Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AkzoNobel verslaat verwachtingen

AkzoNobel verslaat verwachtingen

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van 2024 beter gepresteerd dan verwacht en de outlook voor dit jaar werd gehandhaafd. Dit bleek dinsdagochtend uit de cijfers van de verfspecialist.

In de eerste drie maanden van dit jaar kwam de omzet 1 procent lager uit op 2.640 miljoen euro. Analisten rekenden voor het eerste kwartaal op een omzet van 2.590 miljoen euro.

In het eerste kwartaal van 2023 boekte Akzo een omzet van 2.657 miljoen euro en in het vierde kwartaal kwamen de opbrengsten uit op 2.529 miljoen euro.

De omzet in het eerste kwartaal is verdeeld in 1.056 miljoen euro voor Decorative Paints en 1.584 miljoen euro voor Performance Coatings. Hier rekende de markt op respectievelijk 1.029 en 1.561 miljoen euro.

De prijzen bleven stabiel in het eerste kwartaal, terwijl de volumes met 2 procent stegen. Autonoom steeg de omzet op jaarbasis met 2 procent. Wisselkoersschommelingen hadden een impact van 3 procent.

De aangepaste EBITDA steeg afgelopen kwartaal met 19 procent van 305 naar 363 miljoen euro, waar analisten 348 miljoen euro voorspelden. In het vierde kwartaal kwam het aangepaste resultaat nog uit op 313 miljoen euro. De marge bedroeg 13,8 procent, tegen 11,5 procent vorig jaar.

Bij Decorative Paints kwam de aangepaste EBITDA in het eerste kwartaal van dit jaar uit op 156 miljoen euro en bij Performance Coatings op 221 miljoen euro. Analisten rekenden op 149 miljoen euro voor Decorative Paints en bij Performance Coatings op 221 miljoen euro, bleek verder uit de consensus.

De kaspositie uit operationele activiteiten bedroeg aan het einde van het eerste kwartaal 170 miljoen euro negatief, tegen 50 miljoen euro negatief een jaar eerder.

Outlook

Bij de jaarcijfers begin februari gaf AkzoNobel aan te verwachten dat, op basis van de marktverwachtingen en bij constante wisselkoersen, de aangepaste EBITDA in 2024 zou moeten uitkomen tussen de 1,50 en 1,65 miljard euro. Deze verwachting werd dinsdag herhaald.

De analistenconsensus rekent voor 2024 op een aangepaste EBITDA van 1.569 miljoen euro, waar die in 2023 uitkwam op 1.429 miljoen euro.

De omzet kwam in 2023 uit op 10.668 miljoen euro en zou dit jaar volgens de markt licht moeten stijgen naar 10.704 miljoen euro.

Voor de middellange termijn streeft AkzoNobel ernaar de winstgevendheid uit te breiden door een gecorrigeerde EBITDA-marge van meer dan 16 procent te realiseren en een rendement op investeringen tussen 16 en 19 procent, "ondersteund door autonome groei en industriële uitmuntendheid", zei het bedrijf begin februari. Ook dat werd bij de kwartaalcijfers dinsdag herhaald.

Ook wil Akzo de schuldenlast tegen eind 2024 verlagen tot ongeveer 2,3 keer de nettoschuld in verhouding tot de EBITDA en tot ongeveer 2 keer op de middellange termijn, werd destijds duidelijk. AkzoNobel benadrukte dit streven bij de kwartaalcijfers dinsdag opnieuw.

In het eerste kwartaal kwam de schuldratio uit op 2,7, gelijk aan het niveau eind 2023.

Het aandeel AkzoNobel sloot maandag 1,0 procent op 66,92 euro.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. 13 mei UBS zet Akzo op de kooplijst
  2. 24 apr Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Akzo Nobel 89% zegt kopen 9 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Akzo Nobel

58,920 11:29
-0,520 -0,87%
Premium

Nare verrassing van schadeclaim overschaduwt verfgigant AkzoNobel

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links