Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: De AEX lijkt het best te vinden zo voor 2023

De IEX slotcall van donderdag 7 december 2023

Oef, wat een saaie beursdag is het vandaag op het Damrak... 

Dan proberen we er maar een swingende en hopelijk fantasievolle slotcall van te maken. Het aftellen richting de feestdagen begint nu echt op de beurs en er zijn dit jaar op voorhand nog vier momenten aan te geven dat u op moet letten:

 • Morgen VS arbeidsmarktcijfers november, ofwel Payroll Report
 • Volgend week VS inflatie en Fed en ECB rentebesluiten
 • 15 december is het ook nog Quadruple Witching Day als alle 2023 optieseries expireren en dan gaan ook het onder bod liggende Lucas Bols (dat schiet niet echt op dus, maar indexregels zijn indexregels) en Renewi de AScX in

Dan is het jaar op en zoals het nu lijkt is het voor aandelen een bovengemiddeld jaar. A bull market has to climb a wall of worry: misschien is deze oude beursklassieker als geen ander van toepassing op 2023. In eigen valuta, de Nasdaq 100 is weer groots, de Nikkei 225 ook, net als Italië (!) en wij doen ook lekker mee.

Onze mid en small caps zijn echter om te huilen en Belgen, Britten en Zwitsers bakken er ook niet veel van. China en Hong Kong - zeg maar het België van China - is ook niet veel soeps.


Randstad

Eens kijken wat we nog op het Damrak bijeen kunnen schrapen. Het gaat niet goed met de conjunctuur in Europa, het China verhaal kent u en de VS hapert misschien ook iets. Een van de eerste AEX die dan bij u op moet poppen, is het o zo cyclisch Randstad. Onze analist Martin Crum:

De arbeidsmarkt houdt tot op heden goed stand, maar vertoont logischerwijs ook enige haarscheurtjes. En dat betekent, zeker voor de markt voor flexibele arbeid, meer en langduriger tegenwind. Uitzendkrachten staan immers vooraan in de rij wanneer bedrijven hun activiteiten wat terugschroeven.

En daarmee komen wij uit op de uitzenders, specifiek: Randstad. De koers van 's werelds grootste uitzendconcern is samen met de rest van de markt krachtig opgeveerd van de lows van eind oktober.

De Bloombergconsensus is licht gewijzigd vergeleken met de laatste update, waarbij geldt dat de winstgevendheid voor FY23 iets hoger wordt ingeschat, maar voor FY24 en FY25 rekening wordt gehouden met een wat lagere omzet - per saldo zo'n €0,5 miljard.

De risico's bij Randstad liggen daarbij wel aan de onderkant: een (nog) verdere verslechtering van de economie van de eurozone of die van de VS is zeker mogelijk.

Voor wat betreft het dividend: het concern heeft er in het verleden blijk van gegeven geen moeite te hebben dat fors te verlagen, of zelfs op te schorten. Maar gezien de zeer solide balans en de lager dan gebruikelijke druk op de resultaten, schatten wij het dividend in als tamelijk bestendig.


Shopify

Kent us Shopify eigenlijk wel? Naam valt niet zo vaak. En dat is niet terecht? Onze analist Ivo Breukink:

Shopify investeert volop in het ontwikkelen van het huidige en nieuwe productassortiment. Afgelopen kwartaal werd ruim 18% van de omzet uitgegeven aan R&D. Een van de nieuwste producten waar het bedrijf mee bezig is, is de AI Sidekick.

Shopify is overigens niet alleen een online bedrijf: het biedt ook producten die ondersteuning bieden voor winkeliers in fysieke winkels. Het zijn soortgelijke ondersteunende producten als het voor webwinkels aanbiedt.

Dit jaar verwacht Shopify ongeveer $450 miljoen te verdienen aan diensten voor fysieke winkels. Dit is ruim 6% van de omzet en dit soort diensten zijn inmiddels het snelst groeiende deel van het bedrijf.

