Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Denk zelf na!

Vandaag staat ECB-president Draghi in de schijnwerpers. Wat gaat hij zeggen en vooral wat gaat hij doen? Volgens commentaren in de financiële media gisteren op TV gaan we vandaag 'hoger of lager afhankelijk van of 't meevalt of tegenvalt'. Fijn om te weten, maar helaas kunt u hier niets mee. Als u onzeker bent over wat de financiële toekomst voor u in petto heeft, dan bevindt u zich in goed gezelschap. Er is niemand die 'het' weet.

Helicopter Ben
En als u het na Draghi’s verschijning wel weet, dan verschuift de aandacht van de belegger zich weer op het volgende belangrijke agendapunt, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Die cijfers zouden u en de chartist informatie moeten geven of de collega van Draghi, beter bekend als 'Helicopter Ben' (Bernanke), morgen ook weer wordt aangemoedigd om ook 'al het nodige te doen' om de economische groei te redden. En dan nog vraagt u zich af wat 12 september in petto heeft. 

De technisch analist kan en wil zich eigenlijk niet met al die vraagstukken bezighouden. Hij veronderstelt dat alle informatie in de koers wordt verdisconteerd. Dus lijkt het raadzamer om te focussen op hoe de markt reageert en anticipeert. In dit kader lijkt de markt ons drie dingen te vertellen die u mogelijk interessant vindt.

Breuk neklijn
In de eerste plaats  zien we in het gespiegelde(!) koersgedrag van de iBoxx EUR Sovereign Spain Index Overall Price grafiek feitelijk wat er met de Spaanse rente gebeurt. In de grafiek wordt een (H)oofd(S)chouderpatroon zichtbaar, waarbij de neklijn thans wordt opgezocht. Volgens de technische analyse theorie is een breuk van de neklijn het sein om het koerspatroon om te klappen. In dat geval kan de Spaanse rente verder omlaag en wordt Spaans schuldpapier meer waard. 

iBoxx EUR Sovereign Spain Index Overall Price grafiek in 2012 (omgekeerd):

 
Chartist-technician
De DJ Stoxx 600 Bank Index flirt momenteel met een dalende weerstandlijn getrokken langs de bodems van vorig jaar en dit jaar. De rol van de chartist is niet zozeer trends voorspellen (wat sommigen denken), maar trends en trendveranderingen signaleren. De rol van de technician lijkt sterk op die van de chartist, maar deze kan zonder grafieken.

Kwantitatieve criteria zoals een beurskoers boven een 20-daags koersgemiddelde en 20-daags koersgemiddelde boven een 120-daags koersgemiddelde kunnen een uitstekend hulpmiddel blijken om de charttechnische analyse te ondersteunen. 
 
In dit kader lijkt de Europese banksector de weg naar boven te vinden.
 
DJ Stoxx 600 index vanaf 2011:
 
 
Handelssimulatie
De combinatie van de beurskoers met het afgeleide 20/120-daags koersgemiddelde lijkt arbitrair, maar kan wel degelijk waarden toevoegen. Neem het aandeel ING Groep als voorbeeld. Een handelssimulatie waarin de AEX samen met de AEX-aandelen figureert aangevuld met de Europese DJ Stoxx 600 banksector stemt positief.
 
Als we bijvoorbeeld zeggen dat in het verleden bij een startkapitaal van 10.000 euro maximaal 10% van het beschikbare kapitaal in voornoemde waarden mag worden belegd, dan blijkt dat bijvoorbeeld voor het aandeel ING Groep op de lange(!) termijn waardevol te zijn. Bij een beurskoers onder beide gemiddelden worden long posities verkocht.
 
 
Positief resultaat
Indien deze strategie wordt toegepast op alle fondsen uit de AEX, de AEX-index zelf en de Europese banksector dan valt uit de staafdiagram op te maken dat in 88% van de onderzochte trends een positief resultaat resteert. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar datzelfde geldt voor onze verwachtingen ten aanzien van de uitkomsten van belangrijke beslissingen. Een simpele tip derhalve: denk voor uzelf na over een winstgevende strategie en raadpleeg deskundigen (of volg een webinar).
 
Handelssimulatie:
 
 

Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. minister president Balkenende 6 september 2012 17:49
    IK DENK NA.

    Prima dat ECB obligaties koopt, creeer dan inflatie. Daarmee verleg je de schulden naar hij/zij die bezitten. Maar inflatie mag niet...., dus worden de schulden niet verlegd, maar aangehouden in de hoop dat het economische tij keert.

    Ik begrijp niet waarom je bij TA moet nadenken. Ongelukkige titel. Juist bij TA hoef je niet na te denken. Gewoon heel kil op basis van de regels een beslissing nemen. Ik zeg een VMBO-er zou zich hier dus mee kunnen bezig houden. Maar ik als hooggeleerd persoon vind het ook fascinerend.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links