Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beursblik: hogere EBITDA bij AkzoNobel verwacht

Beursblik: hogere EBITDA bij AkzoNobel verwacht
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2024 vermoedelijk een hogere EBITDA geboekt, zowel kwartaal- als op jaarbasis, terwijl de omzet alleen op kwartaalbasis is gestegen. Dit blijkt uit de analistenconsensus die is opgesteld in aanloop naar de resultaten die komende dinsdag voorbeurs verschijnen.

Analisten rekenen voor het eerste kwartaal op een omzet van 2.590 miljoen euro, van 2.529 miljoen euro in de drie maanden ervoor. In het eerste kwartaal van 2023 werd een omzet van 2.657 miljoen euro geboekt.

De verwachte omzet in het eerste kwartaal is verdeeld in 1.029 miljoen euro voor Decorative Paints en 1.561 miljoen euro voor Performance Coatings. 

Voor het eerste kwartaal wordt verder een aangepaste EBITDA verwacht van 348 miljoen euro, tegenover 313 miljoen euro in de drie maanden ervoor. Een jaar eerder werd een aangepast EBITDA behaald van 305 miljoen euro.

UBS zit daar iets onder, met een verwachte aangepaste EBITDA in het eerste kwartaal van 345 miljoen euro. De Zwitserse bank rekent daarbij op verder volumeherstel in het eerste kwartaal.

De volumes zijn volgens UBS met 2 procent gestegen in het eerste kwartaal, maar wisselkoersen hadden een negatieve impact van 4 procent, denkt de Zwitserse bank. Nu de daling van de inkoopkosten ten einde komt, verwacht de bank dat de focus bij Akzo weer komt te liggen op de autonome omzetgroei.

Bij Decorative Paints zou de aangepaste EBITDA in het eerste kwartaal van dit jaar zijn uitgekomen op 149 miljoen euro en bij Performance Coatings op 221 miljoen euro, bleek verder uit de consensus.

Outlook

Bij de jaarcijfers begin februari gaf AkzoNobel aan te verwachten dat, op basis van de marktverwachtingen op dat moment en bij constante wisselkoersen, de aangepaste EBITDA in 2024 zou moeten uitkomen tussen de 1,50 en 1,65 miljard euro.

De analistenconsensus rekent voor 2024 op een aangepaste EBITDA van 1.569 miljoen euro, waar die in 2023  uitkwam op 1.429 miljoen euro.

De omzet kwam in 2023 uit op 10.668 miljoen euro en zou dit jaar volgens de markt licht moeten stijgen naar 10.704 miljoen euro.

Voor de middellange termijn streeft AkzoNobel ernaar de winstgevendheid uit te breiden door een gecorrigeerde EBITDA-marge van meer dan 16 procent te realiseren en een rendement op investeringen tussen 16 en 19 procent, "ondersteund door autonome groei en industriële uitmuntendheid", zei het bedrijf begin februari.

Ook wil Akzo de schuldenlast tegen eind 2024 verlagen tot ongeveer 2,3 keer de nettoschuld in verhouding tot de EBITDA en tot ongeveer 2 keer op de middellange termijn, werd destijds duidelijk.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 13 mei UBS zet Akzo op de kooplijst
  2. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel 100% zegt kopen 2 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

64,480 24 mei
-0,180 -0,28%
Premium

Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links