Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Bij de les blijven

Doe uzelf een plezier en blijf onafhankelijk denken. Een belegger mag niet verstrikt raken in dat o zo typische, knagende en cyclische pessimisme. Er zijn genoeg fundamentele redenen om de zon te zien schijnen.

 • De bedrijfswinsten zijn nog steeds hoog en groeien voortdurend.
 • Inflatie en rentetarieven zijn laag en blijven dat waarschijnlijk ook.
 • Het sentiment is slecht
 • Waardering van aandelen zijn relatief laag

  Die factoren zorgen er ontegenzeggelijk voor dat aandelen de asset class met de hoogste verwachte rendementen zijn.

  Nu is de tijd voor aandelen, omdat we er van overtuigd zijn dat het rendement op aandelen dat van ze obligaties in de komende tijd substantieel zal overtreffen. De yield van obligaties is naar hele lage niveaus gevallen. Obligatieyields noteren nauwelijks 0,5% boven de veeertigjaars low van juni 2003.

  Elementaire beginselen
  Mag ik u herinneren aan een paar lessen uit de geschiedenis die beleggers altijd voor ogen moeten houden, maar dat gewoonlijk niet doen? Helaas bestuderen beleggers de geschiedenis alleen grondig als de lucht stralend blauw en het zeewater kalm en vlak is. Als het ook maar een beetje minder vredig wordt, verliezen ze de meest elementaire beginselen snel uit het oog.

  Op lange termijn laten aandelen een rendement zien dat in lijn is met de langetermijn winstontwikkeling van dhet bedrijf. Op korte termijn is volatiliteit de norm, geheel in lijn met kortetermijnverwachtingen op het gebied van winsten, risico’s (sentiment) en het rendement van andere beleggingcategorieën. Hoog rendement wordt behaald door op laag niveau in te stappen.

  Lagere rendementen in het recente verleden betekenen vaak hogere rendementen in de toekomst. Lage rendementen behaal je door op hoog niveau in te stappen. En hoge eerdere rendementen betekenen vaak lagere rendementen voor de toekomst. Rendement op uw beleggingen komt in snelle onverwachte uitbarstingen.

  De menselijke intelligentie is gelimiteerd, onze intuïtie niet onfeilbaar. En ons gedrag is sociaal, als kuddedieren. Het is lang niet altijd rationeel, vaak emotioneel. U bent gewaarschuwd vanuit Vlaanderen.


 • Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Nyssens columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  Auteur: Ivan Nyssen

  Ivan Nyssen is, sinds de oprichting daarvan in 1998, beheerder van Contrarian Equities@Work. Daarnaast maakt hij, als Managing Director, deel uit van het directie comité van de Capital@Work Groep, met als voornaamste aandachtsgebied het Asset Management Dept., dat wereldwijd ca. 1,25 miljard euro beheert. Tot 1993 was Nyssen ...

  Meer over Ivan Nyssen

  Recente artikelen van Ivan Nyssen

  1. apr '05 M7: Oliehype
  2. jan '05 M7: Dollarbull
  3. aug '04 Bij de les blijven

  Reacties

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

  Gesponsorde links