Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Frisse zomer

Ondanks dat de AEX vandaag weer hogere regionen opzoekt, blijf ik van mening dat we een frisse zomer op de beurzen tegemoet gaan. De fundamentals voor de aandelenmarkt zien er over het algemeen goed uit, maar het sentiment blijft fragiel.

Met name angst omtrent de toekomstige inflatie- en groeiontwikkelingen in de VS bepalen het beeld. Ik vond de afgelopen week wat dat betreft heel sprekend. De eerste helft van de week was het kommer en kwel.

De tweede helft van de week klaarde het beeld weer wat op. Voor mij de vraag waar dat optimisme opeens vandaan kwam?

Alle reden dus om niet al te risicovolle posities in te nemen deze zomer; een meer neutrale aandelenweging is meer op zijn plaats. Om de zomer toch een beetje door te komen, hebben wij een zomermandje aangelegd.

Hiervoor hebben we een aantal Nederlandse aandelen geselecteerd, waarvan wij denken dat ze flink kunnen profiteren wanneer de markt geleidelijk een bodem bereikt. Hierbij hebben we gekeken naar aandelen die:

  • Recentelijk behoorlijk zijn gedaald,
  • Weinig last hebben van een mogelijke groeivertraging van de Amerikaanse economie,
  • Waarvan de fundamenten voor de midden tot lange termijn solide zijn,
  • Een aantrekkelijke beurswaardering hebben.

    Akzo Nobel: bezig met winstherstel
    De aandelen zijn zo’n 20% gedaald sinds het hoogste punt eind april. Dit is behoorlijk gegeven de belangrijke positie van de - defensieve - farmacie-activiteiten. De coatings business is meer gevoelig voor veranderingen in de Amerikaanse economie, maar Akzo Nobel heeft een sterke positie in Europa, waarvan de groeiperspectieven gunstig zijn.

    Al met al geloven wij dat Akzo Nobel na een aantal moeilijke jaren weer op de goede weg zit met een herstel van winstgevendheid in het vooruitzicht.

    Hagemeyer: extreme volatiliteit niet terecht
    Het aandeel heeft tot mei een goede performance laten zien. Daarna is het behoorlijk gedaald wat deels toe te schrijven was aan de bezorgdheid over de Amerikaanse economie. Naar aanleiding hiervan hebben wij ons koersdoel naar beneden bijgesteld tot 4,50 euro. Hagemeyer is een van de meest kansrijke aandelen wanneer de markt aantrekt.

    Een herstel van de operationele marge richting oude niveaus van rond de 5% moet op langere termijn mogelijk zijn. Bovendien is de onderneming niet zo afhankelijk van de VS, omdat de omzet vooral in Europa wordt behaald.

    Philips: defensieve karakteristieken onvoldoende gewaardeerd
    Na de winstwaarschuwing van LG Philips heeft het aandeel slecht gepresteerd. De recente koersdaling suggereert dat het aandeel 100% afhankelijk is van de technologische activiteiten, terwijl dit maar 45% is. Philips is een solide aandeel waarvan de kwaliteiten nog niet voldoende in de beurswaardering tot uitdrukking komen.

    Het aandeel noteert zo’n twaalf keer de winst voor 2007.

    Aalberts: hoge autonome groei, sterke marktpositie en strategie
    Aalberts genereert circa 82% van haar omzet in Europa ,waardoor zij niet zo afhankelijk is van de Amerikaanse economie (11% van de omzet). Ze zou het eerste halfjaar goed zijn begonnen, er wordt rekening gehouden met een autonome groei van 9%. De markten voor haar belangrijkste activiteiten zijn sterk, wat deze groei stimuleert.

    Heijmans: vol orderboek, meer orders in aantocht
    Het aandeel Heijmans is een kleine 15% gedaald vanaf het hoogste niveau dit jaar. Dit is niet terecht gezien het defensieve karakter van dit aandeel. Het bedrijf is niet afhankelijk van de Amerikaanse markt. Bovendien bleek uit de meest recente trading update van Heijmans dat de orderportefeuille zich goed ontwikkelt; deze groeide met 20%.

    Dit ondersteunt onze investment case waarin wij een herstel van de winst verwachten in 2007.

    Imtech: sterk businessmodel, waardetoevoegende overname
    Naast de solide prestaties in 2005 gecombineerd met de verbeterde marktomstandigheden heeft Imtech onze investmentcase versterkt door de acquisitie van Radio Holland Group. Hiervoor is zes keer het bedrijfsresultaat betaald. Het rendement op het geïnvesteerde vermogen kan hierdoor groeien met meer dan 10%.

    Dit impliceert dat de acquisitie in het eerste jaar al duidelijk waarde creëert. Ook heeft Imtech recent een order binnengehaald voor het vernieuwen van signaalsystemen voor snelwegen. Wij geloven dat dit de eerste is van een hele serie van grote projecten.


    San Lie is hoofd Beleggingsadvies Nederland van ABN Amro. Hij schrijft zijn columns voor IEX op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Lie belegt privé alleen in ABN Amro Beleggingsfondsen.
  • San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: San Lie

    San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen.

    Meer over San Lie

    Gerelateerd

    Reacties

    5 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 19 juni 2006 19:26
      De laatste zwerm particulieren welke ingestapt zijn bij 470 punten en waarvan de handel het moet hebben,zijn weer terug in hun hok en komen er voorlopig niet meer uit.Straks krijgen zij nog een financieele schop na als hun nu gekochte obligaties verder gaan zakken.De markten laten zich niets wijsmaken,de inflatie moet t.g.v. de marges nog komen,vooral nu de bedrijven uitgesaneerd zijn.
    2. [verwijderd] 20 juni 2006 07:59
      moo1 artiel..Ik heb de laatste dagen een zelfde lijstje gemaakt en heb exact dezelfde fondsen op mijn kooplijst...alleen het instap moment is het probleem.
      Als we boven 330 komen zijn mijn S@H@S patronen verleden tijd en kunnen we omhoog, daaronder kunen we nog diep wegzakken naar 380 en lager.

      daan
    5 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links