Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het andere IEX

Het andere IEX

Vandaag is het officiele debuut van de nieuwe beurs IEX. IEX is een Amerikaanse beurs die is opgericht door Brad Katsuyama. Katsuyama was in een vorig leven Global Head of Electronic Sales bij RBC (Royal Bank of Canada) Capital Markets. Hij vond destijds dat de handel op de verschillende beurzen waar hij actief was niet eerlijk verliep. 

 

 

Flitshandelaren zouden een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van tragere marktdeelnemers. Bestseller-auteur Michael Lewis schreef er een boek over: 'Flash Boys', of in de Nederlandse vertaling: 'Flitshandel'.

Markets are 'rigged'

Lewis concludeerde in zijn boek dat de financiele markten 'rigged' waren, oftewel, gemanipuleerd. Het boek verhaalt over de opkomst van de flitshandel, hoe kabels worden gelegd tussen New York en Chicago waarmee nog snellere handel mogelijk is. Elke meter die men daarbij afsnijdt telt. 

Beurzen die flitshandel faciliteren hebben volgens Katsuyama een 'conflict of interest' omdat ze geld verdienen aan de flitshandelaren. Zo verhuren ze computerruimte naast hun eigen computers waardoor de snelheid nog beter tot zijn recht komt. 

Er is een enorme technologische wedloop gaande tussen de professionele handelaren waarbij grote bedragen geinvesteerd worden in nieuwe technologie. Want wie vooraan ligt, pakt de meeste handel en verdient het meeste geld. The Winner Takes It All.  

De flitshandel die u in de dagelijkse praktijk misschien ziet is dat wanneer u een order inlegt, een flitshandelaar snel voor u gaat liggen. Duimen heet dat, in populair beursjargon werd ook wel 'voor iemands deur liggen schijten' gezegd. Verhoogt u dan uw limiet, dan gaan zij dáár weer voor liggen. 

Doel is o.a. te profiteren van kleine prijsverschillen. Als er een verkoopordertje wordt ingeschoten, vangen zij dat op om dat tegen een hogere prijs weer te kunnen verkopen. Gaat het mis, dan ligt uw order er nog waarmee ze er zonder veel kosten weer uit kunnen. 

Vervelend natuurlijk voor degene die de order inlegt, en niet netjes, maar ook niets illegaals. Vroeger, op de beursvloer, kreeg zo iemand dan een beuk. Nu alles via computers gaat is dat niet meer mogelijk. De technologische vooruitgang biedt veel voordelen, het ontbreken van het zelfreinigend vermogen is er daar niet één van.   

Iedereen even langzaam

Katsuyama beoogt met zijn platform iedereen gelijke kansen te geven op uitvoering van een order. HFT-handelaren zijn van harte welkom op zijn beurs maar worden via een omleiding op dezelfde snelheid gebracht als de rest. 

Helaas is er sinds het uitkomen van het HFT-boek van Lewis nauwelijks een discussie op gang gekomen tussen de HFT-handelaren zelf en de mensen rond Katsuyama. HFT-ers laten zich niet zien, terwijl toezichthouders (AFM) niets onoorbaars hebben kunnen ontdekken. De AFM heeft in juni dit jaar nog een rapport afgescheiden hierover. 

AFM: Gewoon doorlopen

Hier kunt u dat rapport lezen, en hier ziet u de genuanceerde berichtgeving van het FD hierover. De conclusie van toezichthouder AFM was als volgt:

    • De conclusie is, dat de gevonden handelsstrategieën zijn te herleiden tot traditionele verdienmodellen, zoals market making en arbitrage. De AFM ziet daarbij wel dat het huidige gefragmenteerde beurzenlandschap en de vergaande technologisering van de handel vooral voor grote beleggers een praktische uitdaging vormt om goed zicht op liquiditeit te krijgen. Dit maakt het bijvoorbeeld voor pensioen- en beleggingsfondsen lastiger om bij de uitvoering van grote orders de prijsimpact zoveel mogelijk te beperken.

 

Ergo, niets aan het handje, allemaal doorlopen etc. Katsuyama en zijn mede-oprichters denken daar dus wat anders over. Zie onderstaande promovideo. 

 

  

Dan nog dit...

Onder de eigenaren van IEX bevinden zich grote hedge funds als Greenlight Capital, Bain Capital en de Capital Group. Bij Reuters haalden ze helaas dát IEX en het Nederlandse IEX door elkaar. Zie onderstaande headlines:  

 

 

De afkorting .AS staat voor Amsterdam. Maar u kent ons beleid om niet over het eigen aandeel te schrijven. Waarvan akte. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Cybres 19 augustus 2016 15:08
    Er zijn natuurlijk twee echte problemen: A RegNMS wat de routering verplicht en een NBBO matching verplicht waarbij the trade through regel gerespecteerd moet worden en B: pay for orderflow.

    Een speedbump is sowieso iets wat de RegNMS en routering ondermijnt en het maakt dat we terug in de tijd gaan. Hoe sneller de systemen hoe in theorie beter een HF zijn positie kan managen qua risico en dus ook in theorie krappere spreads.

    Feit is zeker ook dat 99,9999% van de mensen die niet zal weten, en of kunnen begrijpen dan wel ooit fatsoenlijk uitgelegd krijgt. Hierdoor lijkt het hele IEX verhaal plausibel, terwijl het feitelijk backwards thinking is.

    Ik zou zeggen, Nico hier is wel een beter stuk over te schrijven!
  2. mok 19 augustus 2016 16:31
    Laat ze lekker geld verdienen met flitshandel, ieder zijn ding. Ik handel af en toe in aandelen en zit er dan een paar maanden in, maar de spreads zijn zo krap dat je net zo goed bestens kunt kopen. En dat de spreads zo krap zijn komt misschien wel door de vele flitshandelaren, dus ik zit er niet mee.
  3. [verwijderd] 19 augustus 2016 17:32
    Persoonlijk zie ik het probleem van HFT niet zo. Zij traden op een timeframe dat geen enkele reguliere handelaar kan bijbenen. Als ze voor een order gaan liggen, prima, dat betekent dat de spread kleiner wordt en daarmee dus de kosten voor handel lager worden. Hoewel ik geen HFT trader ben doe ik vaak hetzelfde. Ik limiteer mijn orders vaak ook ergens tussen de bid en ask, zeker wanneer de bid ask spread wat groter is. Wat is het probleem? Als men een eerlijkere financiele industrie wil denk ik dat er andere zaken zijn die aandacht en actie verdienen.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links