Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duurzaam stockpicken

De S&P 500 is dit jaar al 25% gestegen, maar volgens Abby Cohen van Goldman Sachs zit er nog meer in het vat. Hoewel de huidige koerswinstverhouding van 16,1 hoger is dan het vijfjarig gemiddelde van 14, ligt het huidige niveau nog beduidend lager dan de vorige piek van de S&P.

Ook de derdekwartaalcijfers zorgen voor optimisme onder beleggers. Van de ruim 450 bedrijven die kwartaalcijfers rapporteerden presteerde 75% boven analistenverwachting.

Ook technisch analisten worden steeds enthousiaster over de S&P. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de index voor de eerste keer boven de toppenlijn van het sinds 2009 stijgende trendkanaal op de lineaire daggrafiek steeg (wat dat ook moge betekenen...).

Duurzame kandidaten
Tenslotte hebben we nog de Fed als beste vriend(in). Als beoogd opvolger van Ben Bernanke heeft Janet Yellen al laten weten dat ze ervoor is om door te gaan met het ruime monetair beleid zolang de Amerikaanse economie niet op volle toeren draait. En dat kan zomaar een hele poos duren.

Ook wij zien nog koopkansen in Amerika, maar niet omdat de markt zo goedkoop is, de lijnen de juiste kant op gaan of omdat we vertrouwen hebben in het beleid van de Fed. Nee, wij kiezen voor de fundamentele analyse van individuele aandelen. We hebben twee aantrekkelijk gewaardeerde achterblijvers kunnen vinden die nog duurzaam zijn ook.

1) IBM

Het Amerikaanse technologiebedrijf IBM is wereldwijd actief in 170 landen en heeft een omzet van 100 miljard dollar. Het bedrijf loopt voorop qua duurzaamheid door het smarter planet program, waarbij software zorgt voor:

  • efficiëntere gebouwen
  • betere gezondheidszorg
  • et cetera

Het bedrijf genereert een zeer sterke cash flow en liet de afgelopen tien jaar een winststijging van gemiddeld 15% per jaar zien. Daarnaast betaalt het al 97 jaar een mooi dividend. Niet voor niets heeft superbelegger Warren Buffett de afgelopen jaren een groot belang opgebouwd.

De recente daling na aanleiding van de kwartaalcijfers (lagere omzet, maar hogere winst) lijkt een mooi instapmoment. Dit jaar staat het aandeel 5% in de min. Het bedrijf heeft in ieder geval aangekondigd 15 miljard dollar aan aandelen in te kopen, een mooie steun in de rug.

Met een koerswinstverhouding van 9,1 in 2015 heeft u een aardige margin of safety.

2) Ebay

Ebay vinden we een aantrekkelijke achterblijver (plus 3% dit jaar). Het bedrijf heeft een zeer sterke positie op de markt voor internetverkopen en online betalingssystemen (Paypal). Paypal heeft al meer dan 120 miljoen accounts en zal de komende jaren met 20 tot 30% per jaar groeien.

Ebay kent hoge marges en een hoge free cash flow. Het bedrijf betaalt geen dividend, maar heeft wel een sterke cashpositie van 8 miljard dollar die gebruikt wordt voor het terugkopen van eigen aandelen.

De waardering van 14,5 in 2015 is substantieel lager dan de historie of dan die van concurrenten, terwijl de groei zeer sterk is.

Veiligheidsmarge
Zo heeft iedereen zijn redenen om bullish te zijn over de aandelenmarkt. De vraag is of je als belegger ook een margin of safety wilt.


Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Double Dividend kan voor klanten posities aanhouden in de in deze column genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt.

Meer over Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Recente artikelen van Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

  1. dec '13 Indexbeleggers zijn freeriders 25
  2. apr '13 Microfinanciering: goed voor? 8
  3. feb '13 Indexbeleggen is niet duurzaam 11

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links