Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grondstoffen weer in bullmarket

Grondstoffen weer in bullmarket

 

Gisteren kopte Bloomberg dat commodities na vijf jaar eindelijk weer officieel in een bullmarket zitten: +20% vanaf de bodem. De Bloomberg Commodity Index van hierboven heb ik niet in Reuters Eikon zitten, maar ik heb wel hele mooi andere grafieken die ik met u ga delen. Hier de duiding van Bloomberg:

Commodities entered a bull market on Monday, ending a five-year rout, as supply constraints drive up prices in everything from soybeans to zinc, and help the asset class outperform bonds, currencies and equities so far in 2016. The Bloomberg Commodity Index, which tracks returns from 22 raw materials, closed 21 percent above its low on Jan. 20, meeting the common definition of a bull market.

Beginnen we met olie. Het item van beursjaar 2016, toch? Eind vorig jaar nog het beruchte 20-dollar koersdoel van Goldman Sachs, de never in my lifetime-uitspraak van Dennis Gartman, OPEC dat er maar niet uitkomt en bijna iedereen zat short, zo schreef Investing. Toch blijft olie maar stijgen, stijgen en stijgen...

Grafieken komen uit Reuters Eikon en klikken voor een grote leesbare versie.

 

 

Niet alleen olie. Goud werd begon weer in het nieuws te raken begin dit jaar na een mooie rally. Echter, sinds februari gaat het per saldo zijwaarts.

 

 

Komisch zijweggetje: frozen orange juice futures zijn er ook. U kunt zich afvragen waarom u hier een lijngrafiek van mij krijgt. Dat is omdat er tot december nauwelijks handel was in deze future. Orange juice dus, hoppa! Hard gaat het in ieder geval, vraag me alleen niet waarom precies...

 

 

Terugkomend op grondstoffenindex van Bloomberg. Hier is de Thomson Reuters CRB Commodity Index. Dit is een eigen variant van de index van Reuters. Hier de uitleg van de eigen site:

Comprising a basket of 19 commodities, with 39% allocated to energy contracts, 41% to agriculture, 7% to precious metals and 13% to industrial metals. 

 

 

Dezelfde index, maar dan een heel stuk langer. Hierin kunt u mooi de eerder bear- en bullmarkets terug zien. 

 

 

Kortom, op korte termijn lijkt de stijging heel wat. Kijken we langer, dan zien we iets van herstel maar hebben grondstoffen nog een lange weg te gaan voor de top uit 2011 weer is uitgenomen en laten we al helemaal niet beginnen over de top uit 2008. Dat lijkt vanaf dit punt wel een beetje op de beruchte AEX 700 top uit 2001, u weet wel....

Ik was al aan het chagerijnen, maar het is me toch nog gelukt. Een soort van tenminste. Ik wilde u de staalprijzen geven, maar dat lukte niet. Wel is hier een plaatje uit Datastream met de iron ore future in dollars en dat is de belangrijkste grondstof voor staal.

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links