In de dagen op en tussen Black Friday en Cyber Monday werd er in totaal voor $9,3 miljard aan spullen verkocht via Shopify-webwinkels. Een stijging van 24% die mede mogelijk werd gemaakt door nieuwe gebruikers van Shopify.

Het aantal betalingen dat werd gedaan via Shopify Pay steeg zelfs met 60%. Er werd dus ook nog eens meer verdiend aan deze omzet.


AMD, Nvdia en AI

Als neef Yen-Hsun Huang van Nvidia en nicht Lisa Su van AMD hun toko's fuseren, hebben ze wereldheerschappij? Misschien is het ook niet zozeer de vraag of u nu Nvidia of AMD moet hebben, net als Alphabet en Microsoft. Allemaal kan ook!   


Niet dat ze bij Nvidia uit het raam kijken, daar zijn ze bijvoorbeeld heel handig in het omzeilen van exportbeperkingen voor China bij het ontwerpen van hun chips:


Dan nog even dit spontane uitstapje.

Jammer, meer suggesties waren welkom geweest, maar met deze vier namen, ASML, TSMC en Arm is de chip-kant wel afgedekt. Misschien zijn Salesforce, SnowFlake en Amazon mooie cloud-fondsen (en die grote winkel van Amazon kan ook nog van pas komen) en Tesla dan maar voor de Elon Musk factor?

Wat u zelf maar wilt, maar met deze fondsen hebt u wel een soort van basis AI portfolio met fondsen met en sterke marktpositie, die in ieder geval bakken met geld verdienen en slagkracht hebben voor (dure) overnames en (grote) investeringen. En buybacks en dividend, opdat het allemaal Apple's mogen worden.   


Brede markt

Wie anders? VS technologie doet het weer, waar de rest bijna niks doet. Dit is zo langzamerhand geen Ground Hog Day meer, maar Ground Hog Millennium. Tot dusver dan, want er is nog veel mogelijk in de komende 976 jaren. Vraag daarvoor uw plaatselijke AFM gecertificeerde kermiswaarzegster voor advies op maat.

Serieus, het slecht liggen olie ligt vandaag een keer goed, bij bitcoin is het net andersom, goud glimt weer wat extra en de volatiliteit stijgt iets (VIX +0,9%). Geklokt op de Amsterdamse slotveiling. Om 22:00 zijn r nog Q3's van de enorme chipper Broadcom. 


Yield, how low can you go? De rentes nog en weer verdwijnen er basispuntjes zomaar in het grote boze beurs zwarte gat:


Nog maar 2,04% en het ECB mandaat is 2,0%. De markt verklaart het inflatiespook bijna voor overwonnen. Voor de euro dan. Voor de dollar staat er nog 2,26% en de beurs denkt dat Fed en ECB maart volgend jaar een eerste kwartje renteverlaging doorvoeren.  


Kijk maar, Bloomberg nog even uit de morning call van vanochtend.


De eerste renteverlaging van de Fed wordt al zelfbewuster ingeprijsd.


Dit is vooral goed nieuws voor (afgestrafte) groei- en cyclische aandelen en misschien ook wel voor achtergebleven defensieve fondsen...? Momenteel valt op dat de small caps niet meer doorpakken. Ondergetekende belegt in de AMX en had er wat meer van verwacht, mede omdat de Midkap Index slecht lag op de inflatiegolf. 

Nou ja, teleurstelling dat het niet harder gaat: misschien is dit wel de meest voorkomende beursfrustratie. Als u wel bingo hebt, hebt u er altijd weer te weinig van, nietwaar? En zo hebben we altijd spijt :-)


Beursplein 5

Het bankenadvies van de dag is natuurlijk deze:

 • 07 Dec 2023 05:15:50 - AIR FRANCE-KLM AIRF.PA: JP MORGAN CUTS TO UNDERWEIGHT FROM OVERWEIGHT; CUTS TARGET PRICE TO EUR 9.50 FROM EUR 21.50

Klik op het plaatje voor details, maar hier zijn de andere adviezen van vandaag. Die van JP Morgen voor Just Eat Takeaway is echter al van gisteren.


Marktbreed is er geen grote gemene deler: defensief, groei, cyclisch en financials bewegen al dan niet groen of rood door elkaar heen.

 • ASR woekert lekker door, om het zo maar te noemen
 • Wat heeft Besi, dat ASMI en ASML niet hebben? Gaat maar door. Mede techies Adyen en Prosus liggen ook al slecht
 • Intussen kan u al bijna Shell op een 10% dip kopen
 • IMCD is aan een sterke rally bezig die nu zelfs de grote neerwaartse trend onder druk zet
 • Tekenend misschien wel: AMX kneuzen Alfen, AMG, TKH, Signify Basic-Fit en Corbion liggen goed, maar dito fondsen Just Eat Takeway, Aalberts en OCI dan weer niet. Misschien morgen weer andersom. Daar moet Air France-KLM dan ook maar op hopen
 • Alfen schurkt er al maand tegenaan, maar krijgt maar niet die €50 op het bord
 • De volumes zijn hoog, misschien is Kendrion eindelijk aan het bodemen. Dat duurt alleen wel wat lang?
 • Oef, weer geen vrolijke gezichten waarschijnlijk bij PostNL, Ebusco, Pharming, Fastend en CM.com


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
 2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
 3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Roesie 7 december 2023 19:42
  Renteverlagingen inprijzen die er niet of veel later pas komen. Gisteren meldde ADP nog een yoy groei van de salarissen van 5,6%. Ook in Europa worden nog stevige verhogingen vastgelegd in de cao’s die pas begin volgend jaar ingaan. En doorberekend zullen worden wat zeker terug te zien zal zijn in de kerninflatie. Lijkt me erg sterk dat, gezien de door vergrijzing onder druk staande arbeidsmarkten, er een centrale bank is die het risico gaat lopen te vroeg de rente te verlagen. Een nieuwe opleving van de inflatie puur omdat de beurzen gesponsord moeten worden zal door de bevolking niet op veel begrip kunnen rekenen. Gezien de recente waarschuwingen van onder andere Powell en Lagarde hebben de centrale banken dat ook wel in de gaten. Alleen de markten zijn een beetje eigenwijs. Of willen de fondsmanagers de jaarrendementen gewoon wat oppoetsen met andermans (pensioen)geld om zo de eigen variabele beloning te verhogen?
 2. forum rang 4 Ben 7 december 2023 19:50
  Citaat: Oef, weer geen vrolijke gezichten waarschijnlijk bij PostNL.

  Ik weet het, het is voor sommigen moeilijk om in de gaten te houden wat er werkelijk op de beurs gebeurt...

  www.afm.nl/nl-nl/sector/registers/mel...

  Een ervaren belegger zegt dan dat de koers van PostNl nog aardig stand houdt tegen dat gedoe.....
 3. Joyeuse 7 december 2023 23:41
  quote:

  Tibetarian schreef op 7 december 2023 21:10:

  Tenminste heeft AJ als enige nog van IEX de ballen om reacties toe te staan onder zijn artikelen. Hopelijk morgen weer een normale podcast zo lang het nog kan? Waardeloze site aan het worden hier.
  Klopt. Mijn abbo is iig opgezegd. Ik ga eens kijken waar AJ en Niels naartoe gaan..
 4. Karel Finders 8 december 2023 07:05
  quote:

  Joyeuse schreef op 7 december 2023 23:41:

  [...]

  Klopt. Mijn abbo is iig opgezegd. Ik ga eens kijken waar AJ en Niels naartoe gaan..
  Nou ik moet je bekennen dat ik ook steeds meer twijfel over mijn IEX-abo. Ik ben al heel wat jaren Premiumlid, maar IEX heeft geen enkele affiniteit/contact met haar klanten/leden, en wat mij ook steeds meer stoort is dat de IEX steeds meer een grote wandelende reclamezuil aan het worden is. Ik snap dat reclame van alle tijden is, maar je kunt het ook overdrijven.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links