Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dollar omhoog, olie omlaag

Dollar omhoog, olie omlaag

 

 

U ziet de olieprijzen en die dalen maar en dalan maar. Hier zijn meerdere factoren voor te vinden. Business Insider bezit een note van Morgan Stanley waarin een analist verklaart waarom olieprijzen volgens hem dalen. Van Business Insider:

Morgan Stanley sent out a note Tuesday evening from the analyst Adam Longson that contains this table of production numbers/estimates for key producers. The key thing is that production is on the rise almost everywhere. Check out Libya, where output for the month surged to its highest level of the year. Everyone was freaking out about Libya earlier in the year, and now it's surging.

 

 

Hier is de verklaring van Goldman Sachs en de bank durft te stellen dat Brent-olie kan bodemen rond 90 dollar, krijgt de bank gelijk?

 

 

Ook valt op dat de spread tussen WTI en Brent steeds kleiner wordt. De chart is van Ycharts.

 

 

De volgende uitleg van Wikipedia over oliesoorten is handig zodat u weet voor welke productiedoeleinden de verschillende oliesoorten gebruikt kunnen worden. Om benzine te maken is bijvoorbeeld een light sweet crude zoals Brent en WTI het beste en daarom is die soort ook vaak duurder.

 

 

De belangrijkste marker-crudes en hun relatieve productie. Horizontaal het zwavelgehalte, verticaal de dichtheid in graden API. Hoe hoger, hoe lichter de olie.

 

 

Hoe staan de oliesoorten er technisch voor?

We laten nu het woord aan Selwyn Duijvestijn van Marktgevoel:

Onderstaand ziet u de daggrafiek van de Brent Crude Oil future.

 

 

De future is na de zomermaanden hard gekelderd en bereikt het steunpunt op 94 dollar per vat.  Waar komt deze plotselinge daling vandaan? Ik denk dat het antwoord te vinden is in de koersval van de euro-dollar.

De oliecontracten zijn namelijk uitgedrukt in dollars. Als u aan het begin van dit jaar nog 112 dollar per vat olie moet betalen op het moment dat een euro 1,40 dollar waard is, dan betaalt u dus 80 euro voor uw vaatje. Op het moment dat de eurodollarkoers terugvalt naar de huidige 1,26 dollar, dan kost uw vat olie nog steeds 80 euro maar is de prijs in dollars flink gekelderd. Dat komt dan ineens nog maar overeen met 100,80 dollar per vat.

De dollar is sterker geworden en dit heeft zijn invloed op de grondstoffenmarkt. Naar mijn mening is dit ook de reden van de koersval van goud en zilver. De grote future-contracten zijn nu eenmaal uitgedrukt in dollars. Onderstaand ziet in de weekgrafiek van de euro-dollar de koersval in beeld gebracht.

 

WTI

Ook het West Texas Intermediate oliecontract is aangekomen bij een belangrijke steun. Onderstaand ziet u de daggrafiek:

 

 

Conclusie:

Olie is dus niet zo zeer minder waard geworden en in prijs gekelderd. Het valutaeffect heeft simpelweg zijn werk gedaan op de grondstoffenmarkt. Ik hecht daarom weinig waarde aan de huidige steunniveau’s van WTI en Brent Crude, omdat een steeds sterkere dollar totale maling heeft aan de steunniveau’s van de oliecontracten. Technische analyse is er wat mij betreft om de timing van een in- en uitstap te bepalen, het fundamentele verhaal is echter altijd leidend. 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links