 miljoen euro, exclusief het retroactieve effect van de toepassing van hyperinflatie in Turkije.

    Dat is vergelijkbaar met de prognose van Wim Hoste van 282 miljoen en de meest recente analistenverwachting van 293 miljoen. In het derde kwartaal van 2021 werd afgeklopt op 241 miljoen euro.

    Ook het vierde blijft lastig

    Akzo merkte op dat de huidige vraagontwikkeling naar verwachting zal aanhouden in het vierde kwartaal. Daar tegenover staat wel dat er positieve effecten zullen komen van initiatieven om de kosten en het werkkapitaal te verlagen, samen met prijsinitiatieven. In het derde kwartaal was de kosteninflatie het hoogst van de afgelopen twee jaar en Akzo merkte op dat het de inflatie van grondstoffen en vracht zal blijven compenseren. Het grondstoffenaanbod normaliseert zich nu en de grondstofprijzen beginnen over het algemeen te dalen.

    KBC Securities over Akzo Nobel

    Na het bericht van deze morgen zal Wim Hoste zijn prognoses verlagen. Zijn huidige verwachting voor de bedrijfskasstroom (EBITDA) ligt met respectievelijk 1,65 en 1,66 miljard echter ook voor een aanpassing al een eind onder de doelstelling van 2 miljard euro van Akzo.

    De voorzichtigheid van Akzo wijzigt niets aan de houding van Wim Hoste ten opzichte van het bedrijf dat nog steeds gewaardeerd wordt om zijn leidende posities in de wereldwijde verf- en coatingindustrie. Die industrie wordt gekenmerkt door een vrij lage kapitaalintensiteit en consolidatiepotentieel. Op basis van de aantrekkelijke waardering handhaven hij het “Opbouwen”-advies. Het koersdoel wordt wel verlaagd van 110 naar 90 euro om het moeilijker dan verwachte momentum op korte termijn te weerspiegelen.

    Het Akzo Nobel-aandeel noteert momenteel aan een koers van 56,36 euro (-0,8%).
  2. forum rang 9 nine_inch_nerd 27 september 2022 18:33
    De volgende...

    Jefferies verlaagt koersdoel AkzoNobel
    27 september 2022 18:12

    Jefferies heeft dinsdag het koersdoel voor AkzoNobel verlaagd van 81,00 naar 77,00 euro, na de winstwaarschuwing vanochtend van de verfgigant. Het koopadvies bleef desondanks gehandhaafd.

    De analisten van Jefferies besloten na de waarschuwing van Akzo om hun raming voor de EBIT in 2022 met 14 procent te verlagen. En met 2 procent voor de jaren daarna.

    Jefferies verwacht dat de volumes bij Akzo onder druk blijven staan door een zwakke bouwmarkt en klanten die hun voorraden afbouwen.

    De zakenbank rekende op een gunstige combinatie van hoge verkoopprijzen en teruglopende inkoopkosten voor 2023, maar dit voordeel zou nu wel eens minder groot kunnen blijken, merkten de analisten dinsdag op.
  3. forum rang 9 nine_inch_nerd 28 september 2022 09:22
    Deutsche Bank verlaagt koersdoel AkzoNobel

    AkzoNobel kwam dinsdag met een winstwaarschuwing. De verfgigant verwacht voor het derde kwartaal een aangepaste operationele winst van 195 tot 215 miljoen euro, zo bleek dinsdag. Dit was vorig jaar in dezelfde periode nog 241 miljoen euro.

    "Ditmaal vanwege een afzwakkend consumentenvertrouwen en het terugbrengen van voorraden door klanten", aldus analist Tim Jones.

    De nieuwe outlook van Akzo ligt circa 35 procent lager dan de consensus, aldus Jones.

    Hoewel AkzoNobel denkt dat de piek in de grondstoffenprijzen nu wel is geweest, blijft Jones voorzichtig.
  4. forum rang 9 nine_inch_nerd 28 september 2022 09:26
    Toch enige positiviteit bij Tamagno. Laten we hopen dat hij het goed inschat!

