Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goudmijners weer interessant?

U weet waarschijnlijk al dat ik al jaren vast ben op goud. Het is erg volatiel en omgeven door technische factoren:

  • papier versus fysiek goud
  • marginverplichtingen die onder druk worden bijgesteld (manipulatie?)

Maar elke minicrash bleek keer op keer weer een koopmoment. Met goud nog steeds stevig in een opwaartse (seculiere) trend is het misschien tijd om naar goudmijners te gaan kijken. Wat is er veranderd?

Normaal zouden goudmijnbedrijven een stijgende koers moeten laten zien bij een stijging van de goudprijs. Maar dat is al een tijdje niet het geval. Sterker nog, in 2011 is de sector op de beurzen bruutweg ingestort. Veel van deze bedrijven zijn te koop voor tussen de 7 en 10 keer de winst.

Grote risico's
Natuurlijk is een belegging in deze bedrijven niet hetzelfde als een belegging in goud, want de risico’s bij het delven naar goud zijn niet gering:

  • ineenstorting
  • onder water lopen
  • diefstal
  • milieuverontreiniging
  • politieke inmenging
  • en zo verder

Goudmijners zijn dus niet bepaald standaard bedrijven. Echter, deze risico’s zijn niet nieuw en zouden allang ingeprijsd moeten zijn. Wat wel is veranderd is dat het goud per ton gemijnde rots gestaag omlaag is gegaan. Makkelijk te delven goud is dus niet meer voorhanden.

Daarmee zijn historische waarderingen van 25 keer de winst niet één-op-één toepasbaar op de huidige situatie. Maar ja, de stijging in de goudprijs heeft er juist weer voor gezorgd dat deze daling in efficiëntie ruimschoots is goedgemaakt.

Volatiele markt
Maar aandelenmarkten werken anders, met name op gebied van edelmetalen. Door de hoge volatiliteit persen de waarderingsmodellen (DCF en dergelijke) lage waarderingen uit voor onder andere goudmijners.

Volatiliteit wordt gelijkgesteld aan risico, maar dit is niet altijd juist. De volatiliteit in de operationele winsten (voortschrijdend gemiddelde) van deze bedrijven zou een betere maatstaf zijn voor de risico's van deze sector. Helaas kijkt de markt er op dit moment zo niet naar.

De grote aandelenportefeuilles van de pensioenfondsen, verzekeraars en andere beleggingsreuzen zijn als de dood dat er tijdens bonustijd een aandeel -20% doet (iets wat in goudaandelen zeker vaak gebeurt, en dit geldt natuurlijk ook voor de +20%-uitslagen).

Veel beleggingsinstituten hebben daarom deze aandelen links laten liggen. Maar de situatie is aan het veranderen. Grote beleggers zoals Pimco waarschuwen voor de ontwaarding van valuta (USD, EUR, GBP, JPY) en zien door de overheidsmanipulatie weinig heil meer in (staats)obligaties.

Real assets, harde bezittingen is wat nu de klok slaat. Helaas mogen veel van de professionele beleggers niet direct in goud beleggen maar in goudmijners kan weer wel want dat zijn gewoon aandelen.

Kentering nabij
Mijns inziens is een kentering dus nabij. Dit betekent niet dat het nu kopen van goudmijners geen risico inhoudt. Het blijft een volatiele markt zolang de goudprijs een hoge volatiliteit laat zien. Door (gedirigeerde?) marginverplichtingen zie ik niet dat dit op korte termijn gaat veranderen.

Deze verhoging van de marginverplichting betekent dat beleggers die met geleend geld in goud beleggen of speculeren meer reserve moeten storten waardoor ze hun goudposities in feite verplicht moeten afbouwen of vers cash geld moeten storten.

Vaak wordt voor de eerste optie gekozen waardoor de goudprijs in elkaar klapt. Goudmijnaandelen worden dan ook blijvend afgestraft terwijl veelal na een korte tijd de goudprijs haar opwaartse trend weer vervolgd.

Maar zoals eerder gezegd, het feit dat grote beleggers (staats)obligaties en valuta steeds minder goede beleggingen vinden zal een kleine kentering al voor een prijsexplosie bij goudmijnaandelen zorgen.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over Chinezen die links en rechts op deze aarde goudmijnen opkopen. Hoog risico maar met wat staying power denk ik dat de goudmijnsector wel degelijk een goede belegging kan zijn.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 april 2012 10:42
    Mijnbedrijven hebben veel potentie.

    MAAR besef terdege dat deze aandelen 100% zeker en keihard gemanipuleerd worden. Het risico dat je verlies maakt is zeer groot.

    Als de partijen die de manipulatie uitvoeren in de problemen komen door óf hun financiele positie (zeer onwaarschijnlijk) óf druk vanuit de markt om manipulatie te stoppen (niet waarschijnlijk) óf interventie van een authoriteit (absoluut onwaarschijnlijk - doe zelf onderzoek waarom) ... schieten ze omhoog.
    Dus ALS ...
  2. [verwijderd] 3 april 2012 11:05
    Beste Alexander,

    De margin verplichtingen hebben niets met manipulatie te maken. Grote HF naakte shorts bijvoorbeeld wel. En deze grote short acties leiden tot grote prijsdalingen die op hun beurt weer om meer margin vragen. Ik mag toch aannemen dat dit u bekend was? Dat de verhoging van de margin op hun beurt weer tot grotere verkopen leiden is ook helder maar het begint steeds met grote naakte short acties door o.a. JPM onder leiding van hogepriester Bernanke!
  3. [verwijderd] 3 april 2012 11:06
    Ik heb mijn Brigus Gold positie onlangs afgebouwd. Reden: ze hebben een goede financiele positie, maakten winst, hebben positieve cashflow, maar opeens moest er een $15M aandelen-emissie uit half maart.

    En dan verlies ik het vertrouwen wat in deze tijden voor mij reden is het er meteen uit te doen.

    Ik heb nog wat grotere goudmijnen, en met covered calls heb ik het verlies redelijk weten te beperken.
  4. [verwijderd] 3 april 2012 14:10
    quote:

    berthus schreef op 3 april 2012 12:15:

    [...]
    Daar kom je van terug als je in de TNX index (Canada) junioren goudmijnen belegd, of zouden daar 100 leugenaars staan?
    Leugenaar is weer meteen zo'n groot woord. Heb je Gold Rush wel eens gezien? (op Discovery Channel). De makkers hebben eerder een overontwikkeld fantasie-orgaan :)
  5. [verwijderd] 3 april 2012 14:58
    quote:

    Blue Monday schreef op 3 april 2012 14:10:

    [...]

    Leugenaar is weer meteen zo'n groot woord. Heb je Gold Rush wel eens gezien? (op Discovery Channel). De makkers hebben eerder een overontwikkeld fantasie-orgaan :)
    Ze staan momenteel in waarde laag genoteerd, het "overontwikkelde fantasie-orgaan", of hoe je het ook noemen wilt, is er dus uit.
26 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links