Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (879,10)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 73,17%
Lager 26,83%

AEX begint met record aan laatste handelsdag voor het paasweekend

AEX begint met record aan laatste handelsdag voor het paasweekend

De futures duiden erop dat de AEX-index 0,4% hoger gaat openen, nadat ook Wall Street met een fraaie winst de dag is uitgegaan. En we hebben zowaar drie cijferaars.

De afgelopen dagen is de AEX elke dag een klein beetje verder omhoog gekropen en heeft de index ook beetje bij beetje het oude record aangescherpt. Vandaag lijkt de AEX er wat meer de pas in te zetten. Daarmee gaat maart waarschijnlijk als een uitstekende beursmaand de geschiedenis in: de AEX en de Midkap staan ieder ruim 3,7% in de plus. We sluiten vandaag ook het eerste kwartaal af. Als er geen zwarte zwanen opduiken, wordt dat een droomkwartaal. De AEX staat 11,7% hoger dan voor de jaarwisseling.

Er is vandaag meer nieuws dan aan het begin van de week. De afgelopen dagen kon je een speld horen vallen aan het Damrak. Maar afgelopen etmaal kwamen er vlak achter elkaar drie bedrijven door met cijfers: HAL (gisteravond), Fastned en InPost (voorbeurs). We lopen ze snel langs.

Voor het eerst positieve Ebitda voor Fastned

Fastned zag afgelopen jaar de volumes verdubbelen en CEO Michiel Langezaal spreekt in het persbericht van een nieuw recordjaar. De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's behaalde ook voor het eerst een positieve Ebitda, maar dat had het bedrijf al eerder aangekondigd. De Ebitda kwam uit op €4,6 miljoen, terwijl het concern vorig jaar nog aankeek tegen een negatief resultaat van €4,6 miljoen.

Onder de streep restte een verlies van €19,3 miljoen. Dat was in 2022 nog €22 miljoen. Er kwamen 55 laadstations bij. Het concern heeft nu 297 stations in 8 landen.

InPost ziet volumes sterker toenemen dan verwacht

De Poolse uitbater van pakketkluisjes InPost meldde een sterker dan verwachte volumegroei over 2023, waarbij de winstgevendheid aantrok. Het aantal pakketten steeg met 20% en dat was iets meer dan analisten hadden verwacht. Naar eigen zeggen is InPost behalve in Polen inmiddels ook in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk marktleider.

Het aangepaste Ebitda-resultaat steeg met 39% naar 2,73 miljard Poolse zloty, terwijl analisten op 2,7 miljard hadden gerekend. De omzet nam toe met 25% en dat was ook iets hoger dan verwacht.

In Q4 was de omzetgroei iets lager dan het jaargemiddelde, maar de aangepaste Ebitda steeg juist bovengemiddeld hard.

Miljard winst voor HAL

HAL Holding meldde gisteravond dat het in 2023 de helft meer winst heeft geboekt dan in 2022. De nettowinst kwam uit op €1 miljard, waar dat een jaar eerder nog €647 miljoen was. De nettovermogenswaarde steeg met €700 miljoen tot €13,56 miljard.

Verder meldde HAL over 2023 een dividend te willen uitkeren van €2,85. Dat gaat voortaan volledig in contanten, in plaats van deels stockdividend. Maar dat wist u al.

De investeerder gaf geen concrete prognose voor 2024 af, maar zei wel dat de beursgenoteerde belangen (dan moet u onder andere denken aan Vopak en SBM Offshore) in de eerste drie maanden van dit jaar, tot en met 22 maart, ongeveer €440 miljoen meer waard werden.

Dit was het laatste kunstje van CEO Mel Groot, want hij zwaait deze week na 35 jaar af. Groot wordt opgevolgd door Jaap van Wiechen. Dat is geen onbekende, want hij zit al tien jaar in de board.

Flow Traders houdt last van gebrekkige volatiliteit

Voor beleggers is een gestaag oplopende markt, zoals we dit jaar zien, ideaal, maar handelshuis Flow Traders doet vooral goede zaken als de vlam in de pan slaat. Juist dát zorgt ervoor dat veel beleggers dit aandeel in portefeuille hebben: als bescherming tegen onzekere beurstijden.

Gisteravond meldde Flow Traders dat de handelsvolumes in het eerste kwartaal iets waren opgelopen. Maar de volatiliteit, waar het handelshuis dus sterk van afhankelijk is, blijft ondanks een lichte verbetering relatief laag.

Analist Martin Crum was er al vroeg bij om de cijfers voor u te duiden. Zijn analyse met koersdoel en advies, vindt u hier.

... en u kunt de CEO zien op de IEX Beleggersdag

De topman van Flow Traders, Mike Kuehnel, horen we niet vaak. Des te interessanter is het dat hij zijn opwachting maakt op de IEX Beleggersdag op vrijdag 28 juni. Wilt u hem horen spreken (en ook de CEO's van Unilever en TKH), reserveer dan alvast kaarten. Dan is uw plekje gegarandeerd én kunt u profiteren van een aantrekkelijke vroegboekkorting!

Meer weten over de IEX Beleggersdag? Bekijk nu de website.

Flinke correctie Nikkei, all-time high in Australië

Terwijl de meeste andere beurzen in de regio vannacht in de lift zaten, maakte de Japanse Nikkei 225-index een flinke duikeling. Woensdag liep de index nog fors op als gevolg van de yen, die een 34-jaars dieptepunt had bereikt ten opzichte van de dollar. Maar donderdag is die winst weer weggesmolten. Ook de bredere Topix-index daalde fors (met 1,7%). Dat had waarschijnlijk vooral te maken met diverse indexzwaargewichten (zoals FottBank en Tokyo Electron) die ex-dividend gingen.

De beurs in Sidney bereikte overigens wél een all-time high en dat was vooral te danken aan mijnbouwaandelen als Rio Tinto en BHP Group, die een zware weging in de index hebben.

Hier de standen van de belangrijkste indices op een rij, geklokt om 08.05 uur:

 • Nikkei 225: -1,5%
 • Shanghai Shenzhen CSI 300: +0,2%
 • Hang Seng (Hongkong): +1,0%
 • Kospi (Zuid-Korea): -0,2%

Techaandelen waren populair, met uitzondering van TSMC:

 • Samsung +1,8%
 • Alibaba: +2,5%
 • Baidu: +3,5%
 • Prosus-deelneming Tencent: +0,8%
 • TSMC: -1,3%

Wall Street behaalt fraaie winst

Wall Street ging woensdag wat aarzelend uit de startblokken, maar wist zich al snel te herpakken. Alle indices eindigden in het groen. De S&P 500 sloot 0,9% hoger op 5.248,50 punten. De Dow Jones-index steeg met 1,2% en de Nasdaq won 0,5%.

Voormalig meme-aandeel Gamestop kwam dinsdag na sluiting van Wall Street met cijfers. De nabeurshandel voorspelde al niet veel goeds en gisteren kelderde de koers met 15%. Farmaceut Merck meldde dat Winrevair, een middel tegen hoge bloeddruk, is goedgekeurd door de Amerikaanse FDA en dat werd beloond met een koerswinst van 5%.

De indicatoren:  

 • De Europese beurzen openen naar verwachting hoger
 • Overwegend groene koersenborden in Azië vannacht, met uitzondering van Japan.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) zit in de lift naar beneden en staat op 12,78, een niveau dat we sinds januari niet meer hebben gezien.
 • De rentes staan iets onder druk. De Nederlandse tienjaarsrente noteert 2,56% (4 basispunten lager dan gisteren) en de Amerikaanse op 4,21% (2 basispunten eraf)    
 • De euro noteert 1,0806 ten opzichte van de dollar.
 • De goudprijs staat iets hoger op $2.196,37 per troy ounce.
 • De olieprijzen staan 0,2% hoger. Een vat WTI kost nu $81,81 en een vast Brent-olie uit de Noordzee kunt u in uw garage zetten voor $85,79.
 • De bitcoin lijkt te stabiliseren rond de $70.000 en noteert nu $70.321,19.