    Berenberg verlaagt koersdoel AkzoNobel

    AkzoNobel kwam dinsdag met een winstwaarschuwing. De verfgigant verwacht voor het derde kwartaal een aangepaste operationele winst van 195 tot 215 miljoen euro, zo bleek dinsdag. Dit was vorig jaar in dezelfde periode nog 241 miljoen euro. De nieuwe outlook ligt volgens Berenberg circa een derde lager dan de consensus.

    "Beleggers in AkzoNobel hebben een paar onrustige maanden achter de rug, met twee opeenvolgende winstwaarschuwingen en een nieuwe CEO per 1 november", aldus analist Adrien Tamagno.

    Dinsdag na de winstwaarschuwing daalde het aandeel Akzo 1,1 procent. "Dat suggereert dat de markt weinig negatief nieuws meer verwacht vanaf nu", aldus Tamagno.

    Ook de analist denkt dat de meeste ellende nu wel achter de rug is. Uitgaande van een normalisatie van de grondstoffenprijzen en de kostenmaatregelen die Akzo doorvoert, verwacht de zakenbank 450 miljoen euro aan meewind in 2023, waarmee de EBITDA uitkomt op 1,7 miljard euro, "ook zonder volumegroei volgend jaar".

    Tamagno wijst er verder op dat Akzo niet erg energie-intensief is en over 'pricing power' beschikt. En op de huidige waardering vindt de analist Akzo daarom koopwaardig.

  5. forum rang 9 nine_inch_nerd 1 oktober 2022 11:46
    Uitgelicht: Beleggers schudden winstwaarschuwing AkzoNobel af
    ABM zaterdag, 1 oktober 2022 11:40

    Niet voor het eerst dit jaar kwam AkzoNobel afgelopen week met een winstwaarschuwing. Wellicht dat beleggers daarom ook niet in paniek raakten. Op weekbasis won het aandeel zelfs ruim 2 procent terrein bij een slotkoers van 58,32 euro op vrijdag.

    Afgelopen dinsdag kwam de verf- en coatingspecialist met voorlopige cijfers over het derde kwartaal, als voorproefje op de volledige kwartaalcijfers die op 20 oktober verschijnen.

    AkzoNobel sprak over grote macro-economische onzekerheden, met name in Europa en China, wat heeft geleid tot een historisch laag consumentenvertrouwen. Afnemers en partners zijn daarom proactief bezig voorraden af te bouwen in deze regio's, aldus het bedrijf

    Voor het derde kwartaal rekent AkzoNobel op een aangepaste operationele winst van 195 tot 215 miljoen euro. Dit was vorig jaar in dezelfde periode nog 241 miljoen euro.

    In het lopende kwartaal zal de impact van hoge inkoopkosten het grootst zijn, waarschuwde de verfgigant. Dit wordt opgevangen met prijsverhogingen. Inmiddels neemt de prijsdruk af.

    De huidige trend zal ook doorzetten in het vierde kwartaal, gaf AkzoNobel aan. Dan zal het bedrijf echter ook profiteren van de effecten van de kostenmaatregelen die worden ingevoerd.

    Weinig negatief nieuws meer verwacht

    Na de winstwaarschuwing, de tweede van dit jaar, regende het koersdoelverlagingen.

    Jefferies sprak van een stevige tegenvaller en vreest voor de volumes in de tweede jaarhelft. De analisten denken ook dat het voordeel voor AkzoNobel van een gunstige combinatie van hoge verkoopprijzen en teruglopende inkoopkosten voor 2023, wellicht minder groot zal blijken. Wel werd het koopadvies gehandhaafd. Ook Credit Suisse en Berenberg vinden AkzoNobel nog altijd koopwaardig.

    Deutsche Bank en Degroof Petercam zijn voorzichtiger en handhaven voorlopig een Houden advies.

