Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Centrale banken en das Goldspiel

Waarom zijn Westerse landen bezig met repatriëren van goud?

Er gaat geen beursbericht voorbij zonder dat er een centrale bank in wordt vermeld. Niet zo gek natuurlijk, gezien het onconventionele monetaire beleid van centrale banken. Het zijn zij die beurzen zo 10% hoger of lager kunnen zetten met een paar woorden.

Het is triest dat het zo ver is gekomen en het onderwerp krijgt terecht ook steeds meer aandacht in de media. Rentestanden, liquiditeitsinjecties, leenfaciliteiten, QE, en zo verder worden door experts steeds vaker uitgelicht in de context van monetair beleid.

Maar goud en het terughalen van het goud uit het buitenland (goudrepatriëring), daar wordt niet al teveel aandacht aan besteed. Waarom zijn bepaalde centrale banken hun goudvoorraden aan het repatriëren en wat moeten ze überhaupt met fysiek goud?

Geografische spreiding

Om de twee gestelde vragen te kunnen beantwoorden, moet er eerst gekeken worden naar waarom centrale banken niet al hun goudvoorraden in eigen land aanhouden.

Zo is er altijd een risico dat samenhangt met de plaats waar het goud wordt aangehouden; als de gehele voorraad in eigen land wordt opgeslagen en het land zou worden veroverd door een vijandelijke macht, dan is het goud dus voor de veroveraar.

Als het goud ergens anders is dan kan de regering in ballingschap in ieder geval beschikken over het goud. Oorlog is natuurlijk niet de enige reden voor geografische spreiding; zo kan er ook gedacht worden aan natuurrampen, kosten van beveiliging en opslag, en zo verder.

Dichterbij de goudmarkt

Een andere reden die vaak wordt aangedragen voor het in het buitenland aanhouden van goudvoorraden is de nabijheid van de goudmarkt. Dit geldt met name voor Londen en in mindere mate ook voor New York. Dit zijn dan ook de populairste plaatsen van opslag voor zowat alle Westerse centrale banken.

De oorsprong van deze populariteit is te verklaren door de goudstandaard en semi-goudstandaard die het Westen in het verleden heeft gevoerd. Door de natuur van deze monetaire stelsels, werd er tussen landen vaak fysiek goud heen en weer geschoven.

In plaats van het van land tot land te verhuizen, is het van kluis tot kluis verschuiven in Londen of New York veel makkelijker, veiliger, sneller en goedkoper. Maar settelen in goud wordt allang niet meer gedaan en daarmee is de nabijheid van de goudmarkt dus eigenlijk niet ter zake doend.

Geopolitiek en mysterie

Een andere reden voor het aanhouden van goud in andere landen, zou geopolitiek van aard kunnen zijn. Op die manier kan een land ook duidelijk maken wie het als zijn bondgenoten beschouwd. Deze reden is vooral symbolisch van aard natuurlijk, maar dat geldt voor veel geopolitieke beslissingen.

De opslagplaatsen Londen en New York danken hun populariteit dus gewoon aan het verleden en de geografie. De vraag is nu dan waarom zoveel centrale banken (Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk?, België?) hun goud aan het repatriëren zijn uit New York en Londen (in die volgorde).

Vinden de centrale banken opeens dat de kans op een oorlog in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk te hoog is geworden? Ik denk het niet. Verwachten ze en natuurramp in New York en Londen? Wederom, ik denk van niet.

Heeft de goudmarkt zich verplaatst? Nee, maar gezien dit niet meer relevant is, zou gezegd kunnen worden dat het goud nu wel terug kan naar het thuisland. Echter, dit had dan al tientallen jaren geleden moeten gebeuren en niet nu pas. Dus dat kan de reden ook niet zijn.

Zien de verschillende landen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk niet meer als bondgenoot en/of willen ze een geopolitiek signaal afgeven? Dat lijkt mij ook niet het geval. Er zijn nu geen redenen om dat te doen en er zijn betere manieren om dit soort statements te maken, mocht dat nodig zijn.

Repatriëring, waarom?

De reden voor opslag in het buitenland doen er niet meer toe of worden ontkracht door de repatriëring. Dus wat is er nu aan de hand? Om die vraag te kunnen beantwoorden hoeft alleen maar gekeken te worden naar waarom een centrale bank überhaupt fysiek goud heeft.

Vroeger was het om de munt een bepaalde intrinsieke dekking te geven. Nu speelt dit niet of nauwelijks, maar het feit dat er zoveel goud wordt teruggehaald kan wellicht aangeven dat bepaalde centrale banken zich zorgen maken om de monetaire stabiliteit in hun thuisland of wereldwijd.

