Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Donkerrood

Slotcall: Donkerrood

Het sentiment is de laatste weken slecht op de beurs. Per saldo verliest de AEX deze week 1,8%. Het lijkt erop dat het toenemende aantal coronabesmettingen de trigger is.

We zitten momenteel in een tweede golf en daardoor heeft de Franse overheid besloten om een nieuwe lockdown aan te kondigen voor de grote Franse steden. De angst zit hem erin dat andere landen zullen volgen.

Het valt op dat de twee coronabestendigste aandelen binnen de hoofdindex de grote winnaars zijn. Het gaat om Adyen (+4,8%) en Just Eat Takeaway (+2,9%). Beide profiteren van de pandemie, omdat er steeds meer bestellingen worden gedaan.

Het lijkt erop dat deze twee aandelen de rol van Royal Dutch Shell (-2,8%) als vluchthaven hebben overgenomen. Adyen is dit jaar misschien wel het minst volatiele aandeel van het Damrak. Dat terwijl de koers year to date 118% in het groen staat.

Hieronder ziet u de jaargrafiek van Adyen. De bewegingen op dagbasis zijn redelijk beperkt. Toch gaat het veel te ver om dit aandeel een safe haven te noemen. Bedrijven die noteren tegen 200 keer de verwachte winst zijn dat namelijk nooit.

Adyen
 
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Meevaller Galapagos

Een bedrijf waar vandaag de kurk van de fles gaat is Galapagos (+0,5%). Vanochtend werd bekend dat het middel Filgotinib in Japan is goedgekeurd door de toezichthouder. Dit is een fikse meevaller, omdat de Amerikaanse toezichthouder FDA nog niet tot goedkeuring wil overgaan.

Japan is goed voor 10% van de totale reumamarkt en is dus een belangrijke afzetmarkt voor Galapagos. Toch is er van een enorme koerssprong geen sprake. Dit komt doordat de uitkomst van het goedkeuringsproces redelijk in de lijn was met de verwachtingen.

Het goede nieuws zat dus al deels in de prijs van het aandeel verwerkt. Of het aandeel ook koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Air France-KLM onderuit

Een ander aandeel waar iedereen een mening over heeft, is Air France-KLM (-19,1%). Het geld vliegt er met bakken uit en de schuldenberg torenhoog. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het management een emissie aankondigt. De IEX-Beleggersdesk zegt dat de vliegtuigmaatschappij zo'n €5 miljard nodig heeft.

Het probleem is alleen dat het bedrijf niet zomaar €5 miljard euro uit de markt kan halen. De beurswaarde bedraagt amper €1,2 miljard en niemand staat te springen om vier keer de waarde van het aandelenpakket bij te lappen.

Waarschijnlijk moet de overheid Air France-KLM weer te hulp schieten, bijvoorbeeld door een deel van de uitstaande leningen om te laten zetten in aandelen. Onze analyse leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omlaag. Met name de Zwitserse vergoeding op tienjaars staatspapier maakt een duikvlucht. Een daling van zes basispunten is fors. De Nederlandse yield doet het iets rustiger aan met een min van twee basispunten.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie

 

De lijstjes

 • AEX deze week: -1,8%
 • AEX deze maand: -3,4%
 • AEX dit jaar: -10,5%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -8,9%

Nasdaq terug aan de top

De Nasdaq100 (+0,7%) krijgt het voor elkaar om er deze week een plusje uit te persen. Dat terwijl de DAX en CAC zo'n 5% verliezen. Tja, in de Amerikaanse technologie-index zitten al die aandelen die profiteren van de crisis en dan is het niet zo gek dat deze namen nu worden opgepikt.

Verder zijn de kleine fondsen even niet the place to be. Met name de ASCX (-5,9%) krijgt deze week rake klappen te verwerken. Ook de euro wordt door de dollar op zijn plek gezet.

  

Indices

AEX

Wie veel cyclische aandelen in portefeuille heeft, kan het weekoverzicht maar beter overslaan. Het zijn weer eens de banken, ArcelorMittal (-10,6%) en Randstad (-6,8%) die de grootste klappen krijgen. Technologie en de consumer staples (Ahold en Unilever) blijven wat beter liggen.

De koersdaling van ING (-10,7%) komt niet als een verrassing. De Nederlandse grootbank is in opspraak geraakt rond meerdere witwasaffaires, en dat notabene in een slechte markt. Volgens de IEX-beleggersdesk is deze daling overtrokken

AEX

AMX

Corbion (+3,4%) maakte bekend met Total een nieuwe bioplasticfabriek te bouwen in Frankrijk. Dat zorgt voor de nodige fantasie in de koers. Coronagevoelige aandelen zoals Eurocommercial Properties (-12,7%) en Basic-Fit (-11,6%) noteren daarentegen bovenaan het rijtje bleeders.

Een aantal Franse sportscholen gaan vanaf maandag dicht en de markt vreest dat het hier niet bij zal blijven. Het gevolg is dat partijen eieren voor hun geld kiezen. Of deze koersdaling een geschikt instapmoment biedt, leest u hier.

AMX

ASCX

AMG (-21,0%) is veruit de grootste bleeder van de week. Tesla topman Elon Musk heeft tijdens zijn investeerdersdag aangegeven dat het eigen elektrische baterijen wil maken. Verder zei hij dat er hiervoor voldoende lithium beschikbaar is. Dit zorgt voor druk op de prijzen en dat raakt de producent van bijzondere materialen.

Nee, voor de ASCX is dit veruit de slechtste week sinds de coronacrisis. Op Ajax (-2,3%) en Kendrion (+1,0%) na gaat vrijwel alles keihard omlaag. 

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend heb ik de eer om voor u de vooruitblik te schrijven. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 27 okt Slotcall: Guur sentiment 10
 2. 26 okt Slotcall: Slechtnieuwsshow 10
 3. 26 okt Afstraffing Basic-Fit biedt kansen 4

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 25 september 2020 18:17
  Citaat: Het valt op dat de twee coronabestendigste aandelen binnen de hoofdindex de grote winnaars zijn. Het gaat om Adyen (+4,8%) en Just Eat Takeaway (+2,9%). Beide profiteren van de pandemie, omdat er steeds meer bestellingen worden gedaan.

  Tja, tegelijkertijd slaagt men er in om PostNL op de "corona angst" 3,5% te laten dalen, en BPost zelfs iets van 14% of zo, terwijl iedere verstandige belegger beseft dat deze bedrijven nu juist meer gaan verdienen.
  Ach ja, de beurs.......
 2. Sven12345 25 september 2020 19:49
  quote:

  Brievenbus schreef op 25 september 2020 18:17:


  Citaat: Het valt op dat de twee coronabestendigste aandelen binnen de hoofdindex de grote winnaars zijn. Het gaat om Adyen (+4,8%) en Just Eat Takeaway (+2,9%). Beide profiteren van de pandemie, omdat er steeds meer bestellingen worden gedaan.

  Tja, tegelijkertijd slaagt men er in om PostNL op de "corona angst" 3,5% te laten dalen, en BPost zelfs iets van 14% of zo, terwijl iedere verstandige belegger beseft dat deze bedrijven nu juist meer gaan verdienen.
  Ach ja, de beurs.......


  Post NL staat zo'n 193% hoger sinds het dieptepunt van 16 maart dus ga nou maar niet pessimistisch lopen doen over een 3.5% daling.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare