Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eindelijk de draai

Niet alle markten (zoals S&P 500) zijn al zover als de AEX, maar er is wel degelijk een sterk koopsignaal gegeven. Zoals u in onze vorige opinies hebt kunnen lezen, zochten wij naar draaimomenten in zowel de candlestick theorie en de technische indicatoren.

Geen bullish engulfing (één van de sterkste omkeersignalen), maar men kan wel een bijna volledige island reversal ontdekken. Tevens is de derde dalende versnellingsfase positief gebroken.

Ook een uitbraak in de RSI (na de positieve divergentie) en vooral de crossing in de MACD zijn duidelijke nieuwe middellange termijn koopsignalen.

Vooralsnog dient dit in de komende weken wel een vervolg te krijgen met de vorming van een hogere top (boven de 275) en een positief signaal vanuit de S&P 500 en de volatiliteitsindex daarvan, de VIX.

(Vals?) signaal
Onze lange termijn opinie houden wij vooralsnog op short, tot er meer bevestiging heeft plaatsgevonden en onze korte termijn opinie verhogen wij opnieuw naar long. Pas indien de AEX onder de vorige dieptepunten komt, is er sprake geweest van een vals signaal en is een nieuwe bearmarketrally een feit.

De markt vertoont tekenen van uitbodeming en in ieder geval een draai van een dalende naar een zijwaartse markt. Voordat deze signalen vanuit de bovenstaande weekgrafiek bevestigd worden, zijn we enkele weken verder. Tevens krijgt na de extreme daling de AEX pas een koopsignaal vanuit de weekgrafiek op veel hogere niveaus dan nu.

Voor ons is het belangrijker om te kijken naar uitbodemingssignalen. Een dergelijke verbetering in de weekgrafiek treedt pas op indien de voormalige dalende bodemlijn rond de 280 punten wordt gebroken. Uiteindelijk dient de AEX de vorige toppen uit te nemen boven de 420 (tevens bovenste dalende toppenlijn) voor definitieve verbetering.

Definitieve dieptepunt
De rally die in de komende weken echter naar onze mening zal ontstaan is fors en kan de Amsterdamse hoofdgraadmeter zelfs terugbrengen richting de belangrijke weerstand van 350 punten. Hier ligt tevens het voormalige laatste lange termijn Fibonacci retracement-niveau van de bodem uit 2003 en de top van vorig jaar.

In de laatste weken hebben we wel kunnen zien dat indien het laatste Fibonacci retracement-niveau wordt gebroken de gehele beweging (vanaf de 217) alsnog ongedaan gemaakt kan worden. Net als in 2003 duurt het enige tijd, alvorens er sprake is van een duidelijke zijwaartse dan wel stijgende markt met hogere bodems en toppen.

Het lijkt erop dat het definitieve dieptepunt geplaatst is, alleen dient er in de komende weken meer bevestiging te komen. Het mooie van de huidige beweging is dat meerdere indicatoren tegelijk een draai naar kopen geven. In de daggrafiek is bijna een island reversal te ontdekken na drie dagen van bodemvorming.


Klik op de grafiek voor een grote versie
Gap
Om te spreken van een dubbele bodem (uur- dan wel daggrafiek) gaat veel te ver. Men zou eerder kunnen kijken naar een licht hogere bodem dan de 217 uit 2003. Tevens ging de uitbraak gisteren gepaard met hoog volume en de vorming van een gap. Stijgende dan wel dalende trends gaan vaak gepaard met drie versnellingsfases.

In de dalende markt heeft de AEX drie dalende versnellingsfases gemaakt, waarbij de laatste en meest steile gisteren werd gebroken net onder de 250 punten. Dit geeft een krachtig korte termijn koopsignaal. De kans is reëel op een terugtest van deze dalende toppenlijn rond de 240 dan wel het sluiten van de gap tot ongeveer 244.


Klik op de grafiek voor een grote versie
Instapmomenten
De volatiliteit blijft de komende weken waarschijnlijk op een zeer hoog niveau liggen, waardoor er nog genoeg instapmomenten komen. Eerste ijkpunt welke in de komende weken voor de bevestiging van een draai in de markt alsnog gebroken dient te worden is de vorige top rond de 275 punten in de AEX.

Wij verwachten echter dat het slechts een kwestie van tijd is alvorens deze wordt getest of gebroken. Dit komt vooral door de technische indicatoren. De rally kan maximaal doorlopen richting de weerstand van 350 punten. Hier ligt ook het 61,8% Fibonacci retracement niveau tussen de top van 417 en de recente bodem rond 230.