Het zijn dan ook veelal centrale banken uit de eurozone die zich hiermee bezighouden. Als dit daadwerkelijk de reden is, dan kan de repatriëring gezien worden als een bevestiging dat vele centrale banken twijfelen aan houdbaarheid van de euro.

Een andere reden kan dus zijn dat er wereldwijd wat te gebeuren staat op monetair vlak en dat bepaalde centrale banken zich aan het indekken zijn. Dit wordt dan ook onderschreven door de grote goudaankopen door Rusland en China. Hoe dan ook, het is een monetaire stormwaarschuwing.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2015 11:48
    Beste Alexander
    Ik ben reuze benieuwd naar jouw mening!
    Ben niet zo erg slim, maar ben niet achterlijk.
    Duitsland heeft aan Amerika verzocht om hun goud weer naar Duitsland te halen en daar gaat jaren overheen.
    Even later zegt Nederland dat ze 122 ton terug hebben gehaald van Amerika, zonder dat wij daar jaren op hoeven te wachten???????????
    Ik vind dit een bijzonder wazig verhaal en geloof dan ook niet dat wij dat goud terug hebben.
    Wat is uw mening hierover?
  2. kees5555 17 december 2015 15:15
    quote:

    dartyharry schreef op 17 december 2015 11:51:

    Wat ik ook niet snap is dat er zo geheimzinnig word gedaan over de hoeveelheden die elk land heeft, als goud toch geen nut heeft?
    Geheimzinnig?
    Zie hier de goudvoorraden per land:
    nl.wikipedia.org/wiki/Goudreserve

    Nederland heeft trouwens 1100 ton verkocht, tussen 1992 en 1999.
    Stel dat de gemiddelde goudprijs toen 250 usd/ounce was dan kom ik op een bedrag uit van 9,6 miljard USD.
    Als Nederland dit verkocht had op het hoogtepunt van de prijs (1900 usd), dan had het 73 miljard opgeleverd (maar goed, niet realistisch, want 1100 ton verkopen doe je niet in zo'n korte tijd zonder de prijs te drukken).
  3. kees5555 17 december 2015 15:27
    quote:

    dartyharry schreef op 17 december 2015 11:48:

    Beste Alexander
    Ik ben reuze benieuwd naar jouw mening!
    Ben niet zo erg slim, maar ben niet achterlijk.
    Duitsland heeft aan Amerika verzocht om hun goud weer naar Duitsland te halen en daar gaat jaren overheen.
    Even later zegt Nederland dat ze 122 ton terug hebben gehaald van Amerika, zonder dat wij daar jaren op hoeven te wachten???????????
    Ik vind dit een bijzonder wazig verhaal en geloof dan ook niet dat wij dat goud terug hebben.
    Wat is uw mening hierover?

    Ach, waarom zou DNB ons voor de gek houden? Als het niet zo was, dan zou er ongetwijfeld al iemand naar voren zijn gekomen om de pers te informeren.
    DNB heeft dit verstandig stil gehouden totdat de repatriëring afgerond was, je wilt immers niet de "zware jongens" op een idee brengen.
  4. [verwijderd] 17 december 2015 15:36
    Als ik dreiging voel, wil ik mijn wapens terug uit mijn buurman's (grote 3x beveiligde) kluis. Echter is na de oorlog, mijn buurman een belangrijk depot geworden in het dorp.

    Nu zie ik een hoop dorpsgenoten hun wapens terughalen en vraag ik me oprecht af of MIJN wapens er nog wel liggen. Ik weet wat ik zou moeten hebben. Sterker, het Grootboek is publiek domein. Ik heb de helft terug, maar hij komt steeds met smoesjes over de andere helft aan zetten.
    Heeft hij geen lening afgesloten met MIJN wapens als onderpand?
    Of heeft hij mijn wapens niet verpacht of aan een ander gegeven?
  5. Picton 18 december 2015 14:29
    Denk dat er twijfel is gerezen of dat goud nog wel daadwerkelijk aanwezig is in de desbetreffende landen/kluizen.En aangezien er geen audits worden toegestaan zeer twijfelachtig dus.

    En op de vraag van 'Dartyharry'...Wat betreft die 122 ton die Nederland terug heeft weten te halen;
    Er doet zich een verhaal voor dat dat goud niet komt uit Amerika maar waarschijnlijk uit de Oekraïne. Dat was toevallig ongeveer dezelfde hoeveelheid die de Oekraïne bezat en samen met Amerika het land uit sluisde toen daar oorlog uitbrak.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links