Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: Ochtend van PostNL

Fondsenrondje: Ochtend van PostNL

De rust lijkt wedergekeerd op de financiële markten. Zojuist werd bekend dat de Chinese vicepremier Liu He eind deze maand afreist voor een handelsoverleg met de Verenigde Staten.

Al komt er een deal dan betekent dit nog geen einde aan de spanningen tussen beide landen. Gisterenavond werd namelijk bekend dat de yankees een strafzaak zijn begonnen tegen de Chinese techgigant Huawei. Het bedrijf wordt ervan verdacht achter bedrijfsgeheimen van T-Mobile US te zijn gekomen.

In Amsterdam zijn we niet onder de indruk. Met een minnetje van 0,4% presteren we gewoon in lijn met de overige indices. Alleen de Duitsers blijven wat achter met een verlies van 0,7%. Niet spectaculair allemaal, maar goed het is niet iedere dag feest.

PostNL aan de leiding

Van flopper naar topper. Gisteren werd PostNL (+5,0%) nog in de verkoop gezet door een koersdoelverlaging van HSBC, maar een dag later is het beeld volledig gedraaid. De aandeelhouders van de post- en pakketbezorger mogen de analisten van Jefferies bedanken.

De mannen en vrouwen van Jefferies verwachten een overname van concurrent Sandd in de eerste helft van dit jaar. Hierdoor verbeteren de vooruitzichten voor het bedrijf en wordt het koersdoel verhoogd van €4 naar €4,50. Oftewel, meer dan 100% upside ten opzichte van de huidige koers dus.

Sif krijgt pak rammel

Daar waar er winnaars zijn, zijn er uiteraard ook verliezers. De bleeder van de dag is Sif dat ruim 6% moet inleveren na een lelijke advies- en koersdoelverlaging van ING.

Het advies van de funderingsspecialist gaat naar houden van kopen en het koersdoel gaat door midden, namelijk naar €10,50 van €20,50. De getaxeerde koerswinstverhouding voor 2019 daalt overigens naar 8,5, omdat analisten verwachten dat er dit jaar een winstexplosie ontstaat. Bij ING zijn ze dus iets terughoudender. 

Sif
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Sif ging vlak na de beursgang even skyhigh, maar inmiddels staat het aandeel alweer ruim 20% lager dan de introductiekoers. Het bedrijf kampte afgelopen jaar met onderbezetting en dat zorgde ervoor dat de meeste fantasie er wel uit liep.

Marktoverzicht

  • De AEX daalt 0,4% en dat is in lijn met de overige Europese indices
  • Olie: WTI (-1,2%) en Brent (-1,0%) koelen wat af.
  • De euro blijft vlak liggen en noteert 1,139 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: de Nederlandse (0,33%) en Duitse tienjaarsrente (0,22%) doen helemaal niets.
  • Goud (+0,1%) weet geen richting te kiezen
  • Bitcoin (+0,2%) blijft eventjes stabiel liggen.

Damrak

  • De nulletjes voor de komma schieten ons om de oren. Aegon behoort met een verlies van slechts 1,1% tot de grootste dalers. De nadruk ligt op slechts, want de verzekeraar krijgt een forse advies- en koersdoelverlaging van Citigroup om de oren.
  • ASML (-1,3%) ligt zwak op een kleine verlaging van het koersdoel van Barclays. De resultaten van TSMC, een belangrijke klant van ASML, werden wel positief ontvangen met een plus van 1,3%.
  • Aperam (-2,7%) heeft last van de winstwaarschuwing van het Oostenrijkse Voestalpine.
  • Takeaway.com (+1,3%) profiteert van een advies- en koersdoelverhoging van de Royal Bank of Canada. Het aandeel gaat naar outperform van sectorperform en naar €70 van €50.
  • Van Lanschot Kempen (-3,8%) gaat lelijk omlaag. Misschien is het wat ver gezocht, maar Societe Generale kwam met een winstwaarschuwing op de proppen. De schade bij ING (-1,1%) en ABN Amro (-0,4%) blijft redelijk beperkt.

Adviezen

  • ASML: naar €200 van €210 - Barclays
  • Aegon: naar verkopen van houden en naar €3,90 van €5,50 - Citigroup
  • Aperam: starten met houden - Morgan Stanley
  • ABN Amro: naar €29 van €29,50 - Kepler Cheuvreux
  • ING: naar €12,60 van €12,90 - Kepler Cheuvreux
  • ING: naar €14 van €16 - Deutsche Bank 
  • Air France-KLM: naar €10 van €9 - Barclays
  • Takeaway: naar outperform van sectorperform en naar €70 van €50 - RBC
  • PostNL: naar €4,50 van €4 - Jefferies
  • Sif: naar houden van kopen en naar €10,50 van €20,50 - ING

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Vaak wel 17 januari 2019 11:40
    Met Sandd kopen ze een kat in de zak. De klantbeoordelingen bij Sandd zijn heel laag. Veel post komt zelfs niet eens aan. Ja ok, ze zijn straks een concurrent kwijt bij postnl maar het gebrek aan kwaliteit bij Sandd nu deed/ doet postnl stralen als kwaliteitsbedrijf.

    Sif zit in juiste duurzame hoek alleen die windmolens worden groter en groter, 350 meter zelfs al, en dan heb je minder windmolens nodig om je energie op te wekken .

  2. [verwijderd] 17 januari 2019 13:50
    Hoe groot is de prijs-tolerantie bij het fundamentele eigenlijk, +-€50 of zoiets?
    -€10 minder van een oorspronkelijk doel is belachelijk veel. Nattevingerwerk maakt het ernaar waarschijnlijk, maar is wel orenklapperend, en tenenkrommend, hoe een methode aan een prijs komt, of denkt te komen!..
  3. forum rang 9 objectief 17 januari 2019 14:33
    quote:

    Arie40 schreef op 17 januari 2019 11:40:

    Met Sandd kopen ze een kat in de zak. De klantbeoordelingen bij Sandd zijn heel laag. Veel post komt zelfs niet eens aan. Ja ok, ze zijn straks een concurrent kwijt bij postnl maar het gebrek aan kwaliteit bij Sandd nu deed/ doet postnl stralen als kwaliteitsbedrijf.

    Sandd moet je juist kopen omdat ze het zo slecht doen, dan kun je veel verbeteren en gemakkelijk tevreden klanten kweken...tel uit je winst. (lage prijs en veel synergie)
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links