De AEX opent naar verwachting 0,4% hoger.

Nieuws, advies, shorts en agenda

 • 08:14 AEX start handelsdag op recordniveau
 • 08:11 Britse economie in recessie
 • 08:06 Duitse detailhandel zet minder om
 • 08:04 Fastned weer stapje dichter bij winstgevendheid
 • 07:55 Fed-bestuurder Waller: geen haast met renteverlagingen
 • 07:48 Sterke volumegroei voor InPost
 • 07:18 Tokio doet stap terug en Sydney op all time high
 • 07:01 Europese beurzen openen naar verwachting hoger
 • 06:53 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
 • 06:53 Beursagenda: buitenlandse fondsen
 • 06:53 Beursagenda: macro-economisch
 • 27 mrt Beursupdate: AEX op Wall Street
 • 27 mrt Wall Street hoger gesloten
 • 27 mrt Olieprijs lager gesloten
 • 27 mrt Wall Street koerst af op hoger slot
 • 27 mrt Media: SIX ziet overname Allfunds niet zitten
 • 27 mrt Volumes Flow Traders iets omhoog maar volatiliteit blijft probleem
 • 27 mrt Europese beurzen hoger gesloten

IEX maakt ook elke ochtend een overzicht van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Het volledige nieuwsoverzicht vindt u hier.

De AFM meldt deze shorts.

Adviezen

Morgan Stanley heeft een APK uitgevoerd bij ABN Amro en ING en het keuringsrapport maakt melding van kleine koersdoelverhogingen:

 • ABN Amro: naar €18 van €17 en houden - Morgan Stanley
 • ING: naar €17,20 van €16 en kopen - Morgan Stanley

Agenda vandaag: Amerikaans BBP en Randstad ex-dividend

De cijfers van Fastned en InPost heeft u al gezien.

Vandaag is er wat koersdruk voor Randstad, want het aandeel gaat €2,28 ex-dividend.

Ook verschijnt er een waslijst aan macro-economische cijfers. Zo wordt het definitieve Amerikaanse BBP over het vierde kwartaal bekendgemaakt. Het voorlopige cijfer duidde op een groei van 3,2% op jaarbasis, terwijl dat in het derde kwartaal nog 4,9% was.

Een ander cijfer waar aandacht voor zal zijn is het 'kleine' Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan. Het 'grote' consumentenvertrouwen (gemeten door de Conference Board) werd dinsdag bekendgemaakt. Dit cijfer was licht gedaald en bevindt zich nog altijd op een laag niveau.

Vanavond worden de IEX Gouden Stieren uitgereikt aan aanbieders van financiële producten en diensten die zich afgelopen jaar hebben onderscheiden. De nominaties vindt u hier. Dit zijn de bedrijven die door ruim 5.500 consumenten als beste in hun categorie zijn beoordeeld.

Hierbij de volledige agenda voor de rest van de dag:

09:00 uur: Randstad ex-dividend
09:55 uur: Werkloosheid - maart (Dld)
13:30 uur: Steunaanvragen - wekelijks (VS)
13:30 uur: Economische groei vierde kwartaal def. (VS)
14:45 uur: Inkoopmanagersindex Chicago - maart (VS)
15:00 uur: Aanstaande woningverkopen - februari (VS)
15:00 uur: Consumentenvertrouwen  Michigan - maart def. (VS)

Agenda morgen: Amerikaanse PCE-inflatie, maar beurzen zijn dicht

Vrijdag zijn de beurzen in Europa en de VS gesloten vanwege Goede Vrijdag. Er verschijnen wel diverse macrodata, maar daar kunnen beleggers pas na het weekend op reageren.

