Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Shell: de ratio regeert

Nieuw gezicht op IEX.nl: Iain Somers, medeoprichter van DONE Hedge Fund en specialist in aandelenarbitrage. Bij AOT en later Market Wizards leerde hij de kneepjes van het arbitragevak en speurde hij de markt af naar winstkansen door slim positie te kiezen. Somers trapt af met de populairste arbitrage van het Damrak: Shell A vs. Shell B.


 

Eén van de meest gehandelde arbitrages in de wereld is de pair trade tussen de twee aandelen Royal Dutch Shell die aan de beurs staan genoteerd: RDS A en RDS B. De voorloper van dit paar (Koninklijke Olie vs. Shell) was één van de nagels aan de doodskist van het zichzelf schromelijk overschattende, en de markt onderschattende LTCM.

Hoe werkt die RDS-pair trade? In het kort de structuur van Royal Dutch (zeer gedetailleerd te vinden op de corporate website): RDS is een Engels bedrijf dat belastingplichtig is in Nederland. Het kent 2 soorten aandelen (A en B), die economisch en juridisch gelijk zijn. Het belangrijkste verschil zit hem in de belastbaarheid van het dividend.

De dividenden op de A-aandelen vallen onder de Nederlandse, die op de B-aandelen onder de Engelse belastingwetgeving. Het zijn allebei aandelen in hetzelfde bedrijf, dus theoretisch begint een analyse van de ratio (RDSA/RDSB) van beide aandelen op 1.

A draaien naar B

De factoren die een afwijking hiervan kunnen rechtvaardigen zijn de liquiditeit en de (dividend)belasting. Voor 2010 keerde RDS een keuzedividend uit, in aandelen of cash. A- beleggers kozen over het algemeen voor stock en B- beleggers gemengd. De A-aandelen waren meer liquide en stonden hoger dan de B’s.

Buybacks werden zowel in A- als in B-aandelen gedaan. In 2010 bereikte de ratio een all time high op bijna 1,05. Op dat moment besloot RDS om als stockdividend alleen nog maar A-aandelen uit te geven, ongeacht of de belegger A- of B-aandelen hield. Daarnaast ging RDS in het buybackprogramma alleen nog maar B-aandelen terugkopen, omdat anders de Nederlandse fiscus de buybacks zou zien als verkapt cashdividend, waardoor RDS dividendbelasting zou moeten betalen over de aankopen.

Dit had tot gevolg dat eigenaren van met name B-aandelen die voor stock kozen, ineens A-aandelen hadden, die ze vaak in de markt weer draaiden naar B’s. Hierdoor begon de ratio te dalen. Eind 2011 stond hij op 0,95. RDS streeft in principe naar een ratio van 1 (al was het alleen maar omdat het nu duurder was om de B-aandelen terug te kopen dan de A’s).

Script-dividend geschrapt

Het bedrijf begon daarom gesprekken met de Nederlandse regering/belastingdienst om de twee aandelen weer te verenigen in 1 aandeel. Op het nieuws hierop sprong de ratio richting de 0,99. Deze gesprekken mislukten echter en de plannen gingen de ijskast in. In april van dit jaar was de ratio weer gedaald naar 0.93.

Dit verschil werd voor RDS blijkbaar onacceptabel en het bedrijf kondigde aan te stoppen met hun inkoop van B-aandelen en voor even de verwatering te laten voor wat het was. Dit nieuws zou op het eerste gezicht moeten leiden tot een stijging van de ratio. Na een zeer korte uptick begon de spread echter verder te dalen.

Op 0,9025 werd afgelopen maandag een all time low neergezet. Vanochtend kwam RDS met het nieuws dat ze het script-dividend gingen schrappen, maar dat ze daardoor wel weer in staat zijn om A-aandelen in te kopen. Het schrappen van het script-dividend heeft een drukkend effect op de ratio aangezien de beleggers in A-aandelen nu altijd dividendbelasting moeten betalen.

United Stocks of RDS?

De mogelijkheid van RDS om weer A-aandelen in te kopen heeft echter een zeer sterk opstuwend effect, aangezien er voor RDS geen rationele reden meer is om B-aandelen in te kopen zolang de ratio onder de 1 staat. De ratio steeg vandaag dan ook naar 0,96.

Hoe nu verder? Wat is nu een reëel niveau voor de ratio? Op korte termijn zal er waarschijnlijk een winstneem-effect zijn van hedgefunds, waardoor de ratio nog wat zal zakken. Daarna zal er een balans in de markt ontstaan op een punt waar de liquiditeisvoordelen van de A-aandelen en het inkoopprogramma van RDS aan de ene kant en de dividendvoordelen van de B-aandelen aan de andere kant met elkaar in evenwicht zijn.

Dit zou nog wel iets hoger kunnen zijn dan het huidige niveau. Daarnaast sluit ik niet uit dat RDS na deze zet rationeel genoeg is om nu de plannen voor vereniging van de A-tjes en B-tjes weer uit de ijskast te halen.


(fullscreen)

(fullscreen)

Iain Somers is fondsmanager bij het Nederlandse DONE Hedge Fund. Hij is een ervaren handelaar, gespecialiseerd in arbitrage-strategieën. Op IEX.nl zet hij die strategieën regelmatig uiteen. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aansporing om bepaalde beleggingen te doen. DONE Hedge Fund kan op ieder moment positie hebben in de besproken strategieën.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Iain Somers

Iain Somers is fondsmanager bij het Nederlandse DONE Hedge Fund. Hij is een ervaren handelaar, gespecialiseerd in arbitrage-strategieën. Op IEX.nl zet hij die strategieën regelmatig uiteen.

Meer over Iain Somers

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links