    Deutsche Bank wees erop dat AkzoNobel verwacht dat de piek in de grondstoffenprijzen is geweest, maar analist Tim Jones blijft voorzichtig. Credit Suisse denkt wel dat de piek is geweest en voorspelt dat AkzoNobel vanaf begin 2023 hiervan de vruchten gaat plukken. "En kostenbesparingen via het Deliver-programma moeten de winst flink steun bieden", volgens analist Samuel Perry.

    Wel denkt de Zwitserse bank dat het nieuwe management de outlook voor een EBITDA van 2 miljard euro in 2023 zal moeten verlagen. Maar de consensus ligt hier toch al 20 procent onder, aldus Perry.

    Degroof Petercam vindt die outlook sowieso veel te ambitieus en rekent op 1,47 miljard euro aan EBITDA in 2023, waar de consensus voor de winstwaarschuwing uitging van 1,67 miljard euro.

    "Beleggers in AkzoNobel hebben een paar onrustige maanden achter de rug, met twee opeenvolgende winstwaarschuwingen en een nieuwe CEO per 1 november", concludeerde analist Adrien Tamagno van Berenberg.

    Dat het aandeel uiteindelijk vrij beperkt daalde direct na de winstwaarschuwing, "suggereert dat de markt weinig negatief nieuws meer verwacht vanaf nu", aldus Tamagno.
  6. forum rang 8 Calendar 10 oktober 2022 16:15
    (ABM FN-Dow Jones) PPG heeft in het derde kwartaal last gehad van een zwakke vraag in Europa en een tegenvallend herstel in China, waardoor de winst lager uitviel dan verwacht. Dit maakte de Amerikaanse concurrent van AkzoNobel maandagmiddag bekend.

    Aanvankelijk rekende PPG op een aangepaste winst per aandeel van 1,75 tot 2,00 dollar. Maar maandag waarschuwt de verfgigant dat het 5 tot 7 procent onder de onderkant van deze bandbreedte is uitgekomen.

    "De vraag verzwakte verder in Europa. Bovendien was de verbetering op kwartaalbasis in China minder sterk dan verwacht, omdat de coronamaatregelen weer werden hervat", aldus PPG.

    Vooral in september zag PPG de volumes onder druk staan.

    En de fabrikant verwacht dat de matige omstandigheden ook in het vierde kwartaal aanhouden, inclusief een ongunstige valutamarkt voor het Amerikaanse bedrijf.

    Wel zei PPG dat in sommige markten de grondstoffenkosten wat gunstiger beginnen te worden.

    In het vierde kwartaal zullen de verkoopprijzen volgens PPG 10 tot 12 procent hoger liggen dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

    Op 19 oktober komt PPG met de cijfers over het derde kwartaal en wat de verwachtingen zijn voor het vierde kwartaal.

    Het aandeel PPG lijkt maandag 6,4 procent lager van start te gaan.
  7. forum rang 9 nine_inch_nerd 10 oktober 2022 16:19
    quote:

    Calendar schreef op 10 oktober 2022 16:15:

    (ABM FN-Dow Jones) PPG heeft in het derde kwartaal last gehad van een zwakke vraag in Europa en een tegenvallend herstel in China, waardoor de winst lager uitviel dan verwacht. Dit maakte de Amerikaanse concurrent van AkzoNobel maandagmiddag bekend.

    ....
    Goed dat Akzo toch tijdig een winstwaarschuwing heeft afgegeven...
  8. forum rang 10 voda 17 oktober 2022 13:59
    Beursblik: cijfers AkzoNobel vermoedelijk weinig verrassend
    Na recente winstwaarschuwing.

    (ABM FN-Dow Jones) De resultaten van AkzoNobel over het derde kwartaal bevatten vermoedelijk weinig verrassingen, nadat de verf- en coatingspecialist recent al met een winstwaarschuwing kwam.

    Eind september waarschuwde AkzoNobel in voorlopige cijfers voor de grote macro-economische onzekerheden, met name in Europa en China, die leiden tot een historisch laag consumentenvertrouwen. Afnemers en partners zijn volgens het bedrijf proactief bezig voorraden af te bouwen in deze regio's. Concurrent PPG Industries kwam afgelopen week met een soortgelijke boodschap.

