Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

M7: Tikkie terug, Jaap

Aandelen met een hoog dividend hebben een beperkt groeipotentieel. Zo staat het al jaren in de studieboekjes en die stelling poneerde Robeco strateeg Jaap van Duijn een maandje geleden op de website van de Rotterdamse vermogensbeheerder.

Van Duijn hekelde daarmee de reclame, waarin mijn ING Hoog Dividend Aandelen Fonds (+17,4% in 2004) werd afgezet tegen Robeco (+5% in 2004), het fonds van mede Magnificent Seven Mark Glazener, dat tot ruim een jaar geleden door Van Duijn werd beheerd.

De hele tekst van Van Duijns betoog leest u ook in de IEX.nl Koffiekamer. De stelling dat appels met peren worden vergeleken, is voor zijn rekening, maar bij deze dien ik enkele punten uit zijn betoog van repliek.

Theorie op z'n kop
Klopt het dat aandelen met een hoog dividend hun kasgeld uitkeren, omdat ze geen groeimogelijkheden hebben en niets beters met hun geld weten te doen? De beleggingsleer zegt ja, maar de nieuwe feiten wijzen op nee. Onderzoekers en financiële zwaargewichten Robert Arnott en Clifford Asness deden al in 2003 verrassende ontdekkingen.

Bedrijven met de hoogste pay out (vergelijkbaar met dividendrendement) lieten over een periode van tien jaar een sterkere winstgroei zien dan concerns met de laagste dividenduitkering. Onderverdeeld in vier categorieën, van lage tot hoge uitbetaling, liep de groei op van -0,4% voor de aandelen met de laagste pay out tot 4,2% voor de fondsen met de hoogste.

Dit groeicijfer is niet spectaculair hoog, maar de lijn in deze cijfers zette de theorie behoorlijk op zijn kop. Heeft Van Duijn wel kennis genomen van deze nieuwe feiten? Het onderzoeksresultaat, dat werd bekroond als het meest baanbrekende in 2003, was onderwerp van kritiek, maar niemand heeft er tot dusverre gaten in kunnen schieten.

Weggegooid geld
Hoe zit de vork in de steel? De meest plausibele verklaring van Arnott en Asness is dat bedrijven die het hoogste dividend uitkeren, het minste geld overhouden om domme dingen te doen. Wie veel cash op de balans heeft staan investeert zo in twintig projecten, waarvan er twee winstgevend zijn en vijf break-even. De rest is weggegooid geld.

De stelling van Van Duijn gaat ook mank dat hoog dividendaandelen bij uitstek waardeaandelen zijn en dat de nabije toekomst aan groeifondsen is. Ik zie alleen groei en waarde niet als tegengestelde polen, maar als aanvullend. Volgens de klassieke methode wordt de scheiding tussen beide groepen gemaakt op basis van de prijs/boekwaardeverhouding.

De onderste 50% geldt als waarde, de bovenste 50% als groei. Een beetje simplistisch is dit. Die bovenste 50% is duur, maar is het daarom ook groei? Ik kijk er liever naar zoals Standard & Poor's en Citigroup dat ook doen. Als eerste verdeel ik daarbij aandelen onder in duur en goedkoop en als tweede kijk ik naar de (winst)groei.

Zegt u het maar
Een echt waarde-aandeel is bijvoorbeeld General Motors: goedkoop en een negatieve winstgroei. Aan de andere kant is Ebay een typisch groeiaandeel: duur en nul dividend. Koninklijke Olie? Hoog dividend en mooie winstgroei - is dat dan een waarde- of een groeiaandeel? Wie het weet, mag het zeggen.

Voor mijn portefeuille zoek ik vooral goedkope aandelen die ook groei vertonen. Met andere woorden, waarde die niet ten koste van de groei gaat. Gemiddeld is mijn fonds goedkoper geprijsd dan de MSCI World Index. Het groeipercentage van de aandelen ligt iets lager, maar is wel positief zoals u in de grafiek ziet.

Ten derde stelt Van Duijn dat hoog dividendaandelen te vergelijken zijn met de Dogs of the Dow - de slechtst presterende fondsen uit die index. Ja, de dogs zijn de aandelen met het hoogste dividendrendement en de kans bestaat dat zij het dividend verlagen. Merck bijvoorbeeld. Het is aan mij en mijn team om dat op tijd te ontdekken en daar op in te springen.

Sell (in) May
Gezamenlijk bekijken wij voor onze portefeuille 700 aandelen, waarvan we er uiteindelijk honderd opnemen in ozne portefeuille. Binnen die 700 kiezen wij de fondsen met winst- en dividendgroei. Oh ja, waar ik het met Van Duijn wel mee eens ben, is dat het Robeco European Midcap Fonds een goede belegging is. Ik zit er zelf ook in.

Niet alleen omdat beheerder Arnoud Wolff een goede belegger en een oude studiegenoot van mij is, maar vooral omdat mid caps een interessante belegging zijn. Mijn fonds bestaat voor circa 35% uit deze aandelen, tegenover 15% voor de index. Over mid caps en dogs gesproken, mijn laatste verkoop is May Department Stores.

Dat is niet de beste retailer die er te vinden is, maar de onderneming keert wel een hoog dividendrendement uit. Nadat de CEO opstapte ging de koers 15% omhoog. Twee dagen later waren er overnamegeruchten en liep de koers nog eens 10% op. Tijd om winst te nemen.

Untitled Document Untitled Document

Magnificent 7 Barometer  
Laatste aankoop Deutsche Telekom
Laatste verkoop May Department Stores
Aantrekkelijke sector

Telecom

Minst aantrekkelijke sector Gezondheidszorg

The Magnificent 7
Klik hier voor de trades en visie van zeven van de beste fondsbeheerders
Klik hier voor de IEX.nl Beleggingsfondsen Sectie
Klik hier om te reageren en te discussiëren


Jorik van den Bos is beheerder van het ING/Postbank Hoog Dividend Aandelenfonds. Van den Bos' columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jorik van den Bos

Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Meer over Jorik van den Bos

Recente artikelen van Jorik van den Bos

  1. okt '15 De rente en uw dividendaandelen
  2. okt '12 (Te) duur dividend? 1
  3. feb '07 Wikken en bewegen 22

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links