Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

AXA: extreem 2012 voor de boeg

Wat zijn de voornaamste vooruitzichten voor de financiële markten in 2012? Verschillende specialisten van AXA Investment Managers beantwoorden die vraag in een speciaal uitgebracht Strategy Report voor 2012. Enkele wapenfeiten volgen als de analisten hun basisscenario voor de eurozone beschrijven. Zo zullen volgens hen in 2012 de onderhandelingen over een fiscaal verdrag voor de eurozone slagen; de ECB zal overgaan tot kwantitatieve geldverruiming om deflatie te voorkomen en krijgen markten een positievere kijk op de eurocrisis.

Op wereldwijd niveau voorspelt AXA IM voor 2012 een daling van het bbp tot 2,5%. In tegenstelling tot deze afname, zal de wereldeconomie in de tweede helft van het jaar juist versnellen, met dank aan een wereldwijd krachtig monetair stimuleringsbeleid, aldus de specialisten in het rapport. Ook de VS blijft volgens hen op de goede weg doorgaan; het herstel van de Amerikaanse economie houdt aan, ondanks budgettaire verkrapping.

Hiervoor zijn de ‘robuuste consumentenvraag’ en verdere kwantitatieve geldverruiming door de Fed de oorzaak. Een bijzondere rol is in 2012 weggelegd voor China, dat met haar beleid volgens AXA IM opkomende landen de weg zal wijzen. Nadat de binnenlandse vraag in dat land het eerste half jaar nog afneemt, zal dit het tweede deel van het jaar aantrekken dankzij een monetair beleid ter stimulering van deze vraag.

Het zijn deze wereldwijde monetaire stimuleringsmaatregelen die opnieuw het risico van inflatie verhogen, maar volgens AXA zal dit pas gebeuren nadat de markten ervan overtuigd zijn dat een wereldwijde dubbele dip zal worden voorkomen. Voor het geval dat het basisscenario onverhoopt uit mocht blijven, brengt het strategy team in het rapport tevens een alternatief scenario. In dat geval lopen de onderhandelingen over een nieuw EMU-verdrag spaak, neemt Italië afscheid van de euro, een voorbeeld dat geleidelijk gevolgd zal worden door alle andere landen van de eurozone.

Het chaotische einde van de euro leidt tot een wereldwijde financiële crisis en uiteindelijk tot een mondiale depressie, luidt de aanzienlijk minder optimistische variant van de twee scenario’s. Tenslotte koppelt AXA IM een allocatie-advies aan de bevindingen uit de glazen bol, te weten onderweging van aandelen, met overweging van VS; neutraal ten opzichte van vastrentende waarden en met overweging van Investment Grade Credit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: een nieuwe en betere vermogensbelasting?
  2. 21 jun Must read: Beleggen in een bullmarkt is ook niet makkelijk
  3. 18 jun Must read: Beursfeest duurt zeker tot 2024

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: AXA IM, Outlook 2012

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links