    AkzoNobel rekent voor het derde kwartaal op een aangepaste operationele winst (EBIT) van 195 tot 215 miljoen euro. Dit was vorig jaar in dezelfde periode nog 241 miljoen euro. Een geüpdate analistenconsensus van Vara Research rekent op een aangepaste operationele winst van 195,8 miljoen euro en zit daarmee aan de onderkant van de bandbreedte die AkzoNobel heeft afgegeven.

    In het derde kwartaal heeft AkzoNobel volgens de consensus een hogere omzet behaald van 2.716 miljoen euro. Dat was een jaar eerder 2.410 miljoen euro. De EBITDA kwam vermoedelijk uit op 283,5 miljoen euro, van 325 miljoen euro in dezelfde periode in 2021.

    Onder de streep resteerde naar verwachting een winst van 124,4 miljoen euro, waar dit in het derde kwartaal van 2021 164 miljoen euro was.

    Outlook

    In het derde kwartaal was de impact van hoge inkoopkosten het grootst volgens de verfgigant. Dit werd opgevangen met prijsverhogingen. De prijsdruk neemt wel af, zei AkzoNobel eind september.

    De huidige trend zal ook doorzetten in het huidige vierde kwartaal, volgens AkzoNobel. Dan zal het echter ook profiteren van de effecten van de kostenmaatregelen die worden ingevoerd.

    Jefferies sprak van een stevige tegenvaller na de winstwaarschuwing en vreest voor de volumes in de tweede jaarhelft. De analisten denken ook dat het voordeel voor AkzoNobel van een gunstige combinatie van hoge verkoopprijzen en teruglopende inkoopkosten voor 2023, wellicht minder groot zal blijken.

    Credit Suisse verwacht net als AkzoNobel dat de piek in de grondstoffenprijzen is geweest en voorspelt dat AkzoNobel vanaf begin 2023 hiervan de vruchten gaat plukken, net als van de doorgevoerde kostenbesparingen.

    Wel denkt de Zwitserse bank dat het nieuwe management de outlook voor een EBITDA van 2 miljard euro in 2023 zal moeten verlagen. Hier rekent de markt inmiddels op 1.533 miljoen euro.

    Voor heel 2022 rekent de analistenconsensus op een omzet van 10.739 miljoen euro, tegenover 9.587 miljoen euro in 2021. De EBIT wordt ingeschat op 872 miljoen euro, van 1.092 miljoen euro een jaar eerder en de EBITDA op 1.225 miljoen euro, van 1.436 miljoen euro. Onder de streep rekent de markt op een winst van 533 miljoen euro. Dat was in 2021 829 miljoen euro.

    AkzoNobel opent donderdag voorbeurs de boeken. Het aandeel noteert maandag licht hoger op 60,72 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 9 nine_inch_nerd 19 oktober 2022 10:30
    Barclays herhaalt het koopadvies voor Akzo Nobel
    Woensdag 19 oktober 2022 - 06:54u -
    Barclays verlaagt het koersdoel van Akzo Nobel naar € 95,00 van € 99,00. Het koopadvies van donderdag 14 juli 2022 wordt herhaald. Dit vorige advies heeft geresulteerd in een rendement van 1,17%.
  10. forum rang 10 voda 20 oktober 2022 08:00
    AkzoNobel laat doelstelling voor 2023 los
    Na recente winstwaarschuwing.

    (ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft zoals verwacht zijn doelstelling voor 2023 losgelaten, door de aanhoudende verslechtering in de wereldeconomie. Dat bleek donderdag bij de resultaten van de verf- en coatingspecialist, die recent al met een winstwaarschuwing voor 2022 kwam.

    Akzo Nobel blijft mikken op een groei die even snel of sneller is dan in de relevante markten, maar streeft niet meer naar een aangepaste EBITDA van 2 miljard euro in 2023, door de aanhoudende verstoringen in de markt. Analisten rekenden hier inmiddels al op 1,53 miljard euro, zodat de outlookverlaging niet als een echte verrassing komt.

    Bij de jaarcijfers volgen meer details over de verwachtingen voor 2023. De inkoopkosten voor grondstoffen zullen dalen in 2023, waardoor de marge volgend jaar gunstig zal worden beïnvloed, stelde Akzo Nobel.

    Derde kwartaal

    De nettowinst halveerde in het derde kwartaal bijna van 164 miljoen euro een jaar eerder naar 84 miljoen euro. Dit was lager dan de analistenverwachting van 124,4 miljoen euro.

    De omzet steeg wel met 19 procent, van 2,41 miljard naar 2,86 miljard euro. Dit is hoger dan de consensusverwachting van 2,72 miljard euro. De prijzen stegen met 13 procent, maar de volumes lagen 5 procent lager, met name omdat klanten in Europa en China hun voorraden terugbrachten.

    De aangepaste operationele winst daalde met 24 procent, van 241 miljoen euro een jaar eerder naar 184 miljoen euro afgelopen kwartaal. Een geüpdate analistenconsensus van Vara Research rekende op 196 miljoen euro, nadat het bedrijf zelf had aangegeven te rekenen op 195 miljoen tot 215 miljoen euro.

    Het aangepaste EBITDA-resultaat van 283 miljoen euro betekende een daling van 13 procent en was vrijwel gelijk 283,5 miljoen euro van de analistenverwachting.

    Eind september waarschuwde AkzoNobel in voorlopige cijfers voor de grote macro-economische onzekerheden, met name in Europa en China, waar afnemers en partners druk bezig zijn voorraden af te bouwen onder druk van een historisch laag consumentenvertrouwen. Die trend zal ook doorzetten in het lopende vierde kwartaal, meldde het bedrijf al eerder. Dan zal het echter ook profiteren van de effecten van de kostenmaatregelen die worden ingevoerd.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  11. forum rang 10 voda 20 oktober 2022 08:38
    Beursblik: AkzoNobel ziet volumes dalen
    Jefferies verwacht negatieve marktreactie.

    (ABM FN-Dow Jones) Jefferies verwacht een negatieve marktreactie op de kwartaalcijfers van AkzoNobel, nu het verfbedrijf voor het vierde kwartaal tot tien procent lagere volumes verwacht en zijn doelstelling voor het EBITDA-resultaat in 2023 heeft losgelaten.

    Het aangepaste EBITDA-resultaat van 283 miljoen euro, aangepast voor de hyperinflatie in Turkije, was vrijwel exact in lijn met de consensusverwachting van 284 miljoen euro, stelden de analisten.

    De groepsomzet van 2,86 miljard euro in het derde kwartaal was hoger dan de consensusverwachting van 2,72 miljard euro, met een volumedaling van 5 procent en een prijs/mixverbetering van 13 procent. Het aangepaste EBIT-resultaat van 201 miljoen euro was 5 procent hoger dan verwacht, inclusief een aanpassing voor de Turkse hyperinflatie van 17 miljoen euro.

    Outlook valt tegen

    Belangrijker volgens Jefferies is echter dat het EBIT-resultaat in het vierde kwartaal naar verwachting lager dan 150 miljoen euro zal uitvallen, volgens Akzo Nobel, terwijl analisten gemiddeld nog op 210 miljoen euro rekenden.

    De volumes zullen met 5 tot 10 procent dalen in het vierde kwartaal, terwijl de prijsverhogingen maar net de grondstoffenkosten zullen compenseren, omdat het bij lagere volumes langer duurt om de voorraden weg te werken.

    Akzo Nobel verwacht dat de voorraden voor het einde van het jaar met 200 miljoen euro zullen zijn gedaald en in het eerste kwartaal met nog eens 100 miljoen euro, wat minder snel is dan eerdere verwachtingen.

    Jefferies heeft een koopadvies met een koersdoel van 77,00 euro voor AkzoNobel.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
146 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links