Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Douche van Koets 2011

Wie verdient er dit jaar de Douche van Koets? Nee, niet Independer, zoals u misschien zou verwachten. Maar voordat u de Top 3 van 2011 kunt lezen, laat ik u twee reacties zien van lezers. Ter lering en vermaak.

Lezer 1
Bij deze mijn kandidaten, ingegeven door eigenbelang als woekerpolissulletje ;-).

 1. Fortis/ASR.
 2. De tussenpersonen die hun zorgplicht niet nakwamen en de gehele waarheid wel kenden, maar niet wilden vertellen.
 3. De consumentenstichtingen die de slachtoffers zouden helpen, maar met de verzekeraars onder de douche stonden.
 4. Onze o, zo daadkrachtige minister de Jager, die stond erbij en keek ernaar.

Lezer 2

 1. Geldgevers: omdat deze partijen helemaal geen lering getrokken hebben uit de door hen veroorzaakte crisis in 2009 en (weliswaar met een strenger extern beleid) wederom de problemen verleggen naar de belastingbetaler en de overheden. Tevens is de roofriddercultuur nog in alle hevigheid aanwezig.
 2. Kabinet: omdat de heren politici een uitgelezen kans hebben laten lopen (en waarschijnlijk ook weer in de naaste toekomst) om het bankensysteem te hervormen in de breedste zin van het woord, alsmede de pensioenverzekeraars te dwingen een goede algemene regeling te treffen met alle gedupeerden door de woekerpolissen in plaats van de huidige Wabeke-norm als voldoende te betitelen en de consument de (dure) verantwoordelijkheid toe te spelen. Wellicht doordat er een algeheel gebrek aan kennis is in de Tweede Kamer, maar evenzo vanwege (eventuele) toekomstige functies en commissariaten?
 3. Barosso: omdat hij nu eindelijk eens moet leren dat in een volatiele en zeer onrustige markt er meer behoefte is aan stilte en rust in plaats van zelfbevrediging door imagebuilding in een wanhopige poging de EU-burgers te laten merken dat hij er ook nog is. Dit geldt overigens voor meerdere personen en instellingen. Spreken is zilver, maar zwijgen is goud!

De douche van Koets
De keuze was dit jaar moeilijker dan voorgaande jaren. Diverse lezers hadden misschien  Independer in mijn lijstje verwacht naar aanleiding van mijn columns over hen en omdat zij nog steeds mijn bedrijfsnaam niet van hun website willen afhalen. Dat was echter niet voldoende voor een plaats in de Top 3.

 • 3. Rabobank
  De bank die altijd eerst naar zichzelf kijkt. In 2008 was het banksparen de hypotheekvorm die iedereen moest nemen. Dit jaar moest de annuïteitenhypotheek verplicht worden als aflossing op de hypotheek. Andere mogelijkheden tot aflossing moesten vervallen. Een ander opmerkelijke uitspraak was de beperking van NHG naar alleen nog krimpregio’s. Terecht concludeert NHG dat de Rabobank liever van NHG af wil. Bovendien moet de bank eens transparanter worden door hoogte van de hypotheekrentes en de voorwaarden van de hypotheekvormen op de website te vermelden. Nu weet een consument niet precies waar hij aan toe is en hanteren de verschillende kantoren nog verschillende hypotheekrentes.
 • 2. Minister de Jager
  Wel een plaatsje gezakt in vergelijking tot vorig jaar, maar nog steeds mis ik daadkracht bij hem. Minister de Jager had met de NVB, NHG en de AFM voor duidelijke hypotheekregels moeten zorgen. Nu verschillen de NHG en de GHF regels behoorlijk met elkaar. Dit is verwarrend, want kopers en hypotheekadviseurs weten niet waar zij aan toe zijn.
 • 1. Nederlandse Vereniging van Banken
  Hoe eigenwijs kan een instantie zijn? De nieuwe gedragscode die per 1 augustus 2011 is ingegaan is een gedrocht voor de branche. Vanuit alle hoeken is de NVB er al op aangesproken, maar doen zij of hun neus bloedt. Zij hebben zelfs geldgevers zover gekregen dat deze de gedragscode volgen en niet de regels van NHG. De NVB heeft NHG buitenspel gezet en de vraag is hoelang NHG nog bestaansrecht heeft. Al met al is de NVB de terechte winnaar van 2011.
Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
Een huis kopen, voorkom een drama!
Klik hier om dit boek te bestellen
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Column door: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente columns van Jos Koets

 1. 20 nov Uw Douche van Koets: nomineren maar! 6
 2. 06 nov Huizenprijzen gaan dalen, volgens de banken 24
 3. 23 okt Mogelijkheden van een aflossingsvrije hypotheek 20

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare