Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Met de Polder naar Frankrijk

Een aandeel dat we vorig jaar uitgebreid hebben bekeken - en aanbevolen voor aankoop - was Ubisoft, de Franse uitgever van videospelletjes. Wie dit aandeel nog heeft kan denken aan verkoop, want de koers is nu zuiver speculatief.

Dat komt in de eerste plaats doordat Electronic Arts (ARTS), de leidende en hoog gewaardeerde speler in de VS, het belang van Talpa overnam. Paniek bij Ubisoft, die dat niet leuk vonden. “Inélégant”, was de kwalificatie van de gebroeders Guillemot, die het bedrijf besturen.

Inmiddels hebben we vanochtend een coup de théâtre gehad, zoals dat heet, want Bruno Bonelli, de baas van Infogrames, de andere onafhankelijke Franse speler, verklaarde zich bereid Ubisoft te helpen.

Gezond verstand
Dat was opmerkelijk omdat Infogrames maar één gang van de finanicële intensive care afligt. Het bedrijf uit Lyon speelt al een tijd met vuur. Daardoor steeg Ubisoft vandaag weer 10%.


Ubisoft

Er is echter nog een andere speler en dat is Vivendi. Vivendi doet ook in spelletjes en die divisie is nog niet opgedoekt in het kader van de Post Messier. Ubisoft is dan ook een speelbal van speculanten geworden. Woensdagavond kwam Vivendi met een communiqué waarin stond dat er geen plannen waren om Ubisoft over te nemen.

Beleggers met gezond verstand hebben hier niets meer te zoeken. Op deze prijzen, 30% boven de koers van een maand geleden, lijken de meeste gunstige ontwikkelingen al in de prijs te zitten, al kan ARTS nog altijd met een hoger bod komen.

Brasseries en bistro's
In onze Polderportefeuille kijken we liever naar andere Franse aandelen. We zitten in onze eigen portefeuille long Groupe Flo, een restaurantketen in Parijs, met brasseries, steak-restaurants en een semi-Italiaans gebeuren onder de naam Bistro Romain.

Groupe Flo (lees ook onze column in Quote deze maand) is aan het eind van een herstructurering, het bedrijf kost maar een miljoen of honderd en heeft een groot aantal van de beste plekken in Parijs en de rest van Frankrijk. Het leed is geleden - wij vertellen het sappige verhaal nog wel eens wanneer u meer tijd voor restaurant avonturen hebt - en wij mikken op een prijs in de richting van de tien euro.

Wij kopen vandaag 2000 aandelen, market, rond de 5.40 euro.


Groupe Flo

Micro caps
Wij kopen ook de aandelen die we in het eerste nummer van het IEX Magazine hebben vermeld in ons micro cap verhaal. Dat zijn Neteller, al vaker hier behandeld, Infovista, een Frans IT bedrijf dat in mission critical applicaties doet en ook op Nasdaq staat, en het mediabedrijf Carrère Group.

Beiden zijn sinds onze eerste vermelding een procent of 15 gestegen, maar dat geeft niet, er is nog genoeg potentieel. Carrère kost bijvoorbeeld een keer of zeven de winst (dat was in december nog 6,5) en is op de beurs te koop voor zo’n miljoen of 90.


Carrère

Maar de filmcatalogus alleen is al veel meer waard, misschien wel tussen de 120 en 150 miljoen. We kopen 2000 Infovista op de marktprijs en 800 Carrère, idem.
Klik hier voor Michael Kralands Polderportefeuille
Klik hier om te reageren en te discussiëren



Michael Kraland is mede-oprichter van IEX.nl. Hij woont in Parijs, is als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. Op het moment van schrijven is Kraland long Groupe Flo, Carrère en Infovista. Uw reactie is welkom op kraland@iex.nl.

Michael Kraland is medewerkre van het eerste uur en aandeelhouder van IEX.nl. Hij woont in Parijs, was als partner verbonden aan een Amsterdams vermogensbeheerder en is met name actief in de hedge fund sector. Kraland schreef zijn columns op persoonlijke titel. Hij handelt vaak in beleggingen waar hij over schrijft en zijn posities kunnen op elk moment veranderen. In dat geval meldt hij of hij zelf of voor zijn cliënten actief is in een genoemd fonds.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Kraland

Michael Kraland (1950, politicoloog, MBA Insead '77) is sinds '91 werkzaam in de financiële sector na een eerdere carrière in de industrie. Hij was tot 2005 columnist en minderheidsaandeelhouder van IEX.nl. Kraland was tevens beheerder van de IEX.nl Polderportefeuille met Frank van Dongen. Daarnaast schrijft hij sinds 1992 e...

Meer over Michael Kraland

Recente artikelen van Michael Kraland

  1. apr '05 Twee gezichten van Mammon
  2. mrt '05 Zeepbel? Geen kunst aan
  3. mrt '05 Recht voor z'n RAB

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links