Of dit niveau dit jaar nog wordt behaald is onduidelijk, maar een herstelbeweging na capitulatie kan fors zijn weten we uit het verleden. Overigens vallen de Fibonacci niveaus mooi samen met de vorige toppen van de laatste versnellingsfase. Het eerste belangrijke niveau (38,2%) is namelijk te vinden rond de 303 punten.


Klik op de grafiek voor een grote versie
Indicatoren
Zoals gezegd vallen veel dingen momenteel samen. Al enige tijd is er sprake van positieve divergentie in de Relatieve Sterkte Indicator (RSI). Dit gaf al een sterk signaal voor de langere termijn, echter dit is niet echt een goed bodembepaler. Wel is in de laatste dagen de dalende toppenlijn in de RSI gebroken.

Een terugtest in de AEX richting de 240-245 zou ook hier samen kunnen vallen met een terugtest van deze dalende toppenlijn en de vorming van een hogere bodem in de RSI. Ook het Momentum heeft haar dalende toppenlijn gisteren gebroken. Zoals u weet is de MACD onze belangrijkste indicator voor een draai in de markt.

Na eerdere korte valse signalen, vond er gisteren een positieve crossing plaats op een zeer laag niveau. Indien deze crossing deze week stand houdt, is het koopsignaal definitief. De potentie, net als in de AEX zelf, hierna is enorm.


Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteurs te sturen.




Bas Heijink & Ruurd Haan zijn verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. Heijink is Senior Salestrader en Haan is Manager van de Centrale Salestrading Desk. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Klik hier om een reactie aan de auteur te sturen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink & Ruurd Haan

Het technisch analistenduo Bas Heijink en Ruurd Haan schrijft iedere week diverse updates over diverse instrumenten. Zij kijken zowel naar buitenlandse indices als naar individuele aandelen en de AEX. Senior salestrader Bas Heijink bedient binnen de Centrale Salestrading Desk van ING Bank Private Banking de vermogende r...

Meer over Bas Heijink & Ruurd Haan

Recente artikelen van Bas Heijink & Ruurd Haan

  1. okt '08 TA: Eindelijk de draai 29
  2. okt '08 TA: S&P en Nikkei blijven zwak 13
  3. okt '08 TA: Iets beter 23

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 oktober 2008 13:00
    quote:

    spits40 schreef:

    maak de mensen toch niet gek, iedereen weet dat binnen nu en twee wkn een flinke daling komt

    Als dat zozal zijn is er geen reden tot stijgen er is een groep die er blijkbaar anders over denkt.
    juist ja een groep waarvan de meeste even wat minst mee willen pikken, en zometeen bij de eerste tekenen van een daling hun winst gaan pakken!
  2. optiepipo 30 oktober 2008 13:00
    quote:

    spits40 schreef:

    maak de mensen toch niet gek, iedereen weet dat binnen nu en twee wkn een flinke daling komt

    Als dat zozal zijn is er geen reden tot stijgen er is een groep die er blijkbaar anders over denkt.
    waarom denk je dat er zoveel puts zijn aangeschaft, ik bedoel de lage dec puts
  3. [verwijderd] 30 oktober 2008 14:39
    Het is het oude verhaal: Bas & Ruurd zien een zwaluw (of misschien is het wel een doogewone mus) en meteen denken ze dat het zomer wordt.
    Het lijkt voorzichtige praat, maar ondertussen noemen ze toch al weer 420...
    Ondanks het feit dat onderstaande links inmiddels wat oud zijn, zijn ze nog steeds valid, en de echte 'crunch' moet nog komen.
    Ik hoop dat ik ongelijk heb ...

    money.cnn.com/2008/09/30/magazines/fo...

    www.citypaper.com/digest.asp?id=16716

    En a scary $480.000 debt per family in the US: www.youtube.com/watch?v=AxaZT5JS7Og
  4. [verwijderd] 30 oktober 2008 16:16
    Ik zie geen enkele reden waarom dit de bodem zou zijn. Interessante technische analyse op de AEX, maar uiteindelijk is de Dow/S&P500 doorslaggevend op dit moment om de richting aan te geven. De Amerikaanse economie is harder geraakt dan in 2002/2003, onze economie is nog steeds sterk daarmee gecorreleerd, dus ik verwacht geen duurzame rally's.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links