Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Apple: Goedkoop is anders

De introductie van de Apple iPhone is succesvol verlopen. Het innovatieve apparaat is door verschillende experts gewikt en gewogen. De mooie vormgeving en het bedieningsgemak zijn de grote pluspunten bij het gewiekste marketingoffensief.

Het beoogde marktaandeel van 1% in 2008 lijkt hiermee haalbaar. Dit houdt in dat de iPhone een significant deel van de omzet en winst van Apple gaat uitmaken.

Knappe prestatie voor een product dat, net als de iPod, volledig geassembleerd wordt uit bestaande onderdelen van andere fabrikanten.

Ik ben wel sceptisch over de prijs, 599 dollar, voor het topmodel. Volgens mij zijn er genoeg andere smartphones die dezelfde functies hebben en die u gratis bij een abonnement krijgt.

Marketingtyphoon
De groep mensen die dit kan en wil betalen is volgens mij beperkt. Maar goed, sportschoenen met 3 strepen zijn ook dubbel zo duur als schoenen met minder strepen.

Merkbewustzijn en status tellen in de mobieltjeswereld. Het gerucht gaat dat later dit jaar een goedkopere uitvoering van de iPhone uitgebracht zal worden.

Het aandeel Apple dankzij de iPhone marketingtyphoon omhoog geblazen. Het noteert 138 dollar, een plus van 63% in 2007.

Hoogtevrees
Fundamenteel is het aandeel erg fors gewaardeerd. Wie het aandeel naast andere makers van consumenten elektronica, mobieltjes en computers legt krijgt al snel hoogtevrees.

Een mandje van toch ook succesvolle bedrijven zals Samsung, Nokia en Hewlett Packard noteert zo rond 1.5 keer de omzet en 16 keer de winst voor 2008.

De huidige waarderingspremie van Apple is meer dan 100% op 35 keer de winst en ruim 5 keer de omzet. Op zo'n koers moet er niet opeens een korreltje zand in de machine komen.

Neerwaarts risico
Toegegeven, het merk spreekt tot de verbeelding en ook de iPods en de computers doen het heel goed. Zelf acht ik de kans dat het aandeel dit jaar nog een keer op een -nog steeds riante- waardering van 20 keer de cashflow noteert toch aanwezig.

Slechts 100 dollar zou de koers dan bedragen, een neerwaarts risico van 38%. Niet zo waarschijnlijk, maar het kan.

Om een deel van het risico van long posities in een portefeuille te compenseren kunt u daarom bijvoorbeeld denken aan het kopen van de Apple januari 105 put (geen positie).

Deze kost nu 3 dollar. Wie korter wil speculeren kan aan de oktober 115 put (zakelijk long) denken van 2,70 dollar. Goedkoop is anders. De impliciete volatiliteit is 42% waarmee de verwachting in de prijs zit ingebakken dat het aandeel met zo'n 2,5% per dag beweegt.


Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Op moment van publicatie heeft hij geen positie in genoemde aandelen. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder en is als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en staat als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op jasper@iex.nl.

Jasper Oeberius Kapteijn is vermogensbeheerder bij Today's Beheer & Brokers en adviseur bij F.F.B. Investment Counsel. Kapteijn schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today’s Beheer is een actieve vermogensbeheerder die als vergunninghouder is geregistreerd bij de AFM en als deelnemende instelling staat ingeschreven bij het DSI. Op basis van‘no cure, no pay wordt een multi strategie beleggingsbeleid gevoerd. Focus daarbij ligt op marktonafhankelijke, absolute rendementen in combinatie met beperkte risico’s. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasper Oeberius Kapteijn

Vermogensbeheerder Jasper Oeberius Kapteijn bedient van technische, fundamentele, statistische en sentiments-analyse en belegt in aandelen, maar ook derivaten. Hij is van oorsprong jurist, maar heeft de afgelopen tien jaar altijd in het effectenvak gewerkt. Zo was hij partner bij een hedgefund met kwantitatieve en statist...

Meer over Jasper Oeberius Kapteijn

Recente artikelen van Jasper Oeberius Kapteijn

  1. sep '07 Koopje Air France-KLM 84
  2. jan '07 From Russia with love 7

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 juli 2007 14:37
    Nu is het zo dat ik (Cees Smit) inderdaad meerdere puts heb gekocht op Apple en dat al de keren mijn puts waardeloos afgelopen zijn. Maar ik stop me geld altijd waar ik in geloof en het leuke van dit soort aandelen is als je wel een keer gelijk krijgt dan heb je ook zo erg goed gelijk dat je al de keren ervoor terug verdient.
  2. [verwijderd] 19 juli 2007 14:44
    Ook zei Kostolany:
    Als men op de beurs geld maakt door de adviezen van een beroepsman, is dat een succes.
    Zonder dergelijke adviezen is het een groot succes.
    en als ment tegen deze adviezen in geld maakt, is het een enorm succes.
    PS de groeten terug van Michael en een prettige vakantie
  3. [verwijderd] 19 juli 2007 17:14
    aan jasperok: Okay, duidelijk. Laat je niet gek maken met al die beren daar ;-)

    aan Cees Smit: ja, ooit krijg je gelijk. Maar terugverdienen wordt lastig, je zult toch minimaal 1000 % op die puts moeten maken. En zoals je collega al schrijft, ze zijn niet echt goedkoop.

    Ik hoop dan maar dat m'n enorme succes nog even voortduurt :-)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links