Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De winnaar: ‘Vanwege de volatiliteit hield ik ’s nachts geen posities aan’

“Het was een spannende race.” Aan het woord is Johan Ysbrandy (28) uit Sneek, de winnaar van het IEX-Beursspel over de maand oktober. Hij meldde zijn portefeuille, ‘Brandy Bunch’, op 7 juli aan en wist deze op te voeren tot een winst van 173%.

Gevraagd naar zijn tactiek geeft Ysbrandy openlijk toe dat hij zijn concurrenten scherp in de gaten heeft gehouden. ‘Toen de koers van Antonov knakte, kon ik een voorsprong nemen. Om die te behouden ben ik erg gaan letten op de fondsen die de top-5 spelers in portefeuille hadden.’ Een andere methode die Ysbrandy hanteerde om het opgebouwde rendement te waarborgen was het sluiten van zijn posities aan het eind van de handelsdag. “Je wist nooit wat er ’s nachts kon gebeuren in Amerika. Vanwege de volatiele markt, kon je er maar beter voor zorgen dat Amerikaans nieuws geen negatieve invloed had.’ Hoewel de Amerikaanse markt ook positieve invloed had kunnen hebben op de portefeuille heeft Ysbrandy duidelijk de juiste keuze gemaakt.

Bij het bepalen van aankopen heeft Ysbrandy niet echt op specifieke sectoren gelet. ‘Ik ging vooral voor de pennystocks, toevallig waren dat allemaal technologiefondsen. Naast UPC, Versatel en KPN bouwde hij ook grote posities op in Antonov en Pharming. ‘Ik was met name op zoek naar volatiele fondsen met een lage koers.’

Ysbrandy, in het dagelijks leven actief als financieel consultant voor bedrijven en vermogende particulieren, was in augustus al dicht bij de winst van het Prijzenspel. ‘Ik heb die hele maand op de eerste plaats gestaan, maar het ging mis met mijn positie in KPN.’ Destijds had de uiteindelijke winnaar een forse shortpositie in KPN terwijl Ysbrandy een grote longpositie had opgebouwd. Op 31 augustus werd bekend dat de fusie tussen KPN en Belgacom werd afgeblazen, waardoor de voorsprong van Ysbrandy van 9% veranderde in een achterstand van 10%.

Ysbrandy vindt dat er slecht één element niet waarheidsgetrouw is aan de echte beurs. Als je bijvoorbeeld 100 aandelen UPC wilt kopen op het Damrak, tegen een koers van 0,55 euro, krijg je die aandelen wanneer die koers wordt aangetikt. In het spel kun je echter 100.000 stukken kopen, ook al gaat die hoeveelheid aandelen in werkelijkheid niet om. Voor de aanpassingen van de regels heeft hij alle begrip. ‘Die laatste wijziging, dat je als je in de top vijf geeindigd bent een halfjaar lang niet meer mee kan dingen naar de prijzen, is niet meer dan logisch. Zeker nu twee personen allebei twee maanden op rij gewonnen hebben.’

Voor de volledigheid volgt hier de uitleg van de laatste wijziging van de regels van het IEX Beursspel:

Deelnemers aan het IEX Prijzenspel kunnen vanaf 1 november 2001 per zes maanden nog slechts éénmaal in aanmerking komen voor de prijzen top-5. Dit houdt in dat wanneer u eenmaal in de top-5 bent geëindigd, u de volgende zes maanden geen aanspraak kunt maken op één van de prijzen, behorende bij die top-5.

De maatregel geldt met terugwerkende kracht, hetgeen inhoudt dat indien u in, bijvoorbeeld, augustus van dit jaar een vierde plaats hebt behaald, u pas in maart 2002 weer kunt meedingen naar de bij de top-5 behorende prijzen.

Slaagt u er in om binnen een half jaar een tweede keer op één van de vijf hoogste plaatsen in het Prijzenspel te eindigen, dan ontvangt u een troostprijs en schuift iedereen onder uw positie een plaats omhoog.

N.B.: Als u suggesties heeft voor aanpassingen in het Beursspel (andere competities, regelwijzigingen, etc.), kunt u die sturen naar: beursspel@iex.nl

Een overzicht van alle prijswinnaars in oktober:

  Rendement portefeulle naam lid alias
1 173,00 brandy bunch Brandy
2 166,00 sambalbij wouter1
3 131,00 hj602 chung-mu
4 126,00 wuppy1929 wuppy1929
5 119,00 De West pi-air
6 111,00 djkat prijzen D.J. Kat
7 103,00 jka kalb.jmbl
8 102,00 burgd beursbengels
9 102,00 OohJaa OohJaa
10 100,00 racer1 grepie
11 99,00 mijnstrijd03 jkuhn
12 98,00 4money cruise4
13 91,00 1203 jkoets
14 88,00 ronald 1 rkosters
15 86,00 Darren snowwhite
16 85,00 NiMa NiMa
17 83,00 Jojo 1 johnnyboy
18 82,00 lagerkanniet piver
19 81,00 Mijne Gerard@
20 80,00 fedda shoarmaking



Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rutger Derksen

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Meer over Rutger Derksen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links