De belangrijkste zijn de Amerikaanse persoonlijke bestedingen en de PCE-inflatie over februari. Dat laatste cijfer is is namelijk voor de Federal Reserve de belangrijkste maatstaf voor het rentebeleid.

De kern-PCE, waarin de prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing zijn gelaten, kwam in januari uit op 0,4% op maandbasis en dat was het hoogste niveau in een jaar. Economen verwachten dat dit cijfer in februari is gedaald naar 0,3% op maandbasis.

De 'gewone' PCE-index steeg in januari met 2,4% op jaarbasis. Dit cijfer is volgens economen in februari opgelopen naar 2,5%. Dat is nog duidelijk te hoog, want de Fed streeft naar een inflatie van 2%.

De Fed stelde vorige week bij het rentebesluit de inflatieverwachtingen opwaarts bij. De kern-PCE zal eind dit jaar naar verwachting uitkomen op 2,6% (terwijl bij de decemberraming nog werd uitgegaan van 2,4%). De 'gewone' PCE-inflatie blijft naar verwachting gelijk op 2,4% op jaarbasis. Pas in 2026 zal de inflatie volgens de Fed op het gewenste niveau zijn uitgekomen.

Desondanks verwacht de Fed dit jaar nog wel drie keer de rente te verlagen. Mocht de PCE-inflatie morgen hoger uitkomen dan de verwachting die u hierboven ziet, dan zullen beleggers er een hard hoofd in hebben en dat kan de koersen na het weekend onder druk zetten. Valt het cijfer lager uit dan verwacht, dan brengt dat de eerste renteverlaging dichterbij.

Overigens zei Fed-bestuurder Christopher Waller gisteravond dat hij weinig reden ziet tot haast om de rente te verlagen, omdat de inflatie minder snel daalt dan gehoopt. De sterke arbeidsmarkt geeft de Fed ruimte om op de handen te blijven zitten.

Dit is de agenda van vrijdag:

00:50 uur: Detailhandelsverkopen - februari (Jap)
00:50 uur: Industriële productie - februari (Jap)
06:30 uur: Omzet detailhandel - februari (NL)
06:30 uur: Producentenprijzen - februari (NL)
08:45 uur: Inflatie - maart vlpg (Fra)
09:00 uur: Europese beurzen gesloten vanwege Goede Vrijdag
13:30 uur: Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie - februari (VS)
15:30 uur: Wall Street gesloten vanwege Goede Vrijdag

Agenda maandag: Wall Street open, Euronext dicht en inkoopdata

Maandag zijn de Europese beurzen gesloten vanwege Tweede Paasdag, maar Wall Street is wel gewoon open. Dan weer op de voor ons reguliere tijd, want komend weekend gaat ook in Europa de zomertijd in.

Die dag verschijnen er diverse macro-economische cijfers, waaronder de Japanse, Chinese en Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de industrie. Dit is de agenda voor maandag:

00:50 uur: Japan Tankan-index Q1
01:30 uur: Japan inkoopmanagersindex industrie maart (def)
03:45 uur: China inkoopmanagersindex industrie Caixin maart (def)
09:00 uur: Europese beurzen gesloten vanwege Tweede Paasdag
15:30 uur: Wall Street opent wél de deuren
15:45 uur: VS inkoopmanagersindex industrie (S&P) maart (def)
16:00 uur: VS inkoopmanagersindex industrie (ISM) maart
16:00 uur: VS bouwuitgaven februari

Veel succes en vooral plezier vandaag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. 18:15 Slotcall: Alfen duikt, ether vliegt en Shell komt met de schrik vrij 1
 2. 20 mei AEX gaat een iets hogere opening tegemoet, Alfen wordt dé smaakmaker 3
 3. 19 mei Vooruitblik: Nvidia en (veldslag om) klimaatresolutie Shell

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links