Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

M7: Oliehype

Untitled Document Champagne, vorige week mocht ik voor Capital@Work voor het Contrarian Equities at Work Fund een S&P/Cash Award in ontvangst nemen. In de categorie aandelen wereldwijd over een periode van vijf jaar werd mijn beleggingsfonds als beste verkozen.

Sinds oprichting behaalde ik een rendement van 93,63%. Ter vergelijking, de MSCI World Total Return Index (in euro's) deed in dezelfde periode 18,31% (per 31 maart-2005). Dit is een duidelijke afwijking van een index, die als De Markt wordt beschouwd.

Afwijkende prestaties komen alleen voort uit afwijkende meningen en afwijkende posities. Hypes laat ik aan mij voorbij gaan, omdat de markt op dat moment de waarderingen vaak overdrijft. Op dit moment is dat bijvoorbeeld zo met olie en gas.

Argusogen
Ik heb in de afgelopen maand mijn grote posities in de olie- en gassector afgebouwd. De huidige prijs voor ruwe aardolie is gewoon te hoog. Het wereldwijde aanbod is dagelijks enkele honderdduizenden vaten groter dan de vraag. De voorraden in de VS hebben hun hoogste peil sinds drie jaar bereikt en blijven maar toenemen.

De sterke prijsstijging van ruwe aardolie is grotendeels het gevolg van de bezorgdheid over de benzinebevoorrading in de VS. Eerder keek iedereen met argusogen naar Heating Oil, toen de winter op het noordelijk halfrond strenger was dan verwacht. De gasvoorraden en geraffineerde producten in het algemeen blijven echter wel te gering.

Ik herinner er aan dat in de afgelopen twintig jaar in de VS geen nieuwe raffinagecapaciteit is opgeleverd door de geringe rendabiliteit. De fabrieken draaien nu op bijna 100% van hun capaciteit. Bovendien is er gebrek aan installaties die de zware stookolie van lagere kwaliteit met een hoog zwavelgehalte uit Canada en Saoedi-Arabië kunnen verwerken.

Vraag daalt
De conclusie is duidelijk: de markt heeft op korte termijn geen bijkomende productiecapaciteit voor het oppompen nodig, maar nieuwe raffinaderijen. Iedereen doet natuurlijk opgewonden over de economische groei in China (eerste kwartaal 2005: +9,5%), maar dit verhaal is niet nieuw en is waarschijnlijk al grotendeels ingecalculeerd.

Als het Internationale Energie Agentschap (IEA) voorspelt dat de wereldwijde vraag in 2005 daalt naar +2,1% (2004: +3,4%), dan is het moeilijk om hier opgewonden over te doen. Twee weken geleden kondigde Saudi Aramco aan een nieuwe raffinaderij te bouwen, die per dag 400.000 vaten zware stookolie kan verwerken. Dit is de juiste zet.

Samenvattend, hoge olieprijzen gaan niet noodzakelijkerwijs in dezelfde mate gepaard met hoge vrije kasstromen. De productiekosten stijgen door diepe offshore projecten en dure verwerking van zware stookolie. Veel bedrijven moeten hun kapitaaluitgaven in upstream verhogen om hun jaarlijkse productie te vervangen.

Total
Veel grote oliemultinationals hebben in de afgelopen tien jaar te weinig geïnvesteerd. Denk aan de problemen rond de voorraden van Koninklijke Olie/Shell en de laatste dure acquisities in de branche, die ook een veeg teken zijn. Het Franse Total is en blijft mijn favoriete aandeel onder de grote oliebedrijven, omdat het concern:

 • Het hoogste rendement op geïnvesteerd vermogen boekt,
 • Een solide groei van de productie laat zien,
 • Een vervangingspercentage van haar reserves van meer dan 100% heeft,
 • Een jonge portefeuille met olievelden heeft,
 • Kwalitatief hoogstaande activa in downstream met moderne raffinaderijen bezit.

  Magnificent 7 Barometer  
  Laatste aankoop Saint Gobain
  Laatste verkoop Eni
  Aantrekkelijke sector

  Industrials, capital goods & media

  Minst aantrekkelijke sector Olie

  The Magnificent 7
  Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
  Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
  Klik hier om te reageren en te discussiëren


  Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Nyssens columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Nyssens columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Gerelateerd

  ENI

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Royal Dutch Shell A

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Saint-Gobain

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Total

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Reacties

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Column door: Ivan Nyssen

  Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Daarnaast maakt hij, als Managing Director, deel uit van het directie comité van de Capital@Work Groep, ...

  Meer over Ivan Nyssen

  Recente columns van Ivan Nyssen

  1. apr '05 M7: Oliehype
  2. jan '05 M7: Dollarbull
  3. aug '04 Bij de les blijven

  Gerelateerde instrumenten

  1. ENI 11,950 09:15
   -0,550
   -4,40%
  2. Royal Dutch Shell A 20,765 09:33
   -0,540
   -2,53%
  3. Saint-Gobain 33,540 09:33
   -0,895
   -2,60%
  4. Total 40,005 09:33
   -1,040
   -2,53%