Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Wen maakt zich zorgen om economie

China maakt zich zorgen over de economische omstandigheden, en dat uit zich in het beleid. Bloomberg citeert de Chinese premier Wen Jiabao, die aangaf dat de marktomstandigheden dit kwartaal ‘relatief moeilijk’ zouden kunnen zijn. Indien nodig wordt het monetair beleid aangepast. “We signaleren een neerwaartse druk op onze economie en tegelijkertijd een verhoogde inflatie,” zei Wen tijdens een tweedaags bezoek aan de provincie Hunan. “Daarnaast hebben we te maken met een verzwakte buitenlandse vraag en stijgende kosten voor bedrijven.”

Economen van Barclays Capital en Bank of America stellen dat de centrale bank de kapitaalvereisten van kredietverstrekkers zal verlagen voor het Chinese nieuwjaar, dat wordt gevierd in de week van 23 januari. Dat is de tweede verlaging sinds 2008. De Communistische Partij verschuift de focus van het afzwakken van de inflatie naar het ondersteunen van de groei, nu de eurocrisis de export bedreigt. 

“De overheid monitort de neerwaartse risico’s voor de groei nauwgezet,” aldus Chang Jian van Barclays Capital. “Met een verwachte vertraging in investeringen in onroerend goed en export, verwachten we een zwakkere industriële activiteit.” Een voormalig medewerker van het Ministerie van Handel zei volgens de krant China Daily dat het ministerie ‘de komende paar jaar’ maatregelen wil nemen om de uitgaven te stimuleren, inclusief die voor voertuigen en elektrische apparatuur. 

Het State Council’s Development Research Center denkt de komende twee tot drie jaar een groei van 8-9% te kunnen behouden. Daarna valt de groei terug tot 6-7%. Nomura Holdings Inc. stelde vorige maand dat de groei in de eerste drie maanden van het jaar terug zou kunnen vallen tot 7,5%, door de tegenvallende export en het overheidsbeleid betreffende de onroerend goed prijzen. De inflatie verminderde in november tot 4,2%, het laagste niveau sinds veertien maanden. Toch ligt de inflatie daarmee nog steeds hoger dan het doel van 4%.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Column door: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem Laura Iseger Rob Stallinga

Meer over IEXProfs Redactie

Recente columns van IEXProfs Redactie

  1. 11:10 Must read: Zoek de losers
  2. 30 sep Must read: Voer voor optimisten
  3. 29 sep Must read: Reken op minder groei

Gerelateerd

Bloomberg

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

China

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Bloomberg, China
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare