Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoppa, weer €30 miljoen: laat geld ophalen maar aan Fastned over

Hoppa, weer €30 miljoen: laat geld ophalen maar aan Fastned over

Spot-on analyse in een paar regels?


Laat geld ophalen in ieder geval maar aan Fastned over. We herinneren ons de beursgang ooit, de roemruchte Berenberg-emissie van een paar jaar terug (help even, was die nou op €80 of €90?). Via direct mailings als deze haalt het bedrijf ook niet voor het eerst een leuke som op. Hebt u deze ook in de brievenbus gehad? 


Strikt genomen is het vreemd dat het beursgenoteerde Fastned op deze manier geld ophaalt, want die beursnotering is er juist voor bedoeld om gemakkelijk toegang te hebben tot de kapitaalmarkt. Waarom dan deze mailing? Het antwoord staat al aan het begin van dit blog: markt en banken hadden meer dan 6% gevraagd.

Het risico waard?

Als het u te snel gaat: dit gaat over risico en rendement. Kijk mee, hieronder ziet u onze Nederlandse (formeel zijn de Duitse rentes de euro-benchmark) één-, vijf-, tien- en twintigjaars risicovrije rentes. U krijgt altijd uw coupons en er wordt altijd afgelost door de staat. Daarom heeft Nederland een Triple A-status bij álle kredietboeren.

Altijd is natuurlijk nooit de volledige 100%, maar veiliger en gegarandeerder dan dit wordt het nergens in het leven. Met die 6%-Fastnedleningen is dat zeker niet zo! U loopt risico op het bedrijf zelf. Worst case scenario: als het failliet gaat, moet u maar afwachten hoeveel u nog (terug)krijgt. Aandeelhouders zijn dan weggevaagd.

Fastned is een groei- en daarmee hoogrisicobedrijf. Het is nog altijd en misschien nog lang de vraag of het ooit gezonde omzetten, winsten en groei behaalt, waar een mooie, gestage en stabiele aandeelhoudersreturn uit voortvloeit. Is u die twee keer zo hoge rente die Fastned betaalt boven onze staatsleningen dat risico waard?

Wel voor degenen die op deze lening hebben ingetekend, maar - dit is strikt genomen geen feit, maar een aanname - niet voor de markt en de banken.  


Geen kans

Als u het breder trekt: in hoeverre zijn Nederlandse aandelen nog aantrekkelijker dan die Nederlandse staatsobligaties? De AEX is veel volwassener dan Fastned en doet nu 2,5% dividendrendement. Dat is nog altijd minder dan de coupons die demissionair minfin Kaag betaalt en dan loopt u nog hoofdsomrisico ook!

Zijn wij beleggers nou zo dom, of...? Waar risico is, is ook een kans. Bij die leningen hebt u die niet. U krijgt u vooraf bepaalde coupons en wordt uiteindelijk tegen 100% afgelost. Daarmee basta. Bij aandelen hebben we de kans dat bedrijven groeien, steeds meer omzet en winst behalen, dividend verhogen en aandeleninkoop doen.

Gevoegd bij een hogere koers en herbelegde dividenden kan dat een vliegwiel aan rendement opleveren. 


Rendement of rust

Kortom, er is upside. Dat kan echter, we weten er allemaal alles van, ook in meer downside eindigen dan ons lief is, als onze scenario's en wildste dromen niet helemaal volgens plan uitkomen. Dat is nu precies het risico dat we lopen als aandelenbeleggers. De historische data zijn echter klip en klaar: per saldo loont dat toch. Aanzienlijk zelfs.

Het komt alleen met bloed, zweet, tranen, slapeloze nachten en heel veel leergeld. There is no such thing as a free lunch! 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
 2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
 3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 17 oktober 2023 11:45
  Ik heb die mailing ook gehad. Ben wel benieuwd hoe ze aan je adres komen, obv woz waarde of dat een broker dat doorgeeft. Dat laatste is niet zo netjes.

  Waardeloze investering overigens voor particulieren, los van dat de coupon niet marktconform is, je mag ook nog 2% vermogensbelasting er van aftrekken.
 2. Bonus aanbieding 24 oktober 2023 10:06
  Het lijkt mij een utopie te veronderstellen dat Fastned kiest voor deze vorm van financiering. De exploitatie biedt geen mogelijkheid deze leningen aan het einde van de looptijd af te lossen. Fastned heeft geen realistische andere opties dan steeds met de pet bij onnozele particulieren langs te gaan.
 3. DirkDeNeu 24 oktober 2023 12:05
  quote:

  Jacco1234321 schreef op 17 oktober 2023 13:02:

  Netto rendement is iets van 4,3% volgens mij, investeer je neer dan stijgt je netto rendement. Ikzelf heb die mails ook gehad omdat ik mezelf er voor heb ingeschreven. Heb er echter niet in geïnvesteerd
  Dat kun je inmiddels ook op een deposito krijgen, maar dan met een garantie tot 100k. Ik laat FasNed ook al tijden links liggen en begrijp ook niet waarom ik elke keer deze brochure krijg..

  Aandeel is in mijn ogen behoorlijk overgewaardeerd, en ik snap daarom ook niet waarom ze niet gewoon nieuwe aandelen uitgeven, dan hou je die 6% lekker in je zak.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links